Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Hedef Pazar Müdürü Ender Şengül | Sika

Söyleşi | Hedef Pazar Müdürü Ender Şengül | Sika

Dünya çapında 100’den fazla ülkede aktif olarak bulunan Sika; su yalıtımında, yapıştırmada, derz dolgularında, güçlendirmede ve yük taşıyan yapıları korumada kullanılan materyallerin işlenmesinde öncüdür.

Sika, dünya genelinde 300'ün üzerinde fabrikada imalatçıları, 24 binden fazla çalışanı ile birlikte sürekli olarak daha fazla mükemmeliyet basamaklarını tırmanmak için çaba sarf eden, yenilikçi ve gelenekleri güçlü bir şirkettir. Müşterilerinin katma değer üretmesine yardımcı olmak ve her zaman rekabetin bir adım önünde yer almak hedefiyle Sika, sektördeki konumunu her geçen gün güçlendirmektedir. Bizler de hem Sika’yı daha yakından tanımak hem de zemin kaplamaları üzerine konuşmak için Sika Zemin Kaplamaları Hedef Pazar Müdürü Ender Şengül ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sika Türkiye olarak çevre, insan ve kalite politikalarınız doğrultusunda bize biraz şirketinizden bahsedebilir misiniz?

Sika Yapı Kimyasalları, Sika global liderliğinde yerel firmalarla desteklenen kalite, çevre, iş güvenliği ve sürdürülebilirlik politikalarına sahiptir.

Sika ürünleri; sağlık, güvenlik ve çevreye yüksek derecede odaklı şekilde geliştirilir, üretilir ve dağıtılır. İş gücümüzü ve insan sağlığı standartlarını korumak ilgili tüm yasal gerekliliklerin en üstünde yer almaktadır.

Tüm Sika tesisleri gibi Sika Türkiye de, süreçlerini, sabit ve sistematik veri analizi, düzeltici ve önleyici faaliyetler, denetim çıktıları ve yönetim gözden geçirmeleri ile sürekli geliştirmektedir.

Çalışmalar esnasında iş güvenliğini ilk sıraya koyuyoruz. Çalışanlarımızın ve ortaklarımızın sağlığı ve iyiliği, başarımızın ön koşuludur. Güvenli çalışma ortamlarını oluşturmak, her zaman en yüksek öneme sahiptir.

Sürdürülebilirlik, yenilikçiliğimizin anahtar parçasıdır. Sürdürülebilirlik, şirketin inovasyon stratejisinin önemli bir bileşeni ve ürün geliştirmede net bir odak noktasıdır. Binalar ve motorlu araçlar için dayanıklılığı geliştirmek ve hem enerji hem de malzeme verimliliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Hem kendi şirketimiz içinde hem de ürünlerimize güvenen ortaklarımız için kaynak tüketimini azaltmaya  çalışıyoruz

Sika Yapı Kimyasalları, yönetim sistemlerini gelişim, etkiyi azaltmak ve düzenli gözden geçirmeler için kurar. Tüm faaliyetlerini ISO 9001, 14001 ve 45001’in altında çalıştırmaktadır.

Sika Türkiye’nin inşaat ve endüstri sektöründe birçok alanda uzman teknik bilgisi ile yer aldığını biliyoruz ama bizleri okuyanlara hizmet verdiğiniz alanlar ve ürün gruplarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sika’nın geniş ürün gamıyla bir yapının hemen hemen her noktasına çözüm üretebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Beton tasarımında ve döküm kalitesinin modifikasyonu için kullanılan katkı ve kür malzemeleri ile başlayan çözüm hikayemiz, çatı örtüsü hatta güneş enerjisi panelleri montajına kadar devam etmektedir. Bazen bir köprünün bağlantı elemanında görebildiğimiz markamızı, bazen bir AVM temelinde su izolasyonunda, bazen bir uçak hangarının zemininde ya da bir otelin havuzunun sızdırmazlık uygulamalarında görmek bizim için çok gurur verici. Hatta bazen banyodaki derzlerde ya da günlük yapıştırma uygulamalarında bile Sika’yı görebilirsiniz. Dolayısı ile biz kendimizi hep görünmez bir kahramanmış gibi konumlandırırız. İlk planda belki gözünüze çarpan bir malzeme göremeyebilirsiniz ama emin olun Sika’nın çözüm ürettiği mutlaka bir detayını araştırarak görebilirsiniz. Çok basit bir örnek vermek gerekirse her gün kullandığınız araçların ön camlarında dünya çapında dört tanesinin bir tanesi Sika ürünleri ile yapıştırılmaktadır.

Sizin de Hedef Pazar Müdürü olduğunuz zemin kaplamaları alanına gelirsek, zemin kaplaması yapı, çevre ve insan sağlığı için neden önemlidir?

Bu sorunuza iki yönlü olarak cevap vermek istiyorum öncelikle yapı tarafından alırsak endüstriyel ya da yaşam alanı olarak kullandığımız binalarımızda beton zeminlere kaplama yapmamak tüm dış etkilere karşı korumasız bırakmak anlamına gelmektedir, bu da betonda korozyon etkisine sebep olur, ayrıca zemin kaplamaları betona gelecek yükü dağıtarak servis ömrünü de uzatmaktadır.

Çevre ve insan sağlığı açısından baktığımızda, ürünlerimizin çoğu çevre sertifikasyonlarına uygun olarak düşük VOC salınımı ile üretilen ürünlerdir. Sürdürülebilirlik politikamız kapsamında düşük karbon tüketimi prensibi ile üretim yapmaktayız. Reçineli ürünlerimizin çoğu hijyen sertifikasına sahip, kolay temizlenebilen ve derzsiz, bakteri üremesine uygun olmayan kaplamalardır. Ayrıca özelikle yaşam, sağlık ve ofis alanlarında kullanılan yürüme ve ayakta durma sırasında konfor sağlayan, ses sönümleme özelliği olan, tam esnek Sika Comfortfloor ürünlerimiz ile sağlıklı yaşamlara katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Günlük hayatta en çok temas ettiğimiz alanlardan olan zemin için malzeme seçilirken nelere dikkat edilmelidir?

Çok güzel bir soru, bizim de müşterilerimize ve iş ortaklarımıza en çok bilgilendirme yaptığımız konuların başında gelmektedir. Ağırlıklı olarak endüstriyel tesisler ile çalışıyor olmamıza rağmen doğru ürün ve sistemi bulabilmek için tüm zemin kaplama yapılacak alanlar için geçerli olan şu soruların cevaplarını bulmalıyız. Kaplama yapılacak alanın kullanım amacı, trafik yükü, zeminin maruz kalacağı şartlar, kaplama yapılacak ana zeminin durumu, bitiş görünümü (mat, parlak, tekstürlü vb.), ömür beklentisi, çevresel etkiler (Leed, temiz oda vb.), güvenlik ihtiyaçları (kimyasal dayanım, iletkenlik ve kaydırmazlık gibi). Bu soruların cevaplarına göre müşterilerimiz geniş ürün yelpazemiz arasından uygun ürünler ve sistemlere karar verilebilmektedir. Okuyanlar ve konu ile ilgilenenler için çok karışık gibi gelebilir, Sika Yapı Kimyasalları olarak danışmanlık yapmaktan ve bilgilerimizi paylaşmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. 

Sika’nın sunduğu zemin kaplama çözümlerinin avantajları nelerdir?

Bir önceki soruda kaldığım yerden devam etmek isterim, biraz önce bahsettiğim üzere zemin kaplamaları olarak çok geniş bir ürün yelpazesine sahibiz, bu da bize çalışma ortaklarımızın talep ettiği hemen hemen tüm isteklere cevap verebilme avantajı sağlıyor. Yani tek elden farklı ihtiyaçlar için farklı çözümlerin hepsine ulaşabiliyorsunuz. Ürünlerimiz ve sistemlerimiz denetimler için gereken tüm uluslararası sertifikalara sahiptir. Örneğin ilaç sektöründe bir yatırımınız var ise GMP ve Cleanroom Suitable Material onaylarına ihtiyaç duyulmaktadır ya da gıda sektörü için Haceep onayına ihtiyaç duyulması gibi.

Bir de özellikle reçineli ürünlerin uygulanmasında uzman uygulayıcılara ihtiyaç duyulmaktadır. İyi bir ürünü mamul haline döndürmek ehil uygulayıcıların işidir. Sika bu anlamda da çok tecrübeli onaylı uzman uygulayıcıları ile hizmet vermektedir, müşterilerimize sağladığımız önemli avantajlarımızdan biri de budur.

Zemin kaplamaları alanında birçok ürününüz mevcut. Aralarındaki farklar nelerdir ve zemin kaplamalarınız hangi standartlara uygun olarak üretildi?

Sika içerisinde zemin kaplama ürünlerini sınıflandırmak istersek ikiye ayırabiliriz:

  1. Reçineli ürünler: Kendi içerisinde poliüretan, epoksi ve hibrit reçineliler olmak üzere 3 ana başlığa bölünür.
  2. Çimentolu ürünler: Kendi içerisinde yüzey sertleştiriciler ve self level şaplar olmak üzere iki ana başlığa bölünür.

Kısaca farklılıklarına değinmek gerekirse reçineli ürünler likit profesyonel uygulayıcı gerektiren endüstriyel ve dekoratif amaçlı kullanılan uygulamalardır.

Yüzey sertleştiriciler, taze beton üzerine dökme olarak uygulanan endüstriyel amaçlı kullanılan ürünlerdir.

Self level şaplar ise, döşeme kaplamaları (halı ve parke gibi) altında tesviye amaçlı ya da dekoratif amaçlı bitiş yüzeyi olarak kullanılan profesyonel uygulayıcı gerektiren ürünlerdir.

Tüm ürünlerimiz CE standartlarına uygun olarak bağımsız kuruluşların denetimleri ile üretilmektedir.  Ayrıca kullanım alanına ve ihtiyaca yönelik olarak uluslararası kurumlardan alınmış sertifikaları ve onayları mevcuttur; Giscode, GMP , CSM ve Haccep vb. gibi.

Sika zemin kaplamaları hangi yapı türlerinde kullanılıyor?

Tüm yapı türlerinde kullanılmak üzere ürün gruplarımız ve sistemlerimiz mevcuttur. Ağırlıklı olarak endüstriyel tesislerde, otomotiv, gıda, ilaç ve sağlık sektöründe sıkça ürünlerimiz kullanılmaktadır.

Hangar yapılarında, otoparklarda, alışveriş merkezlerinde, son yıllarda sıklıkla yaşam alanlarında ve ofislerde kısaca beton olan ve üzerinde hareket olacak alanlarda Sika Yapı Kimyasalları zemin kaplama ürünlerinden birini kullanabilirsiniz.

Sika Türkiye olarak yapı türüne göre zemin seçimi, uygulama, bakım aşamalarında teknik bilgi desteği sağlıyor musunuz? Süreç nasıl işliyor biraz bahsedebilir misiniz?

Sika Yapı Kimyasalları olarak en çok sevdiğimiz ve yapmaktan en mutlu olduğumuz şey tecrübelerimizi ve bilgilerimizi paylaşmaktır. Zemin kaplamaları ile ilgili bir ihtiyaç olduğunda proje aşamasında dahil olmak isteriz. Maalesef bizim alanımız özellikle de reçineli kaplama alanı çok bilinmeyen bir alandır ve biraz da karışık gelir, bu yüzden özelikle sistem seçimleri ve şartnameler pek çok yanlışlıklar içermektedir. Biz doğru ürün ve sistem seçilerek doğru şartnamelerin hazırlanması için danışman gibi çalışmaktayız ve bu hizmeti hiçbir karşılık beklemeden sunmaktayız. Proje ve alanların gerekliliklerine göre onaylı uzman uygulayıcılarımız ile yerinde keşifler yaparak ürün seçimlerini sağlamaktayız.  Uygulama aşamasında, teknik uzmanımız ve bölge yetkililerimiz ile sahadaki desteklerimiz devam etmektedir. Uygulama sonrası bakım için teknik şartnamelerimiz mevcuttur, bunları iş ortaklarımız ile paylaşmaktayız. Sika olarak müşteri memnuniyeti birinci önceliğimizdir.

Zemin kaplamaları alanında sunduğunuz yenilikçi ürünlere yenileri eklenecek mi?

Global bir şirket olan Sika, inovatif ürünlerde de liderlik hedefinde olan bir kuruluştur ve gerek global ARGE’miz gerekse Türkiye ARGE’miz yeni ürünler üzerinde çalışmalarını sürdürmekte ve gelişmeleri ivedilikle paylaşmaktadır.  Bu sene için zemin kaplamaları özelinde dekoratif kaplamalarda reçineli ve çimentolu ürünlerde yeniliklerimiz olacak. Bu bağlamda geçtiğimiz yıllarda piyasaya sunduğumuz benzersiz tam elastik, mermer görünümlü, mat bitişli dekoratif Sikafloor Marble FX ürünümüzden beklentimiz çok yüksek.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Yapı sektöründe zemin kaplamaları alanı çok bilinmeyen bir alan bu bağlamda bana ve firmama bilgilerimizi paylaşma fırsatı tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Konu ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak isteyenler için bizlere ulaşmaları yeterli olacaktır. Her şey sağlam bir temel ile başlar. Doğru bilgiler, ürün seçimi ve şartname desteği için her zaman hazırız.

Pandemiden uzak, özgürce bir araya gelebildiğimiz sağlıklı yıllar dileğimle.