Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Selden Kurt Ünsal - SHS Mimarlık

Söyleşi | Selden Kurt Ünsal - SHS Mimarlık

MİMAR

Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?

Müşterinin isteklerini karşılayabilecek fonksiyon planlamasını, optimal bir dengede estetik ile birleştirme hedefindeyiz. Bu dengeyi sağlarken bütçe bize yön gösterici oluyor.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?

Tasarımından ihalesine ve kontrolüne baştan sona sorumluluğunu üstlendiğim Gategourmet Catering Üniteleri (eş zamanlı dört farklı havalimanında uçaklara yemek üretimi yapılan üretim tesislerinin projelendirilmesi ve inşaası), meslek hayatıma yön veren ve şekillendiren proje olmuştu. 

Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?

Mies Van Der Rohe’nin Barselona Pavyonu. Yalın ve düz çizgileri ile kullanılan malzemelerin birbiriyle ilişkisi açısından hayranlık uyandırıcı bir eser.

Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Her yeni iş, yeni bir heyecan, farklı tecrübeler yaşamak demek. Bu heyecanı ailemle paylaşabiliyor olmam, en büyük motivasyon kaynağımdır. 

Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?

Her zaman önümüzde yeni ufuklar açan sinema ve çocukluğumdan beri ilgi duyduğum heykel sanatı.

Mimari kimliğinizi birkaç kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?

Fonksiyon, sadelik, güncellik. 

Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?

Yüksek tempolu dans şarkıları sözlerden bağımsız olarak beni temsil edebilir.

 

Deloitte Türkiye Ankara Ofisi

MALZEME

Evet mi? Hayır mı?

Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET

Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? HAYIR

Malzemenin modası olur mu? EVET

Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET

Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?

Son dönemlerde metal alaşım dış cephe kaplamaları ve ince doğaltaş uygulamaları dikkatimi çekiyor.

Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?

Doğalın yerini başka bir şey tutamıyor. Ahşap ya da mermer gibi doğal malzemeleri, gerek fiziksel, gerek zihinsel konforumuz açısından etrafımızda görmek istiyoruz. Ancak teknolojinin ilerlemesi, inşaatta daha çevreci ve daha dayanıklı bir çok malzemenin geliştirilmesini sağladı. Duyusal deneyimlerimizi artırabilecek malzeme seçeneklerimizde yelpaze artık çok daha geniş.

Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?

Covid-19 ortamında bunu önermek biraz zorlama sanırım; yine de mutlaka malzemeleri görerek, dokunarak, tüm duyularınızla algılayarak tanımanız, ileride müşterilerinize kağıt üzerinde önerdiğiniz şeylerin gerçekte ne anlama geldiğini bilmenize yarayacaktır.

Türkiye'deki mimarlık ofislerini uluslararası ölçekte nasıl konumlandırıyorsunuz?

Online bir dünya düzeninde yaptıkları işlerle adını duyuran ve göğsümüzü kabartan birçok yerli mimarlık ofisi var artık. Mimarlık çok “kişisel” bir meslek. Olanak verildiğinde, milliyetten bağımsız olarak uluslararası arenada başarıya erişmek hayal değil. Ancak ülkemizde mimar/ iç mimar “arzı”, talebin çok üzerine çıktığı için, heves körelebiliyor, kendini lanse edebilme olanağı gittikçe daha zorlaşabiliyor.

Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?

Cam ve MDF. 

Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?

Kendimi bu şekilde kısıtlamıyorum, çünkü zamanında kullanmam dediğim birçok malzemede üreticiler seviyeyi öyle bir yükseltti ki, projenin ihtiyacına göre bu ürünleri de kullandığımız oldu. 

2021 ve sonrasında tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?

Çalışma alanlarında Covid-19 salgını sebebiyle bir çok işverenin kişi başına ofis alanı, ortak kullanım alanlarında kişisel mesafelerin korunması, mağazalarda temasın minimize edilmesi, virüs veya bakterileri üzerinde uzun süre barındırmayacak malzeme seçimleri gibi konularda planlama kıstasları değişti. Konutlarda ise özellikle sirkülasyon alanlarında hijyenik malzemelerin kullanımı ön plana çıkacaktır. 2021’de bizi hijyen ve mesafe şartları yönlendirecek gibi duruyor.