Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mimarlar Rehberi Röportajları | Studio AVC  Ayça Vural-Cutts ile Sürdürülebilirlik ve Yeşil Tasarım Üzerine

Mimarlar Rehberi Röportajları | Studio AVC Ayça Vural-Cutts ile Sürdürülebilirlik ve Yeşil Tasarım Üzerine

Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?

Studio AVC; özgün, yenilikçi ve sürdürülebilir tasarım hizmeti veren mimarlık ve iç mimarlık tasarım firmasıdır. Projelerimizi yaratıcı bir yaklaşımla ele alırken aynı zamanda çevre üzerinde minimum etkiye sahip binalar tasarlamayı hedefliyoruz. Tasarımlarımız müşteri odaklı ve projelerimizde işlevsellik ve sürdürülebilirliği temel ilkelerimiz olarak kabul ediyoruz.

Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?

Tasarımlara başlarken, bağlamdan ilham alıyoruz ve yapının hem çevreye hem de geçmişe yenilikçi bir yaklaşımla uyum sağlamasını hedefliyoruz.

Tasarım süreçlerinizde hangi faktörler sizin için önceliklidir?

Yaratıcılık, işlevsellik, sürdürülebilirlik ve bütçeye uygunluk, tasarım sürecimizde önceliklendirdiğimiz faktörlerden.

Projelerinizde yapı malzemelerini seçerken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?

Malzeme seçiminde de sürdürülebilirlik ve bütçeye uygunluk en önem verdiğimiz faktörler. Standartlara uygun yerel malzemeler seçiyoruz ve her projemizin CO2 emisyon oranını hesaplıyoruz. Sürdürülebilirlik yanında malzemelerin zararlı kimyasal içermediğine ve iç mekan hava kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmadığına emin oluyoruz. Ayrıca bina akustiğini de göz önünde bulunduruyoruz.

Sürdürülebilirlik ve yeşil tasarım konularında ne gibi stratejiler benimsiyorsunuz?

Tasarımın ilk aşamasından itibaren sürdürülebilirlik ilkelerini proaktif yaklaşımla ele alıyoruz. Tasarım sürecinde, bağlamsal niteliklere ve iklim verilerine, özellikle kütle çalışmaları sırasında önem veriyoruz. Yerel malzemeler kullanmaya, doğal kaynaklardan faydalanmaya ve yenilenebilir enerji sistemlerini kullanmaya özen gösteriyoruz.

Tasarımlarımızın esnek ve değişen koşullara uyum sağlayabilen, uzun kullanım ömürlü olmasını hedefliyoruz. Gerekli mühendislik birimleriyle beraber çalışarak enerjinin verimli ve kaynakların etkin kullanılmasını sağlıyoruz. Ayrıca seçtiğimiz malzemelerin çevresel etkisine ve geri dönüştürülmüş içeriğine dikkat ediyoruz. Detaylarda malzeme atıklarını minimuma indirmeye önem veriyoruz. Her projemizde dış aydınlatma ile peyzaja özen gösteriyoruz ve biyolojik çeşitliliği koruyucu ve artırıcı çözümler getiriyoruz.

Tasarımlarınızda ve projelerinizde sürdürülebilirliği nasıl ele aldığınıza dair örnekler verebilir misiniz?

Norfolk, UK’de inşaatı bitmek üzere olan projemiz passivhaus (pasif ev) standartlarında tasarlandı. Binanın kütle tasarımı ve yönlendirmesi ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiyi azaltmakta ve kullanılan yenilenebilir enerji sistemleriyle bina, net sıfır karbon emisyonunu hedeflemekte.