Yapı Kataloğu Mimarlar Rehberi Röportajları Spektrum Serisi x Salt Mimarlık Tasarım
Salt Mimarlık Tasarım’ın kuruluş hikâyesini anlatabilir misiniz?
Salt Mimarlık ve Tasarım, 2018 yılında kurulmuş çok yönlü tasarım ve uygulama stüdyosudur. Melih Emir Mungan ve Seçil Mungan kuruculuğunda, Cemre Koç’un ortaklığında üretimlerine devam eden ekip; farklı ölçeklerde çalışıp mimari, iç mimari ve ürün tasarımı ihtiyaçlarına hitap eder. Tasarım odaklı, gündelik pratikleri göz önünde bulunduran işlevsel çözümler sunar. Biz Salt olarak kullanıcılara tasarladığımız mekanlarda öznel deneyimler yaşatmaya odaklanıyoruz, ölçekler arası detaylarla oynamaktan keyif alıyoruz.
Stüdyo içinde gelişen Salt.d günlük hayatın hafızasında iz bırakma arzusuyla ortaya çıkmış bir ürün tasarım pratiğidir. Salt.d, rutinlerimizdeki mekanların ambiyansını şekillendirir ve belleğimizde yer edinir. Bizlere benliğimizi özgürce ifade etme imkanı sunar. Çok katmanlı tasarım diliyle zevklerimize ilham olur.
Mimarlık dışında yaptığınız üretimleri detaylandırmak istiyoruz. “salt.d” olarak, bu alanda üretim yapmaya nasıl başladınız? Ne tür projeler üretiyorsunuz?
İşlerimizde ağırlıklı olarak iç mimari projeler tasarlayıp, uyguluyoruz. Projelerimizde, iç mimari çizginin bütünlüğünü sağlamak adına çoğu ürünü kendimiz tasarlayıp ürettirmeyi tercih ediyoruz. İç mimari projelerimizde ilerledikçe, ürün seçimlerinde detaylara daha fazla odaklanmaya başladık. İşlerimizi daha katmanlı ve derinlemesine işlemekten keyif alıyoruz. Bu yüzden, odağımızı ürün tasarımı alanında kendimizi geliştirmeye yönelttik.
Süreç içinde, ürün odaklı ölçekten de keyif aldığımızı göz önünde bulundurarak, müşteriye özgün üretilmiş ürünlerin dışında; herkesin yaşam alanlarında yer ayırabileceği tasarımlarımızı 'salt design' veya kısaca 'salt.d' markası altında toplamaya başladık.
Başlangıç noktası olarak kendi tasarım algımızı daha iyi yansıttığımızı düşündüğümüz aydınlatma ürünlerini ele aldık, bir sonraki adım olarak hareketli mobilyalar ve dekoratif ürünlerle devam etmeyi düşünüyoruz.
Tasarladığınız ürünler, mimari projelerinizi hangi açılardan destekliyor?
Salt olarak, kullanıcılara tasarladığımız mekanlarda öznel deneyimler yaşatmaya odaklanıyoruz. Bu yüzden, ancak mekâna ve kullanıcıya özgü ürünler ile bütünü yakalayabileceğimize inanıyoruz.
Ölçekleri farklı olsa da mimari üretim de, tasarladığınız ürünler gibi aslında tasarımın bir parçası. Ofisin ölçekler arası yaklaşımı projelerinizi genel anlamda nasıl etkiliyor? Örnekler vererek anlatabilir misiniz?
Salt olarak hem ürün tasarımlarımızda hem de mimari/ iç mimari projelerimizde farklı malzemeleri çok katmanlı kullanmayı seviyoruz. Boşluğu derinleştirmek ve boyutlandırmak Salt’ın tasarım dilini oluşturuyor diyebiliriz. Malzemelerin farklı çalışma prensiplerini, birbirleriyle olan uyumlarını veya uyumsuzluklarını bir yüzey veya bir ürün üzerinde çözümlemek bizim için keyifli bir kompozisyon çalışmasına dönüşüyor. Bu oyunu farklı ölçeklerde çalışmaktan çok keyif alıyoruz. Ne kadar çok malzeme ve atölye bizim için o kadar keyifli işler demek.
MM Evi için, evin duvar kaplamalarını örnek verebiliriz. Salt’ın imza uygulaması olan yaşam alanlarının duvarlarında; dekoratif boya, duvar kağıdı, lake ahşap panel, doğal ahşap kaplama, kök ahşap kaplama ve mermer katmanlarının özenle düzenlenmiş̧ kompozisyonu ışığın derinlik kattığı dekoratif objelerle de desteklenerek bir araya geliyor. Yüzeyleri kotları kullanarak farklı malzemeler ve temiz bitişlerle katmanlaştırıp derinleştirerek mekanları daha tanımlı hale getiriyoruz.
Aynı zamanda “Roll” aydınlatma serimizde de açıkça okunan katmanlaşma içinde ahşap torna, cam, lake boya, delikli saç, boyalı metal, seramik ve tesisat işlerimizi birleştirdiğimiz birçok atölye ile çalışıyoruz.
Tasarladığınız ürünleri de göz önünde bulundurarak hem bu sektörün, hem de mimarlık sektörünün hangi yönleri heyecan verici, hangi yönleri zorlayıcı?
Zorlayıcı olan kısmı aslında en keyif aldığımız kısım sanırım. Çok katmanlı çalışma tarzımız birçok atölyeyi birleştiriyor. Birçok kişi ile doğru koordinasyonu sağlamak aslında bu işin en zor kısmı. Her atölyenin dilini çözmek ve o malzemenin çalışma şeklini bilmek en temel kriter.
Her zaman tasarlayan ve tasarladıklarını uygulayan bir ofis olduk. Uygulama ve üretme kısmının mutfağında yer almak bizim tasarımlarımızı ve tasarım anlayışımızı daha gerçekçi bir hale getiriyor.
Son olarak, gelecekle ilgili planlarınızı okumayı çok isteriz. Hem Salt Mimarlık Tasarım’ın hem de Salt.d’nin gelecek ile ilgili planları neler?
Salt olarak her zaman “akışta olma” halini korumaya çalışıyoruz. Tek tip projeler, tek bir alan üzerine çalışmaktansa çalıştığımız alana, yan destek besleyici bulmanın peşine düşüyoruz. Salt’ın günlük ritmi her zaman yüksektir. Denemeyi ve yanılmayı seviyoruz. Gelecekle ilgili değil bugünü geliştirmenin tutkusundayız.
Salt’ın bizi götüreceği yeni ürün gamları, malzeme keşifleri ve çizgimizi ileri taşıdığımız salt iç mekan projeleri için heyecanlıyız.