Mimarlar Rehberi Röportajları | Team Proje Mimarlık – Aykut Mete ile Mimarlık ve Teknoloji İlişkisi Üzerine
Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?
Öncelikle, mimari ve iç mimari konularında tasarım ve projelendirme yapan, sonrasında talebe göre uygulama süreçlerine dahil olan bir ofisiz. Tasarım çizgimiz modern olmakla birlikte, projenin kimliğine göre, az malzeme seçimleriyle yalınlaştığımız ya da farklı malzeme seçimleriyle çok sesli hale dönüştüğümüz bir tarzımız var. Ulaşmak istediğimiz nokta ise, tasarımın zamansız kalabilmesi adına, güncelliğini uzun yıllara yayarak yaşamasını sağlayacak, farklı detayları içinde barındırması ve her dönemin bakış açısıyla bu detayların ortaya çıkmasıdır.
Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?
Projenin konusu, yeri, müşterisi, kurumsal vizyonu, planı, manzarası gibi birçok nokta tasarım için ilham kaynağımız ve başlangıç noktamız olabiliyor. Yani her projeye kendi içinde yaklaşım göstermeye gayret ediyoruz.
Tasarım süreçlerinizde hangi faktörlerin sizin için önceliklidir?
Bir konut projesi ya da bir ticari proje olması fark etmeksizin, planlama her zaman önceliğimizdir. Sirkülasyonu, fonksiyonları doğru çözülmüş bir planlama üzerine, yeni bir yaşam, çalışma ve üretim alanı tasarlamaya özen gösteriyor ve zaman harcıyoruz. Sonrasında, hayalimizdeki konseptin anahtar kelimeleri üzerinden tasarımı şekillendiriyoruz. Son aşamada ise, ortaya çıkan tasarımı, gerçeğe dönüşmesi için, uygulanabilir malzeme tanımlamaları ile netleştiriyoruz.
Projelerinizde yapı malzemeleri seçiminde hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?
Bizim için en büyük motivasyon, bir projenin gerçeğe dönüşmesidir. Bu yüzden, tasarım sürecinde bile, var olan malzemeleri hep önceliğimizde tutuyor veya tasarıma uygun olabilecek malzemeleri sürekli araştırmaya devam ediyoruz. Uygulama sürecinde ise, seçimlerimizi yaparken hem konseptimize uygun olması için, hem de zamansız tasarımımıza eşlik etmesi için, dayanıklı olması ve sürdürülebilir olması için çalışıyoruz. Malzeme bilgimizin tüm süreçlerde etkin kalması için, önceki malzemeleri iyi tecrübe edip, güncel malzemeleri iyi takip ediyor, gelecekte var olabilecek malzeme araştırmalarını izliyoruz. Hatta bazı zamanlarda katkıda bulunmaya çalışıyoruz.
Teknolojinin mimari tasarımlar üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz ve yeni teknolojileri nasıl kullanıyorsunuz?
Son 20-25 yıldır hayatımıza giren tüm teknolojik gelişmeleri, güncel hayatımıza, akademik ve iş hayatımıza hızlıca aldık ve almaya devam ediyoruz. Bunlar ses, görüntü, çok fonksiyonlu ve işlemcili teknolojik ürünler, farklı yapı teknikleri ve ölçülendirme aletleri gibi yaşamımız ve iş yapış şeklimizi değiştiren ve geliştiren tüm teknolojik tabanlı konuları kapsamaktadır. Mesleki çevremizin de neredeyse tamamı bu hızlı ve faydalı gelişimi sindirdiğini düşünüyorum. Uzun zamandır geliştirilen fakat günlük hayatımıza son 2-3 yıldır direkt temas etmeye başlayan yapay zeka tabanlı teknolojiler için ayrı bir başlık açmak gerekir. Bu gelişmeleri görmezden gelmek, bu gelişmeleri durdurmayacaktır. Hangi meslek grubu bunu doğru şekilde, özellikle iş hayatına entegre ederse, sürecin içinde var olmaya ve ana aktör olarak kalmaya devam edecek diye düşünüyorum. Aksi halde yapay zeka kendi başının çaresine bakacaktır. Kendi süreçlerimizde ise hayal ettiğimiz tasarımları ve planlama kurgusunu çeşitlendirmek, zamanı verimli kullanmak, tasarımımızı en iyi haliyle anlatmak için görselleştirmeyi geliştirme, sunmak ve sonrasında kusursuz bir biçimde uygulayabilmek için yeni teknolojik uygulamaları öğrenmeye ve tüm süreçlerimizde kullanmaya çalışıyoruz.
Tasarımlarınızda ve projelerinizde teknolojiyi nasıl kullandığınıza dair örnekler verebilir misiniz?
Bahsetmiş olduğum son 20-25 yıllık süreçte, artık konveksiyonel hale dönüşen genel teknolojik gelişmeleri, zaten otomatik olarak güncelleyerek kullanmaya devam ediyoruz. Yapay zeka destekli olarak; Farklı bakış açılarını ve opsiyonlarını görmek için, iç mimari planlamanın hızlı türetildiği programlar kullanmaya çalışıyoruz. Tasarım sürecinde farklı renk skalaları ve konsept dokular yakalamak için, yapay zeka destekli tematik programlar deniyoruz. Konsept proje sonrası seçtiğimiz malzemelerin seçimlerini daha grafiksel bir etki ile sunmak için aynı şekilde yapay zeka destekli online programlar kullanıyoruz. Tasarıma dair sabit görsellerin veya animasyon ile hareketli sunumların birleştirilmesinde, görüntünün kaliteli hale getirilmesinde, animasyonun, müziğin gerekli noktalarda eklenerek sunuma en uygun haline dönüştürülmesinde, yapay zeka destekli efekt programlarını kullanmaya çalışıyoruz. Kısacası, kendi rolümüzü kaybetmeden, tasarım süreçlerimiz ve iş modelimiz için yararlı olduğunu düşündüğümüz, verimli çalışma için bize zaman kazandıran gelişmeleri ekibimizin bir parçası yaparak, ofisimizin geleceğini yapılandırdığımızı düşünüyorum.