Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Yeni Yaşam Biçimleri: Geleceğin Konutları

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Yeni Yaşam Biçimleri: Geleceğin Konutları

Etknlikte, günümüzde nitelikli konutların azlığı, var olan konutlarda sürdürülebilir tasarımların uygulanmaması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli ve aktif bir şekilde kullanılmaması, çarpık yapılaşma ve kentleşme sorunları, hızlı betonlaşma, insanların yaşam alanlarının tek tip ve verimsiz yapılandırılması, vb. sorunlar göz önüne alınarak geleceğin konutları nasıl olmalıdır konusu tartışıldı. Bu kapsamda, sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmak için nelere dikkat edilmelidir, yenilenebilir enerji kaynaklarını nasıl verimli kullanabiliriz, modüler sistemlerin ileriye dönük faydaları nelerdir sorularına çözüm arandı; geleceğin konutları nasıl olmalı, nelere dikkat etmeliyiz, sürdürülebilirlik geleceğin yaşam alanları için neden bu kadar önemlidir soruları tartışıldı ve önerilerde bulunuldu.

Diyalog Geleceğin Konutları etkinliğinde mimarlar ve sektör profesyonelleri sürdürülebilir bir gelecek için yeni yaşam biçimlerini, kullanıcı ihtiyaçlarını, çeşitli malzeme kullanımlarını, inşaa yöntemlerini, modüler yöntemleri ve enerjiyi etkin kullanma biçimleri konuları hakkında sunumlar ve B2B görüşmeler gerçekleştirdiler.

Deniz Eren (VELUX), Boğaçhan Dündaralp (ddrlp), Mustafa Bülent Aydın (modul-us), Özgül Öztürk (Döngüsel Tasarım), İlkay Orbey (İlkay Dış Tic.), Barış Başat & Emre Gürsoy (GAB Architects), Eda Yazkurt Pelenk (Buda Mimarlık), Pelin Düştegör (PDESGN) ve Halil Özyılmaz (İpekler Elektrik) katkılarıyla sürdürülebilir bir gelecek ve geleceğin konutları konuları hakkında paylaşımlar yapıldı. 

VELUX Türkiye Mimari İlişkiler Sorumlusu Deniz Eren, Geleceğin Konutları etkinliğinin odak ve çıkış noktası olan Yaşayan Yerler (Living Places) hakkında gerçekleştirdiği açılış sunumu ile Kopenhag’daki deneysel yaşam alanının yapısına dair bilgilerle, geleceğin konutları hakkında bilgiler verirken, Boğaçhan Dündaralp Türkiye bağlamında ddrlp olarak farklı ölçeklerdeki çalışmaları üzerinden geleceğin konutları nasıl olmalı sorularını tartışmaya açtı. Modul-us’un kurucu ortaklarından Bülent Aydın, geleceğin konut üretim modellerinden olarak görülebilecek modüler yapı ve üretim süreçlerine dair deneyimlerini aktardı. Türkiyede çalışmalarına Döngüsel Tasarım olarak devam eden Özgül Öztürk ise sürdürülebilir bir gelecek için yapı malzemelerinin neler yapabileceğini irdelediği sunumunda toprak yapım yöntemlerine dikkat çekti.

Tikkurila ve Lunawood gibi global markaların Türkiye distribütörlüğünü yapan İlkay Dış Ticaret’in kurucularından İlkay Orbey, Tikkurila ve Lunawood markalarının sürdürülebilir bir gelecek için, ürün bazında neler yaptığını aktardığı etkinlikte, GAB Mimarlık’ın kurucuları Barış Başat ve Emre Gürsoy, sunumlarında geleceğin mimarlığının şehir ölçeğinde kurumsal ara kesitinden bahsetti. Buda Mimarlık’ın kurucularından Eda Yazkurt Pelenk, metropolde ve kırsalda konut kavramını tartışmaya açıp, Buda Mimarlık olarak çalışmış oldukları konut projeleri üzerinden inceledi. PDESGN kurucusu Pelin Düştegör, geleceğin konutlarını modüler ve taşınabilir yaşam birimleri üzerinden irdeleyerek tartışmaya açaraken, geleceğin konutlarında çelik yapıların rolünü sürdürülebilirlik bağlamında inceledi. Son olarak İpekler Elektrik Enerji Sistemler Mühendisi Halil Özyılmaz, mimari tasarımlarda güneş enerjisi uygulamaları, yenilenebilir enerji kullanımının neden tercih sebebi olduğu, güneş enerjisi sistemi kurulum aşamalarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları dinleyenlerle paylaştı.