Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Talha Haksever - Taha Mimarlık

Söyleşi | Talha Haksever - Taha Mimarlık

MİMAR

Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?

“Özgünlük” birçok alanda olduğu gibi mimari tasarımda da çok önemli bir kavramdır. Bütün tasarımlarımda özgün fikirler geliştirmeye, kendi yorumlarımı katmaya ve bu etkileşimlerin izlerini ve sonuçlarını ortaya çıkarmaya önem veriyorum. Ayrıca gelişimlere açık kalarak, hangi malzeme ne şekilde işimize yarar neyi nerede daha iyi kullanırız sorularına yenilikçi yaklaşımlar geliştirmeye çalışıyorum. Ancak mimaride “özgünlük” ve “yenilikçilik” kavramlarının işlevsellikle birlikte ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin en çok üretilen konut mimarisinde bulunduğu çevre ile uyuşmayan gerekli fonksiyonu yerine getirmeyen tasarım yaklaşımlarından kaçınmaya çalışırım.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?

Beni en çok tatmin eden projem hep yeni yapacağım projem olacaktır. Bir yapıyı tasarladıktan sonra o yapı ile ilgili her zaman kendimi eleştireceğim hususlar buluyorum ve her seferinde bir sonraki çok daha iyi olacak diye düşünerek tasarıma yaklaşıyorum.

Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?

Üniversite yıllarımdan itibaren her daim hayranlık duyduğum, hikâyesi ile beni her seferinde etkilemeyi başaran,  her yönü ile ilham aldığım, mimarlık tarihinin bence en önemli yapılarından birisi olan "Frank Lloyd Wright’in “Şelale Evi (Fallingwater House)” projesidir.

Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Mimarlığı bir meslek olarak değil, hayata farklı bakmanın, değişmenin, değiştirmenin bir yansıması olarak görüyorum. Birçok insanı tatile gitmek dinlendirebilir, beni ise yeni bir yapı tasarlamak heyecanlandırır ve dinlendirir.

Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?

Mimarlık sanatın bütün dalları ile bir bütün halinde ve ilişki içindedir. Bütün sanat dalları tasarımı etkiler, mimariyi tamamlar. Şiir, resim, fotoğraf ve heykel özellikle benim ruhumu daha çok besler, dinlendirir.

Mimari kimliğinizi 3 kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?

Özgünlük, fonksiyonellik ve uyum.

Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?

Çalışırken aslında genellikle enstrümantal müzikleri dinlemeyi seviyorum. Bunların başında ise tanbur beni en çok motive eden çalgıların başında geliyor. Ayrıca ud ve ney sesi de motivasyonumu artırıyor. Oldukça hüzünlü sesleri var. Özellikle telli çalgıların icrasında, sanatçının bu hüznü, enstrümana çok iyi bir şekilde aktardığını düşünüyorum. Bu bakımdan türk sanat müziğindeki taksimleri seçerdim.

Lavinya City

MALZEME

Evet mi? Hayır mı?

Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET

Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? HAYIR

Malzemenin modası olur mu? HAYIR

Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET

Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?

3d printerler ile üretilen yeni nesil malzemeler belirli bir zaman sonra inşaat ve mimarlık dünyasında oldukça farklılık oluşturacak diye düşünüyorum. Bu uygulama tekniği ve malzemeler, süreleri kısaltacak, maliyeti düşürecek ve tasarımın önündeki birçok belirleyici unsuru da değiştirecektir.

Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?

Doğal malzemelerin tercih edilmesi hiçbir dönemde bitmeyecektir. Fakat yeni nesil teknolojiler ve malzemeler de mutlaka tasarımı da uygulama süreçlerini de etkileyecektir. Malzemenin çeşitlenmesi ve teknoloji ile örnekleme yapmak gerekir ise, bir alüminyumu bir ahşap malzeme gibi kullanabilmek, tasarımda bizleri çok daha özgür kılarken, karbon ayak izi bakımdan olumsuzlukları ise oldukça fazla olabilmektedir.

Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?

Bir Mimarlık bölümü misafir öğretim üyesi olarak, öğrencilerime malzeme ile ilgili birçok bilgi ile birlikte tecrübemi de aktarmaya çalışmaktayım. Öğrenim sürecinde, özellikle mimarlık bölümlerinin, güzel sanatlar ve endüstri tasarımı gibi bölümler ile bir arada olması besleyici olacaktır diye düşünüyorum.

Türkiye'deki mimarlık ofislerini uluslararası ölçekte nasıl konumlandırıyorsunuz?

Bir mimarlık ofisi sahibi olarak yurt dışında farklı ülkelerde proje ürettik ve üretmeye devam ediyoruz. Mimarlık ofislerimizin uluslararası ölçekte yaptıkları tasarımlar ile başarılı mimarlık ürünlerini ortaya çıkardıklarını düşünüyorum.

Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?

Cam ve ahşap

Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?

Plastik esaslı malzemeleri kullanmaktan özellikle çekinirim ancak birlikte asla kullanmam dediğim bir malzeme bulunmuyor.

2021’in tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?

Pandeminin hayatımıza girmesiyle, insanlar yaşadıkları çevrelere karşı daha dikkatli ve duyarlı hale geldi, bu da ekolojik dengeyi koruyan yapılara yönelik eğilimin artmasını sağlayacaktır. Ekolojik ve sürdürülebilir planlama yaklaşımı ile, malzeme seçiminde çevre kirliliğini en aza indiren, geri dönüşebilir olması ön plana çıkacak,  ahşap ve doğal taş daha öncelikli tercih edilir hale gelecektir.