Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
DYO, Yapıda Yenilikçi Ürün Kategorisinde Altın Çekül Kazandığı Ürününü Anlatıyor!

DYO, Yapıda Yenilikçi Ürün Kategorisinde Altın Çekül Kazandığı Ürününü Anlatıyor!

Öncelikle Yapı Kataloğu olarak kazandığınız ödül için hem sizi hem de ekibinizi tebrik ederiz! Firmanızı kısaca tanıtmanızı rica edeceğim. 

Türkiye’nin en köklü boya üreticisi olan DYO, gıda, turizm, kağıt gibi sektörlerde de Türkiye’nin öncüleri arasında olan Yaşar Holding çatısı altında yer alan bir firmadır. Sektörde sayılı büyük boya üreticisi firmaları arasında yer alan DYO, beş farklı marka altında 11 ana sektöre yönelik 1200 çeşit ürün ve 60.000 renk seçeneği ile geniş bir ürün portföyüne sahiptir. 

2023 ISO 500 sonuçlarına göre, listede 19 sıra yükselerek  226. sırada yer almaktadır. Türkiye’de AR-GE merkezi statüsünü kazanan ilk boya firmasıdır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilmekte olan AR-GE performans endeksi değerlendirme ödüllerinde iki sene üst üste DYO Boya AR-GE Merkezi, kimya sektörünün en başarılı AR-GE merkezi seçilmiş, takiben 2015 yılında yapılan değerlendirmede de aynı kategoride ikinci sırada yer almıştır. 

DYO, İzmir Çiğli Yerleşkesi ve Kocaeli Dilovası Yerleşkesi olmak üzere iki lokasyonda bulunmaktadır. Mimari boyalar, 65.000 m2 alan üzerine kurulu, otomasyonu yüksek modern bir tesis olan Dilovası Fabrikası'nda üretilmektedir. Çiğli Fabrikası ise ileri teknolojisi ve geniş üretim kapasitesiyle sektörün örnek tesislerinden biri olarak öne çıkmaktadır. 124.000 m2 alan üzerine kurulu, aynı zamanda Türkiye boya sektörünün en büyük tesisi olan Çiğli Fabrikası'nda mobilya boyaları ve vernikleri, endüstriyel boyalar, bobin boyalar, antikorozif boyalar, oto tamir boyaları, deniz boyaları, polyesterler, kompozit endüstrisine geniş bir yelpazede üretimlerini gerçekleşmektedir. 

Bize ödül kazanan Akromax Suprema hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Ürünün hikâyesini dinlemeyi çok isteriz. 

Akromax Suprema, ipek mat görünümüyle binaların dış cephesini estetik bir şekilde güzelleştiren DYO'nun dış cephe boyası olarak geliştirdiği yeni bir ürünüdür. Su iticiliği oldukça yüksek bir dış cephe boyası olarak  yağmurda kendini temizliyor, dış ortam faktörlerine maruz kaldığında renk solmalarına karşı uzun süre koruma sağlıyor. Güneş ışınları, nem ve suya karşı dayanıklı özel içeriği sayesinde binaları uzun süre koruma altına alıyor. İçerdiği özel saf akrilik bağlayıcı ile düşük kirlenme eğilimine, renk solmalarına karşı uzun süreli dayanım sağlıyo. 

DYO Dış Cephe Kartela Renkleri’nde 20 yıla varan DYO garantisi ile satışa sunulan Akromax Suprema, yer aldığı kategoride teknoloijk gelişim, yenilikçi üretim süreci, ekolojik dengeyi gözetmesi, bilinen bir malzemeye hiç olmayan bir özellik kazandırılması, üretim teknolojisinin  gelişimime açık olması, ısı yansıtma özelliği ile enerji tasarrufu sağlayarak sürdürülebilirliğe katkıda bulunması, dayanıklılığı, çevreye ve sağlığa zararlı olmaması özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. 

Ürünün üretilmesine karar verilmesinde çevresel, ekonomik ve sosyal faktörler büyük önem taşımaktadır. Çevresel olarak, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat (EU Green Deal) ve buna bağlı olarak norm değişiklikleri, çevreye duyarlı ürünlerin talebini artırmıştır. Bu durum, Akromax Suprema gibi enerji verimli ve çevre dostu bir dış cephe boyasına olan ihtiyacı belirginleştirmiştir. Ekonomik olarak, yeşil teknolojilere yönelik talep artarken, sosyal olarak da tüketicilerin çevreye duyarlı ürünleri tercih etme eğilimi özellikle pandemi dönemi sonrası  artmıştır. Bu nedenle, Akromax Suprema gibi çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi önem kazanmıştır. Akromax Suprema'nın tasarımı ve üretime geçilmesi sürecinde pazar araştırması ve talep analizi, AR-GEçalışmaları, pilot üretim ve test süreçleri, üretim ve tanıtım adımları tamamlanmıştır. 

Öncelikle pazar araştırması yapılarak, enerji verimli dış cephe boyası talebinin belirlenmesi ve potansiyel müşteri ihtiyaçlarının analizi gerçekleştirilmiştir.  DYO'nun 70 yıllık bilgi birikimi ve ARGE’de yapılan inovatif çalışmalarla, çevre dostu ve enerji verimli bir dış cephe boyası olan Akromax Suprema'nın formülasyonu üzerine yoğun çalışmalar yürütülmüştür. Ürün formülasyonu belirlendikten sonra, pilot üretim aşamasına geçilmiş ve ürünün performansı çeşitli yurtiçi ve yurtdışı laboratuvarlarda yapılan testlerle değerlendirilmiştir.

Aslında bir önceki soruda oldukça değindiğiniz ama ben yine de sormak isterim. Bu ürün ile ilgili inovatif özellikler nelerdir? 

Akromax Suprema'ya  ait  SRI (Solar Reflective Index) değer sonuçları ASTM E1980-11’e  göre  ve TSR (Total Solar Reflectance) değer sonuçları ASTM 15489-16’ya göre akretide bir kuruluş tarafından gerçekleştirilen testler ile belirlenmiştir. Bu testler sonuçlarına göre %80’den büyük TSR değerine sahip olan Akromax Suprema’nın güneş ışınlarından gelen enerjinin %80’den fazlasını geri yansıtabildiğini ispatlamaktadır. 

2023 yılı içerisinde Akromax Suprema'nın üretimine geçilmiş ve aynı zamanda ürünün tanıtımı yapılarak, tüketicilere ve iş ortaklarına duyurulmuştur. Ürünün özellikleri, avantajları ve çevresel faydaları vurgulanmıştır. Akromax Suprema ürünümüz için yaşam döngüsü değerlendirmesini (LCA) kullanarak üretim sürecindeki faaliyetleri dikkate alan ekolojik ayak izini ve çeşitli emisyon değerlerini kullanan EPD (Environmental Product Declarations) sertifikasyon süreci devam etmektedir.

Son olarak, Altın Çekül Ödül Süreci’ni ve Yapı Kataloğu ile ilgili düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

Türkiye’de inşaat sektörü ülke ekonomisinde büyük bir paya sahip olduğu gibi oldukça da dinamik bir sektördür. Gelişmeleri takip ederek sektörün yıllara göre değişimini gözlemlemek, oluşan fırsatları önceden görebilmek ayrı bir beceri ve dikkat gerektirmektedir. Sektörün nereye gideceğini ön görebilme beceriniz sizin rakipleriniz ile rekabet etme kabiliyetinize doğrudan etki etmektedir. Biz; Altın Çekül  ve Yapı Kataloğu platformlarını sektörün mevcut durumunu ve gelecekteki yönelebileceği trendleri öngörebilmek için takip ediyoruz. Yapı sektörünü oluşturan paydaşların bir araya geldiği ve sektörün  inovasyonlarının değerlendirdiği prestijli bir yarışma olarak görüyoruz. Altın Çekül Ödülleri ve Yapı Kataloğu’nun işbirliği, yapı sektörünün gelişimine ve uluslararası alanda tanınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Bu ödül süreci sektördeki yenilikçi ve kaliteli ürünlerin teşvik edilmesi için önemli bir platform sunmaktadır.