Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Yapı Kataloğu Mimarın İlk Yapısı Ödülü Kazananı Lift Studio,  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Kompleksi’ni Anlatıyor!

Yapı Kataloğu Mimarın İlk Yapısı Ödülü Kazananı Lift Studio, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Kompleksi’ni Anlatıyor!

Öncelikle Yapı Kataloğu olarak kazandığınız ödül için sizi ve ekibinizi tebrik ederiz! Proje ekibini kısaca tanımayı çok isteriz. 

Lift Studio, 2015’te Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu bir ulusal mimari proje yarışmasına katılıp o yarışmada birincilik ödülünü kazanmamızın neticesinde kuruldu. 

Ofisimizi tanımlarken; “yerden doğan anlam-bağlam ilişkisinin peşine düşerek; fiziki varlığından çok, değerini tüm zamanlarda sürdürecek ve kendini çoğaltabilecek bir mimarlığın izini süren ve duruma baştan bir tasarım öngörerek değil, koşullar, aktörler ve olanaklarla bir tasarıma ulaşmayı hedefleyen” ifadesini kullanıyoruz. Bu soruya da bu ifadeyle cevap vermek isteriz.

Bize Tekirdağ Büyükşehir Belediye Kompleksi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Projenizin hikâyesi nedir?

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kompleksi projesinde arazi koşullarını, mevcut kent yerleşimi verilerini ve kentsel gelişim projeksiyonunu değerlendirerek bir tasarım önerisi geliştirdik. Belediye hizmet binası, kent meydanı ve kent parkını kapsayan projenin yerleşim alanı itibarıyla kentin gelişiminde jeneratör yapı etkisi göstermesi planlandı. Bu nedenle tasarımda kamusal kullanım ön planda tutularak, Kent Meydanı, Kent Parkı ve Belediye Hizmet Binası arasında zemin kotu ilişkisi kuvvetli bir karakter olarak kurgulandı.

 

Bu projede hangi mimari yaklaşımı veya konsepti benimsediniz? Proje, bulunduğu bağlam ile nasıl örtüşüyor?

Proje, klasik bir belediye binasını sorgulayan bir tavırla ele alındı. Kentsel yaşamın merkezinde, bütün haşmetiyle varlığını hissettiren, yalnızca işi düşenin mecburen uğradığı, mesai saatleri dışında kent içinde ulaşılamaz bir hacim tanımlayan, kentten ve kentliden kopuk bir belediye binası yerine; ölçeğinin büyüklüğünü, kendi sınırlarını eriten bir avantaja çeviren, kentsel yaşamın içinden akıp geçmesine olanak tanıyan, katılımcılığı teşvik eden, bununla beslenen, halka ait, halkın sözünü söyleyen bir yapı tasarlamak hedeflendi.

Bu tasarım kararları doğrultusunda; Belediye Binası, zemine oturan bir yapı yerine, zemini kentliye bırakan bir forma sahip olacak şekilde tasarlandı. Farklı karakterde işlevleri bir arada bulundurması amaçlanan yapının; formuyla, hem kentsel kararları göz önünde bulunduran, hem de yapı içi hiyerarşik kurgunun gerekliliklerini yerine getiren bütüncül bir tavra sahip olması sağlandı.

Proje sürecinde karşılaştığınız zorlukları nelerdi? Bunları nasıl çözdünüz?

Bu proje özelinde, yeni kurulmuş bir ofis olmanın getirdiği birtakım zorluklarla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Ofisimizin kuruluşunda da fazlasıyla payı olan tartışma kültürümüz ve alışkanlığımız, zorlukları ve olası çözümleri enine boyuna tartışarak ele almamızı ve neticede bizce en doğru olan çözümleri üretebilmemizi sağladı.

Son olarak, Yapı Kataloğu ve Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri ile ilgili düşüncelerinizi paylaşır mısınız? 

Yapı Kataloğu, uzun yıllardır mimarlık ortamına katkı sunan ve biz mimarların her an yardım alabildiği kıymetli bir oluşum. Tüm bu katkının yanısıra, mimarlık ortamının paydaşı olmayı Mimarlık Ödülleri’yle de sürdürüyor olması oldukça değerli.