Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Seda Bilir Aksu - YOO Mimarlık

Söyleşi | Seda Bilir Aksu - YOO Mimarlık

MİMAR

Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?

Tek bir yaklaşım olarak açıklamamız gerekirse fonksiyonu odak noktamıza alarak çalışıyoruz. Bununla birlikte de tasarım sürecimizi malzeme seçimleriyle birlikte desteklemek.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?

Tüm fonksiyonların yer aldığı bir projede yer almak benim için her zaman etkileyici olmuştur. Daha önce yer aldığım bir üniversite projesi olarak söyleyebilirim. Tasarım sürecinden ihale dokümanlarına giden tüm sürecin içinde bulunmak kesinlikle tatmin edici işler ve sonuçları beraberinde getirdi.

Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?

Frank Lloyd Wright-Şelale Evi

Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Proje aşamasından ele aldığımız ve çalışmaya başladığımız bir yapının hayata geçişini görmek.

Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?

Mimarlık disiplinlerarası bir meslek, bir proje üzerinde düşünmeye başladığınız zaman tüm disiplinlerle ve meslek kollarıyla birlikte harekete geçiyorsunuz. Bu alanda çalışan bir isim olarak birçok sanat dalından da ilham alıyor ve kendimizi besliyoruz. Özellikle birinin öne çıkması gerekirse heykel sanatının ve mimarinin iç içe geçmiş bir tasarım dalı olduğu inancındayım.

Mimari kimliğinizi 3 kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?

Fonksiyonel, kullanıcı dostu, sürdürebilir.

Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?

Joseph-Maurice Ravel _ Bolero

Kolektif House | Maslak 42 The Hub

MALZEME

Evet mi? Hayır mı?

Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET

Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? HAYIR

Malzemenin modası olur mu? EVET

Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET

Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?

Karbon Fiber, Terrazzo Karo, 3D yazıcılar

Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?

Teknolojinin yapı malzemeleriyle birlikteliği tasarıma istediğimiz ve beklediğimiz esnekliğini kazandırmakta. Ancak en büyük eksisi bazen maliyetinin daha düşük olması nedeniyle doğalı varken doğal görünümlü malzemenin tercih edilmesi.

Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?

Malzeme kütüphaneleri ile öğrencilerin malzemeyi dokunarak hissetmelerini sağlamak, malzeme derslerinin yenilikçi yaklaşımları da içinde bulunduracak şekilde her sene kendini geliştirmesi. Öğrencilerin mezun olmadan önce malzeme bilgisini üniversite döneminde kazanması oldukça önemli.

Türkiye’de yapı malzeme fuarları, tanıtım, seminer benzeri etkinlikleri yeterli buluyor musunuz; bu etkinliklerin tasarımcılara ne gibi katkılar sağladığını düşünüyorsunuz?

YOO Mimarlık ailesi olarak her Çarşamba günü yaptığımız malzeme toplantıları sayesinde bu konuda bilgi birikimimizin arttığını ve malzemelere hakim olduğumuzu düşünüyorum. Hem eğlenceli hem de bilgilendirici etkinliklerle birçok marka ile buluşma fırsatı yakalıyoruz. Fuarlar ise sayı olarak yeterli olup, doğru bir yaklaşım ile gezildiği takdirde geleceğe yön verecek malzeme kullanımlarına gidilebilir. Burada da önemli olan konu “yenilikçi” malzemelerin sunulması.

Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?

Doğal taş

Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?

Kopyalanmış (replika) ürünler.

2021’in tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?

Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte tasarımlarımızda da birçok alanda değişikliğe gideceğiz. Gerek tasarladığımız ofisler, mağazalar gerekse açık alanlarda artık gözetmemiz gereken birçok farklı konu olacak. Hem bir arada hem de mesafeli olunabilen yeniden işlevlendirilebilen alanlar gündemimizde olabilir. Bu süreçte de daha sağlıklı ve ergonomik ürünlerin gelişeceğini düşünüyorum.