Mimarlar Rehberi Röportajları | Mor Mimarlık - Okan Utkan ile Kullanıcı ve İhtiyaçları Üzerine
Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?
Yaklaşık olarak 25 yıldır mimari ve iç mimari projelendirme ve uygulama alanında faaliyet gösteren, çalıştığımız kişilerle beraber ekip olarak fark yaratma gayretinde olan bir ofisiz.
Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?
Ben, her mekanın bünyesinde kendini farklı kılacak bir özellik barındırdığını ve tasarım sürecinin aslında bu noktayı bulma arayışı olduğuna inanırım. Bu doğrultuda, ilham kaynağımız aslında bahsettiğim arayışın başlangıcı belki bir kolon belki bir renk belki fonksiyona ait bir detay olabiliyor.
Tasarım süreçlerinizde hangi faktörler sizin için önceliklidir?
En önemli faktör şüphesiz işlevsellik. Konut da olsa, otel ya da bir iş yeri de olsa; kullanışlılık ve amaca uygunluk tasarım önceliğimizdir. Bu noktada kullanıcı talep ve düşünceleri de özellikle profesyonel mekanların şekillendirilmesinde son derece önemli. Zira kullanıcı işleyişi sizden daha bilen, aslında onu icra eden kişidir. Siz ise mimar olarak, fikrin ete kemiğe büründürülmesinde ona eşlik ediyorsunuz. Başarı ve tatmin ancak bu sürecin sağlıklı işlemesi ile mümkündür.
Projelerinizde yapı malzemelerini seçerken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?
Amaca ve detaya uygunluk, ulaşılabilirlik ve tabii ekonomisi malzeme seçiminde başlıca kriterlerimizden. Malzemeyle dost olmanız onun kabiliyet ve yeteneklerini bilmeniz başarılı bir sonuç için çok çok önemlidir. Bu yüzden, eğer özelliklerine hakim değilsek bu hususta profesyonel destek talep ediyor, onu tanımaya ve tabiri doğru ise dostluk kurmaya çalışıyoruz.
Mimari projelerinizde kullanıcıların ihtiyaçlarına nasıl odaklanıyorsunuz?
Tasarımda başarının ve doğruya ulaşmanın yolunun öncelikle doğru soruları sorup, ihtiyaçları doğru anlamaktan geçtiğini düşünüyoruz. Bu amaçla karşımızdaki kişiye ve özellikle kendimize doğru soruları sorup bunlara en uygun cevapları vermeye çalışıyoruz.
Tasarımlarınızda ve projelerinizde kullanıcı ihtiyaçlarını nasıl ele aldığınıza dair örnekler verebilir misiniz?
Bir iş onu deneyimlemeden öğrenilmiyor. Nazari bilgi elbette değerli ancak pratik ile birleşmeden vücut bulmuyor ve bence değerli hale de gelmiyor. O yüzden karşı tarafa kulak vermek çok önemlidir. Örneğin, şimdi bir diş hastanesi projemizde danışmada duran çalışanımızla, ünite içinde çalışan hekim deneyimlerinin bütününü bir havuzda biriktirip bunları, kendi bakış açımızla değerlendirip, yorumluyor ve onlara sunuyoruz. Sonuçta aldığımız geri bildirimlerin bizi başarıya götüreceğinin farkındayız.