Mimarlar Rehberi Röportajları | Atelyehane - Gülşah Toprak Poyraz ile Sürdürülebilirlik ve Yeşil Tasarım Üzerine
Ofisiniz ve tasarım çizginizi kısaca özetleyebilir misiniz?
Atelyehane; bulunduğu konum itibariyle sektörün öncüleri olan sanayi işletmelerinin hem endüstriyel hem de kurumsal ofis yapıları ile nitelikli butik konut projeleri üzerine çalışan bir mimarlık atelyesidir.
Tasarımlarınıza başlarken ilham kaynaklarınız neler oluyor?
Tasarımlarımızdaki ilham kaynakları bahsi geçen projeye göre çeşitlilik göstermektedir. Her neden ilham aldıysak, özellikle o unsura vurgu yaparken, karşı tarafa vermek istediğimiz duyguyu, sanatı da işin içine katarak kullandığımız yalın ve zamansız üslupla kullanıcının deneyimine sunuyoruz.
Tasarım süreçlerinizde hangi faktörler sizin için önceliklidir?
Tasarım sürecimizde en önemli faktörlerden biri işverenin talepleridir. İşverenin talepleri ile birlikte tasarımın şekilleneceği alanın bulunduğu ve sahip olduğu özellikleri, potansiyeli dikkatle analiz ediyoruz. Ardından, söz konusu bütçe unsuruna da bağlı kalarak gerçekçi ve uygulanabilir tasarımlar yapma yönünde çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Projelerinizde yapı malzemelerini seçerken hangi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sürdürülebilir, dayanıklı ve estetik açıdan projenize en uygun malzemeleri nasıl belirliyorsunuz?
Yapı malzemeleri seçimi tamamıyla projemizin hitap ettiği kullanıcı kitlesi ve proje konusuna göre değişiklik göstermektedir. Seçtiğimiz malzemelerin dikkat ettiğimiz özelliklerinin başında yanmazlık sınıfı, dayanıklılık, yenilikçi, doğal ve sürdürülebilir tasarıma elverişli yapıya sahip olması gelmektedir. Seçtiğimiz malzemelerle harmanlanan tasarımlarımızda kullanıcıya eşsiz mekân deneyimleri sunmak ana amaçlarımızdan biridir.
Sürdürülebilirlik ve yeşil tasarım konularında ne gibi stratejiler benimsiyorsunuz?
İnşaat sektörü için neredeyse sıfır enerji tüketiminin konuşulduğu bugünlerde, Atelyehane olarak enerjinin dönüştürülebilir ve sürecin parçası olduğunun bilincindeyiz. Tasarlanacak mekân veya binanın proje aşamasında enerji tüketimlerinin minimum seviyede olması adına ana enerji kaynağı olan güneş bizim için çok değerli bir parametre. Ayrıca, güneşe bağlı olarak aktif rüzgar yönü, arazinin konumu, çevresi gibi veriler de bizim için çok değerli.
İç mekan projelerinde mevcutta kullanılmaya değer veya ufak tadilatlarla yepyeni hâle bürünecek malzemeleri göz ardı etmemiz mümkün değil. Günümüzde fazlasıyla tüketim söz konusu. İnşaat sektöründe de, sürdürülebilir malzeme konusunda yerli AR-GE çalışmaları yapılması gerektiği düşüncesindeyiz.
Tasarımlarınızda ve projelerinizde sürdürülebilirliği nasıl ele aldığınıza dair örnekler verebilir misiniz?
Atelyehane olarak; bahse konu olan tasarım bina olduğunda, yapılaşma imar koşulları çerçevesinde, arazinin güneş yönüne, hâkim rüzgar yönüne ve topoğrafik koşullarına göre değerlendirme yapmaktayız. Bahsettiğimiz bu unsurlar, yapının yapım ve kullanım sürecindeki enerji tüketimini doğrudan etkileyen konular. Gereksiz yapılacak hafriyat işlemleri, gün ışığından yeterince yararlanamayan mekânlar, fazla enerji tüketimine sebep olmaktadır. Aynı zamanda projede kullanılacak malzemeleri geri dönüştürülmüş ya da geri dönüştürülebilen doğal ve sürdürülebilir malzemelerden seçmek de enerji tüketimi açısından önemli bir basamaktır. Atelyehane, dokunduğu tüm projelerde enerjinin sürdürülebilirliği yönünde çalışmalar yapmaktadır.