Söyleşi | Onurcan Çakır - Onurcan Çakır Mimarlık
MİMAR
Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?
Geleneksel ve çağdaş malzemeleri bir arada kullanarak, yalın bir mimari dil ile insan ölçeğinde ve doğayla iletişimi kopuk olmayan yapılar tasarlamak, temel tasarım anlayışım.
Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?
Barbaros Evi, 2015 yılında kendim için tasarladığım ev. Yaşamımı burada sürdürüyorum. Özellikle ses yalıtımı açısından kişisel ihtiyaçlarımı karşılayacak şekilde duvar detaylarını ve katmanlaşmalarını özel olarak belirlediğim bu yapı, hem mimari açıdan hem de konfor açısından en keyif aldığım projelerden biri oldu. Brüt betonun ve taşın hem görsel açıdan birlikteliğini, hem de akustik açıdan işlevsel işe yararlıklarını seviyorum.
Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?
Tek bir yapı adı vermeyeceğim ama, Luciano Kruk'un tasarım yaklaşımını beğendiğimi söyleyebilirim.
Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?
Ortaya fiziksel bir ürün koymak ve bu ürünün içinde yaşanıyor olması.
Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?
Yapmakta olduğum mimarlıkla doğrudan alakası olduğunu pek düşünmüyorum ama müzik ve şiir, bizzat ilgilendiğim sanat dalları. Akustik üzerine master ve doktoramı tamamlamış olmamın temel sebebi, müzik ile ilgileniyor olmamdı.
Mimari kimliğinizi 3 kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?
Sade, yalın, rasyonel.
Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?
Debussy - Clair de lune.
Barbaros Evi
MALZEME
Evet mi? Hayır mı?
Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET
Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? EVET
Malzemenin modası olur mu? EVET
Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET
Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?
3B yazıcılar ile yapı oluşturma tekniğinin ekonomikleşmesini ve yaygınlaşmasını hevesle bekliyorum, her türlü formu kolayca oluşturmak açısından çok ciddi potansiyelleri var.
Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?
Teknoloji geliştikçe ve insan yapımı malzemelerin kullanımı günlük hayatımızın neredeyse tamamını kapladıkça ortaya çıkan bu durum, insanları geçmişlerine dönüp bakmaya ve doğada doğrudan bulabilecekleri malzemeleri yeniden güncel tasarımlarına dahil etmeye itti, çünkü insanın doğasında bu malzemelerden yapılmış evlerde yaşamak yüzyıllardır var. Örneğin taş ve ahşap gibi malzemelerin sağladığı konforu ve hissi her malzeme sağlayamıyor. Ama taşıyıcı sisteme yönelik bazı avantajlarından dolayı da daha teknolojik malzemelerin kullanılması kaçınılmaz. Bu yüzden, bence hem geleneksel hem de çağdaş malzemelerin belli bir uyum ve oran içerisinde kullanılması, kabul edilebilir bir yaklaşım.
Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?
Öğrencilerin malzemeleri doğrudan görmelerini, dokunmalarını, hatta uygulamalarını izlemelerini ve bizzat kendilerinin uygulamalarını sağlamak gerekiyor. Bu sebeple, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde mimari akustik üzerine vermekte olduğum lisans seçmeli dersimde her öğrencinin bir akustik malzeme numunesini ve ses yutuculuk katsayılarına dair ölçüm raporlarını sınıfa getirip anlatmasını istiyorum. Ayrıca mimarlardan oluşan bir ekip olarak, Urla'da yaşamakta olduğum bölgede OVADA Yapı Atölyeleri'ni organize ediyor ve birebir uygulama konusunda öğrenci ve profesyonellerin tecrübe edinmelerini amaçlıyoruz.
Türkiye'deki mimarlık ofislerini uluslararası ölçekte nasıl konumlandırıyorsunuz?
Bence çok düzgün işler yapan ofisler var, zaten uluslararası yayınlarda ve ödüllerde sıkça ülkemizden ofislerin isimlerini duyuyoruz. Ancak ülkenin genelinde yapılaşmaya bakıldığında, bu potansiyelin değerlendirildiğini söylemek de tabii ki güç.
Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?
Özellikle taş ve beton ile çalışmayı seviyorum. Taşın doğası gereği yaşamaya devam etmesi, inşaat tamamlandıktan sonra da cephede bu yaşamın gözlenebiliyor ve hatta bitkilerle uyum sağlayacak şekilde desteklenebiliyor olması hoşuma gidiyor. Betonun ise, yapıda insan elinden çıktığını net bir şekilde gösteriyor oluşu hoşuma gidiyor.
Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?
Bence her malzemenin doğru bir ürün/marka seçimi ve konsept içerisinde kullanılması mümkün. Ancak, mesela PVC esaslı zemin kaplama malzemelerini tercih etmeyeceğimi ve mal sahibi kullanmak istese bile, buna bir alternatif malzeme önereceğimi biliyorum. "Güzel eskiyen" malzemeler, genellikle doğal ve kaliteli malzemeler oluyor.
Gelecek yılın tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?
Trendleri takip ettiğimi söylemem zor. Ama kendi açımdan, mümkün olduğunca yalın beyaz cepheler, ahşap ve taş kullanımının projelerimde yer alacağını öngörüyorum.