Mimarlar Rehberi Röportajları | Are Mimarlık – Can Atılgan ile Mimarlık ve Teknoloji İlişkisi Üzerine
Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?
Ofisimiz, 15 yıl süre ile sektörde prestijli ve köklü firmalarda görev yaptıktan sonra mesleğime dair edindiğim tecrübeler üzerine, tarafımdan kurulmuş olup geniş saha ekibi ve teknik bir altyapıya sahip bir oluşumdur. Tasarım ve uygulama süreçlerindeki en çok dikkate aldığımız konu; kullanıcının yaşam tarzı ve kendilerini en rahat hissettikleri standartlardaki ipuçlarını yakalayarak yola çıkmaktır. Tasarımlarımızda, daha çok kullanıcı odaklı olduğumuz için, modern çizgilere daha fazla yer ayırmak yerine farklı detaylar ile hayallerde kurulan mekanları daha rahat tasarlayıp uygulayabilmekteyiz.
Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?
Kullanıcının yaşamındaki detaylar ile tasarım ortaya çıkarırken; kendimize özgü fikirlerle birleştirip, her şeyin odak noktası olan doğa ve geometriden yola çıkıyoruz. Kullanıcının hayatında olan, teknoloji, spor, müzik vb. hobisel çizgileri titizlikle işleyerek, kullanıcıya en uygun şekilde hayata geçirmeye çalışmaktayız.
Tasarım süreçlerinizde hangi faktörlerin sizin için önceliklidir?
Kullanıcının ilk sırada yer almasından sonra diğer faktörleri estetik, ergonomi ve ihtiyaç olarak sıralayabiliriz. Çünkü tasarımlarımızda sırf bu detayda olsun ve hiç bir işlevi olmasın diye kullanmıyoruz. En doğru çizgiler ile mekanlar yaratmayı ön görüyoruz.
Projelerinizde yapı malzemeleri seçiminde hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?
Yapı malzemeleri konusunda önceliğimiz kalite standartlarıdır. Ardından bütçeye uygunluğunu da gözeterek müşterilerimize en doğru kalite ve fiyat olarak seçimlerimizi sunmaktayız. Tasarımlarımızda ve portföyümüzde yer alan kalitesini yakından bildiğimiz, ürün yelpazesinden ürün seçerken, eş zamanlı yenilikçi yapımızı bozmadan piyasa yelpazemizi de taze tutmaya özen gösteriyoruz.
Teknolojinin mimari tasarımlar üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz ve yeni teknolojileri nasıl kullanıyorsunuz?
Teknolojinin geçmiş tarihlere göre mimari üzerinde çok daha fazla ihtiyaca cevap verdiğini düşüyorum. Yeni teknolojiyi biz de her meslektaşımın olduğu gibi ilk etapta 3D görsel tasarımda fazlası ile kullanmaktayız. Kullanıcı odaklı zihnimizde oluşan tasarımları, kağıt üzerinde şekillendirmektense içerisinde dolaşabileceğiniz 3D model haline getirebilme imkanı ve bunu yine kullanıcıya VR, 360°, sahne görüntüsü olarak sunma imkanı bize bir hayli zaman kazandırırken, yapay zekanın da mimaride geldiği nokta bizi keyiflendiriyor. Özgün tasarım çizgimizi bozmadan faydalanmak taze kalmamızı sağlıyor.
Tasarımlarınızda ve projelerinizde teknolojiyi nasıl kullandığınıza dair örnekler verebilir misiniz?
Bahsettiğim gibi, minimum şekilde kağıt kullanarak bilgisayar ortamında tasarımlarımızı hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bu, bizi hem çevreci hem de yenilikçi hale getiriyor. Uygulama alanında ise yeni teknoloji ile üretilmiş malzemelerin piyasa takibi yakinen yapıp numune denemeleri ile kalitelerini standartlarımızca test ediyor ve projelerimize uygunluğu halinde portföyümüze ekliyoruz. Otomasyon sisteminin geldiği nokta kullandığımız sistemlerin en başında geliyor diyebiliriz. Gerek kullanıcı, gerek uygulayıcı açısından en sorunsuz ve rahat bir teknolojik gelişim olarak değerlendiriyorum. Ses, görüntü, güvenlik, yangın hattı ve aydınlatma konusunda tek noktadan her şeye hakim olabilme imkanını kullanıcıya sunmak da bizim için çok değerli bir detaydır. Dış cephe malzemesinden mutfak bataryasına kadar çok fazla olanak sunan teknolojik gelişmelere ayak uyduran ürünlerin mimariye katkılarının en başında uzun ömürlü ürünler ve kullanım rahatlığı diyebiliriz. Nano teknoloji sayesinde birçok boya ürünü farklı yönler ile bizi rahatlattığı gerçeği yanı sıra kullanıcıya kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Gelişmiş teknoloji ile üretilen zemin seramikleri, yapıştırma harçları, asma tavan sistemleri, tezgâh vb. yapı malzemelerini birçok projemizde kullanmaya özen gösteriyor ve yeni gelişmeleri de yakinen takip ediyoruz.