Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Batu Derer - Derer Derer Design & Construction

Söyleşi | Batu Derer - Derer Derer Design & Construction

MİMAR

Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?

Doğa, ışık, zaman ve insan. Bu dört ögeyi merkeze alarak tasarımlarımızı şekillendiriyoruz.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?

Genel Energy projesi tasarım ve imalat açısından bizi en tatmin eden işlerimiz arasında ilk sırada yer alıyor. İşverenin ve ekibinin yaklaşımı ve bize desteği ile proje hayal ettiğimizin önünde bir başarı ile tamamlandı.

Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?

Pantheon

Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Tamamlanan bir proje ve mutlu müşteri, bizi her zaman o projenin maddi kazancından çok daha mutlu ediyor. Başarıyla tamamlanmış bir işi arkamızda bırakıp temiz bir sayfa açmak en büyük motivasyon kaynağımız.

Mimari kimliğinizi birkaç kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?

Zamansız, program odaklı, doğal.

General Electric Türkiye Ofisi

MALZEME

Evet mi? Hayır mı?

Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET

Hindistan Banglore’da yaptığımız bir malikane projesinde modern malzemeleri işçilik kısıtları nedeniyle tercih edemedik. Yerel malzemelere yönelmek durumunda kaldık. Farklı malzemelerle o bölgenin kültürünü, tarihini, geleneklerini ve insanlarını buna bağlı olarak da insan reaksiyonlarını tanıma fırsatımız oldu. Çok zorlayıcı ve öğretici bir süreç olmuştu bizim için.

Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? EVET

Tarz aslında bizim gözümüzün biriktirdiğidir. Bunun dışına çıkmak için her türlü malzeme kullanılabilir bence. Yeni ve farklı malzemeler bu birikimi yorumlamak için her zaman bir esin kaynağı ve/veya araç olabilir.

Malzemenin modası olur mu? EVET

Ne yazık ki olur. Endüstri bu durumu biraz tetikliyor sanırım.

Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET

Bu konuya yeni yeni eğilmeye başladık. Bize gelen talepler arttıkça bizim de daha çok ilgimizi çekmeye başladı. Bundan sonra yeni iş yapma şekli olarak işvereni, endüstriyi etkileyecek en önemli konu bu olacak sanırım.

Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?

3D Baskı binalar. Yapı konusunu yeniden yorumlamaya başladı. Yapıyı bir obje sınıfına sokmaya başlayacak müthiş bir inovasyon bence.

Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?

Yapı malzemeleri endüstrisinin önümüzdeki en önemli konusu sürdürülebilirlik olacak bence. Avrupa Birliğinin özellikle öncülüğünü ettiği Yeşil Dönüşüm sayesinde imalat sanayisindeki her türlü sektör bu konuda işleyiş ve yapım süreçlerini yenilemek durumunda kalacak. Ortak soluduğumuz havayı, ortak kullandığımız kaynakları sınırların ötesinde tüm ülkelerin beraber tükettiklerini bilerek imalat yapılacak bence bu dönemde. Teknoloji bu durumu insan odaklı şekilde desteklediği sürece olumlu etkisi olacaktır. Doğal malzemeden çok artık insan doğalı korumak üzerine, kaynakların korumak amacı odaklı malzeme seçmeye yönelecektir.

Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?

Okullarda mutlaka bir malzeme laboratuvarı olmalı. Öğrenciler yapı fiziği ve malzeme mekaniği konusunda mutlaka pratik bilgiler edinmeliler. Sadece malzeme değil malzemenin hangi şartlarla, nasıl birleştiği aslında tam da bizim konumuzun mekanik tarafı. Bu konu sektöre kalite ve çeşitlilik getirecektir. Yurt dışında olan malzeme bankalarının kurulması sektöre yeni bir boyut kazandıracaktır. Umarım bu tür gelişmeleri yakın zamanda görürüz.

Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?

Mermer ve ahşap.

Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?

Aspest bazlı kanserojen malzemeleri kesinlikle kullanmıyoruz.

2021 ve sonrasında tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?

Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm üzerine kurulu olacak.