Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Hüseyin Berk Tuncer - Kat 73

Söyleşi | Hüseyin Berk Tuncer - Kat 73

MİMAR

Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?

Fonksiyon, estetik ve malzemelerin dokusunun hissedilmesi her tasarımımda ilk rolde yer alıyor. Sahte, "mış gibi" davranan malzemeler yerine malzemenin orijinalini kullanmak ve dokusunu kullanıcıya hissettirmek benim için oldukça önemli. Mimari projenin ve iç mekanın bulunduğu yer uygunluğunu tartışarak yer bağlamından kopmamaya, böylelikle de zamansız tasarımlar yapabilmeye özen gösteriyorum.

Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?

Mint Veteriner Kliniği

Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?

Birçok projenin adını sayabilirim fakat böyle bir şey söylemek hem iddialı, hem de birini seçmek diğerine haksızlık olur. Yinede modern dönemde yaşamayı ve o dönemde mimarlık yapmayı çok isterdim diyebilirim. Tasarımlarımın en büyük ilhamını modern dönem projeleri oluşturuyor.

Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde, eğitim hayatımda aldığım mimari etik. En büyük motivasyonum edindiğim bu davranışı hayata geçirdiğim projelerimde devam ettirmeye ve bu davranıştan uzaklaşmamaya çalışmak. Aklımın bir köşesinde her zaman o eğitime layık olmalıyım düşüncesi ile tasarımlarımı hayata geçiriyorum.

Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?

Resim ve heykel.

Mimari kimliğinizi 3 kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?

Minimallik, çağdaşlık ve fonksiyonellik...

Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?

Çalışma biçimimi anlatan bir şarkı olmasa bile motivasyonumu sağlayan şarkılardan biri "You Give Love A Bad Name - Bon Jovi"

 

Mint Veteriner Kliniği

MALZEME

Evet mi? Hayır mı?

Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET

Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? EVET

Malzemenin modası olur mu? EVET

Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET

Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?

Mikrobeton, izolasyon ve boya malzemeleri, güneş panelleri (pilleri)

Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?

Biraz gelenekselci biriyim. İnsanın doğal malzemelere olan yakınlığından çok, o yerin ne istediğinin önemli olduğunu düşünüyorum. Yere uygun malzeme kullanımında yaşam konforunun ve bina sağlığının daha doğru çözüldüğüne inanıyorum. Bunları teknolojinin kullanımındaki eksikler olarak söyleyebiliriz. Ancak zaman, zanaat, para, işveren bağlamlarında teknolojinin kullanılması oldukça büyük bir artı olmasına rağmen ben gitgide bu durumun binaları ve doğal olarak çevreyi yapaylaştırdığını düşünüyorum.

Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?

Uygulamalı örneklerle eğitim almalarını öneriyorum. Malzeme dersleri daha çok mimarlık okullarında kitaplardan öğretiliyor ve öğrencinin aklında yalnızca belli başlı bilgiler ya kalıyor ya kalmıyor. Mezun olan kişilerin malzeme bilgisinin bu kadar yetersiz kalmasının da nedeni bu olabilir. Proje ve yapı derslerinden bağımsız olarak uygulama malzeme dersleri de verilebilir. Malzemelerin fiziksel özellikleri ve çalışma prensipleri, o malzemeye dokunarak, hissederek ve görerek, kısacası deneyim sunarak öğretmek oldukça yararlı olacaktır.

Türkiye'deki mimarlık ofislerini uluslararası ölçekte nasıl konumlandırıyorsunuz?

İyi bir konumda olduğu söylenemez. Artık Türkiye'de birkaç ofis dışında mimarlık yapıldığını düşünmüyorum. Tek tip projeler, iç mekanlar, özgün olmayan malzemelerle kente bir yorum maalesef getirilemiyor. Sanıyorum ki mimarlar artık yalnızca müteahhitleri mutlu etmekle ilgileniyor.

Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?

Beton ve terazzo

Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?

Kompakt laminant malzeme

2021’in tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?

Ben dünyanın gitgide daha çok minimalliğe doğru gittiğini gözlemiyorum. Bence trend, bu uygulamaları gerçekleştirebilecek malzemeler ve doğal malzemeler üstüne doğru ilerleyecek.