Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Söyleşi | Hedef Pazar Müdürü Renan Çarıkçı | Sika

Söyleşi | Hedef Pazar Müdürü Renan Çarıkçı | Sika

İnşaat ve endüstri çözümleri konusunda lider marka olan Sika’nın su yalıtımı alanında sunduğu çözümler üzerine konuşmak için Sika Su Yalıtımı Hedef Pazar Müdürü Renan Çarıkçı ile söyleşi gerçekleştirdik.

Sika Türkiye olarak birçok alana yönelik çözümler sunuyorsunuz. Bu alanların içinde özellikle inşaat çözümleri konusunda hangi aşamalara yönelik çözümleriniz bulunuyor?

İşin açıkçası Sika olarak bir inşaat projesinde tasarımdan teslimine kadar bütün süreçlerde çözüm ortağı olmaya çalışıyoruz. Bu ortaklık daha tasarım aşamasında uygun detay çözümlerini mimarlar ile paylaşarak başlıyor. Bu yaklaşımdaki amacımız, özellikle şantiyede uygulanacak çözümlerin detaylandırılmasında doğru uygulamaları tariflemek. Bu sayede saha uygulamalarında da daha doğru detay ve uygulamalarla daha güvenli, ihtiyaçları daha iyi karşılayan çözümler üretebiliyoruz. Projenin beton katkısından, temel yalıtımına, zemin çözümlerinden çatısına, cephe sızdırmazlığına hatta gerekirse tamir ve güçlendirme alanlarında bile inşaat profesyonellerine destek olabileceğimiz geniş ve kuvvetli bir ürün portföyümüz mevcut.

Yapısal çerçeveyi inşa ettikten sonra, inşaatta bir sonraki önemli adım yapıyı korumaktır. Sika Türkiye olarak sunduğunuz koruma çözümlerinden bahseder misiniz?

Bir eserin korunması ve gelecek nesillere ekonomik döngüsü içerisinde aktarılması, en az yapılması kadar önemli bir husus. Özellikle doğal kaynakların her geçen gün azaldığını direkt olarak hissedebildiğimiz bu dönemlerde kısa ömürlü projeleri askıya almak ve mevcut yapıların da ömrünü yaşam döngüsünün sonuna kadar uzatmamız bir zorunluluk halini almıştır. Özellikle taşıyıcı elemanların korozyondan korunması, bina iskeletinin sağlıklı olması için birincil şartlardan biridir. Bu bağlamda temel, çatı su yalıtımı ve sızdırmazlık alanlarında çözüm üretmekteyiz. Buna ek olarak ağır çevresel faktörlere maruz kalan liman, köprü, otoyol ve viyadük gibi projelerde beton koruyucu kaplama çözümleri ile bu eserleri geleceğe aktarmaktayız.

Sizin de Hedef Pazar Müdür olduğunuz su yalıtımı özelinde konuşursak, su yalıtımı alanında Sika’nın 100 yılı aşkın süredir ciddi bir deneyimi olduğunu biliyoruz. Bizlere binalarda su yalıtımının yapı, çevre ve insan sağlığı için neden önemli olduğuna dair bilgi verir misiniz?

Dünya üzerinde en çok kullanılan malzeme betondur ve beton üretimi çok fazla doğal kaynak harcanmasına neden olmaktadır. Bunun yanında üretimden kaynaklı CO2 emisyonları da maalesef Green House etkilerini artıran bir etken. Bu bağlamda inşaat profesyonelleri olarak ürettiğimiz her betonda çok fazla sorumluluğumuz bulunmaktadır. İmal edilen yapıların yaşam sürelerini ne kadar uzatabilirsek, ülkemiz ve dünya için o kadar yararlı bireyler olacağımıza inanmaktayım. Her ne kadar çok fazla sistem bulunsa da, su yalıtımının asıl amacı betonarmenin içerisinde bulunan donatıların korozyona uğramasını engellemektir. Biliyorsunuz ki betonarme elemanlarda donatı düzeni, yapılan statik hesaplar doğrultusunda belirlenmektedir. Korozyona uğramış donatı direkt olarak betonarme elemanın statik performansını etkilemekte ve yapı hem çevre hem de insan için güvensiz bir hal almaktadır. Bunun yanında nem ve rutubet kaynaklı yaşam kalitesi de mekânlarda düşmektedir.

Sika’nın sunduğu su yalıtım çözümlerinin avantajları nelerdir?

Tek amacımız var! Doğru ürün seçimi ve uygulamalar ile daha kaliteli ve sağlıklı yapılar oluşmasına destek olmak. Avantajımız ise yüz yılı aşkın bir süredir dünyanın her yerinde her türlü projede deneyim sahibi olmamız ve bu deneyimler doğrultusunda saha koşullarına en uygun ve en doğru performansta çözümler sunmamız. Deneyimi, yüksek teknolojiyi ve teknik desteği inşaat sektöründe sağlayabilen nadir organizasyonlardan biriyiz.

Su yalıtımı alanında birçok ürününüz mevcut. Aralarındaki farklar nelerdir ve su yalıtımı alanında uyduğunuz standartlar var mıdır?

Sika olarak 100 ülkenin üzerinde faaliyet göstermekteyiz. Dolayısı ile yerel ve global ihtiyaçları karşılamak adına su yalıtımı ile ilgili hemen hemen her çözüme sahibiz diyebilirim. Bu çözümler geçirimsiz beton tasarımından, sentetik membranlara, bitümlü çözümlerden ıslak hacim su yalıtımlarına kadar çok geniş bir yelpazedeler. Her biri ayrı ayrı üzerinde kitaplar, çalışmalar şartnameler ve standartların bulunduğu çok derin ve geniş konular. Dolayısı ile biz iş ortaklarımıza çözüm üretirken önce ihtiyaçlarını belirler, onların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermeye çalışırız. Standartlar her ülke ve ürün tipi için değişiklik gösterebilir. Sika olarak önerdiğimiz bütün çözümler gerekli bütün standartlar doğrultusunda sertifikalara sahip olup bu kalite yaklaşımımızın bir olmazsa olmazıdır.

Sika su yalıtım çözümleri hangi yapı türlerinde kullanılıyor?

Aklınıza gelebilecek ter türlü proje ve detayda Sika su yalıtım çözümleri kullanılabilir. Bir Sika çözümünü ufak bir konut projesinde görebileceğiniz gibi barajlarda, köprülerde, havaalanlarında da görebilirsiniz. Ya da banyonuzun su yalıtımını Sika ürünleri ile yaparken, bir tünel projesini de yine Sika ürünleri ile zamana meydan okuyan bir hale getirebilirsiniz. Tabii ki belirlerken en önemli kriterimiz projenin ihtiyaçları. Sika için önemli olan ihtiyaç, bünyemizde bu ihtiyacı karşılayacak mutlaka bir çözüm bulunmasıdır.

Sika Türkiye olarak yapı türüne göre su yalıtım ürünü seçimi, uygulama, bakım aşamalarında teknik bilgi desteği sağlıyor musunuz? Süreç nasıl işliyor biraz bahsedebilir misiniz?

Konuşulan bütün çözüm ve sistemlerimiz teknik ürünlerdir. Dolayısı ile bu ürünler uygulanırken mutlaka ve mutlaka gerekli bilgi ve yeterliliğe sahip kişiler tarafından uygulanması bizim en çok tavsiye ettiğimiz hususlardan biridir. Bu bağlamda Sika’nın sürekli olarak eğitim alan ve ilgili konuda uzmanlaşmış uygulayıcı bayilerimiz Türkiye’nin dört bir yanında destek olabilmektedir. Bunun yanında mimari projelerde detay çözümleri için her zaman bize ulaşılabilir ve teknik destek sağlanabilir. Ek olarak konusunda uzmanlaşmış ürün yöneticilerimiz ve ürün eğitmenlerimiz ile ter türlü durumda teknik destek sağlamaktayız.

Bu sene öne çıkan zeminde su yalıtımı sağlayan ürünlerinizden Sikaproof A+ ürününüzden bahseder misiniz? Kullanım alanları ve avantajları nelerdir?

SikaProof® A+ sadece profesyonel kullanıcılar için uygundur. Temeller ve toprak altında kalan diğer yapılarda su yalıtımı, beton koruma veya nem yalıtımı amacıyla kullanılır. Uygun kullanım alanları: Betonarme temeller, tek yüz ve çift yüz betonarme perdeler, genişletme veya tamirat amaçlı uygulamalar ve prefabrik elemanlardır. Ürünün birçok avantajı mevcuttur, bunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Beton dökümü ve donatı montajı öncesinde soğuk uygulanır.
  • Taze betona hem mekanik hem de kimyasal olarak tutunur.
  • Yüksek elastikiyet ve çatlak köprüleme kapasitesine sahiptir.
  • Beton ve membran arasında suyun yatay geçişine izin vermez.
  • Bini yerlerinin birleşiminde kullanılan yapışkan bantları sayesinde uygulaması kolay ve hızlıdır,
  • Çeşitli standartlara göre yüksek su geçirimsizliği test edilmiştir.
  • Uygulandığı betonarme yüzeye tamamen ve kalıcı olarak yapışır.
  • Yeraltı suyu ve toprakta bulunan agresif kimyasallara dayanıklıdır.
  • Geçici olarak hava koşullarına ve maruz kalacağı UV etkisine dayanıklıdır.
  • Diğer Sika su yalıtım sistemleri ile birlikte kullanılabilir.

Su yalıtımı alanında sunduğunuz yenilikçi ürünlere yenileri eklenecek mi?

Yeni ürün ve teknolojiler en çok önem verdiğimiz alanlardan biridir. Sika bünyesinde sürekli olarak yeni patent ve sistem çalışmaları bütün dünya genelinde yapılmaktadır. Bu çalışmalardaki ana amaç, günün şart ve ihtiyaçları doğrultusunda en uygun çözümü inşaat profesyonellerine sunmaktır. Sika Türkiye olarak Bölge Ar-Ge merkezine sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Dünya için üretilen en yenilikçi teknolojilerin arkasında Sika Türkiye Ar-Ge ekibinin olması çok büyük mutluluk. Gelişen ve değişen inşaat dünyasında yeni ürün çalışmalarımız da sürekli devam edecek ve sektöre yol gösterici olmaya devam edeceğiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Sika’da yüz yılı aşkın süredir güven inşa ediyoruz. Biliyorsunuz ki güven kazanması en zor ama kaybetmesi de en kolay değerlerden bir tanesi. Bu kadar uzun bir süredir bu güveni koruyabilmek için çok büyük emek ve özveri göstermekteyiz. Özellikle pandemi sürecinde de çalışanlarımızdan gördüğümüz bu özveri, bu zorlu koşullarda bile çok büyük başarılara imza atmamıza neden oldu. Bu vesile ile bütün Sika ailesine teşekkür etmek isterim.