Söyleşi | K. Serkan Tokis - KST Mimarlık
MİMAR
Tüm çalışmalarınızı tanımlayabilecek vazgeçilmez bir yaklaşımınız var mı?
Bizim için her projenin hikayesi farklıdır, yaklaşımı etkileyecek unsurlar projenin başlangıcında tartışılır ve projenin kimliğini, tasarımını etkileyen unsurlar belirlenir fakat bunlar belirlenirken vazgeçilmez olan özgün ve fonksiyonel olmasıdır.
Sizi en çok tatmin eden projeniz hangisi oldu?
Açıkçası ayırım yapmak çok istemesem de daha büyük işlerimize rağmen endüstriyel bir ev olarak tasarladığımız "Y Loft" projemizi konsepti ve müşterimizin sıradışı istekleri açısından farklı bir yere koyabilirim.
Mimarlık tarihinin ikonik projeleri arasında, "Bunu ben tasarlamış olmalıydım!" dediğiniz, tasarım anlayışınızı yansıtan ve size ilham veren proje olarak hangisini söyleyebilirsiniz?
Sanırım New York'ta bulunan Guggenheim Müzesi'ni tasarlamak benim için keyifli olurdu.
Mesleki hayatınızdaki en büyük motivasyon kaynağınız nedir?
Benim en büyük motivasyon kaynağım aslında hedef olarak kendimize koyduğumuz, dünya genelinde kabul görmüş ve tasarımları uluslararası arenada ilgi gören global bir ofis olmak. Dolayısıyla yaptığımız işleri kendi adımıza yeterli görmememiz ve hep 'daha iyisi nasıl olurdu' diye sorgulamayı bırakmamamız da motivasyonumuzu artırıyor bence.
Tasarım ruhunuzu besleyen, mimari omurganızı sağlamlaştıran sanat dalları neler?
Biz tasarım yaparken sanat dallarının hemen hepsinin projeye nasıl katılıp katılamayacağını sorgularız fakat bugüne kadar en çok destek aldığımız resim ve grafik dalları olmuştur.
Mimari kimliğinizi 3 kelime ile açıklayacak olsanız, bunlar ne olurdu?
Sorgulayan, özgün ve fonksiyonel...
Çalışma biçiminizi / alışkanlıklarınızı anlatacak bir şarkı seçecek olsanız bu hangisi olurdu?
Frank Sinatra - My Way
Y Loft
MALZEME
Evet mi? Hayır mı?
Bugüne kadar malzeme seçeneklerinin sınırlı olduğu bir tasarımla karşılaştınız mı? EVET
Her malzeme her tarz mekânda kullanılabilir mi? HAYIR
Malzemenin modası olur mu? EVET
Tasarımlarınızda karbon ayak izi düşük ve çevre dostu malzemeleri kullanıyor musunuz? EVET
Yeni nesil malzemeler / yapım teknikleri içinde en ilginizi çekenler hangileri?
Geçirgen özellikli beton, güneş panelleri ve nano malzemeler
Yapı malzemelerinin teknolojiden her zamankinden daha çok beslendiği bir dönemde yaşıyoruz. Sizce bu durumun ne gibi artıları ve eksileri var? Teknolojinin getirileri, insanın doğal malzemelere olan yakınlığını yenebilir mi?
Teknolojinin sadece yapı malzemelerinde değil insanın yaşamını etkileyen her alanda çok büyük faydaları olduğu gibi götürdüğü şeyler de olduğu kesin.İnsan hayatını kolaylaştırırken başka açılardan da zarar vermesi kaçınılmaz bir durum, dolayısıyla teknolojiyi çevre ve insan açısından minimum zararlarla kullanmaya çalışmak gerektiğini düşünüyorum.İnsanın doğaya verdiği zararı pandemi döneminde tüm dünya açık bir şekilde görmüş oldu bu sebeple çevre dostu malzemeler mümkün olduğunca tercih sebebi olmalı.
Mimarlık okullarında öğrencilerin malzeme bilinç ve birikimini artırmak adına önerileriniz nelerdir?
Mimarlık okullarında malzeme bir ders olarak okutulmasına karşın genellikle teoride kalan ve maalesef uygulama açısından öğrencilerin neredeyse hiç dokunmadan ve tanışmadan geçtiği önemli bir sorun.Buna tam olarak yapılmayan stajlar da eklenince bu eksik daha da belirginleşiyor. Ofisimizde çalışmaya başlayan yeni mezun veya stajyer arkadaşlarımızda da sıklıkla karşılaştığımız için benim önerim öğrencinin teorik olarak derste öğrendiği malzemelerin okulların bünyesinde yapılabilecek workshoplarla desteklenerek onların hocalarının bilgi birikimleri eşliğinde algısının artırılması ve malzemeyle tanışmasının sağlanmasıdır.
Türkiye'deki mimarlık ofislerini uluslararası ölçekte nasıl konumlandırıyorsunuz?
Türkiye'de seneler içerisinde mimarinin öneminin giderek artması ve bu alandaki algının güçlenmesi ile birlikte çok önemli işlere imza atan gerçekten başarılı ofislerimiz olduğunu ve dünya pazarında giderek çok daha belirgin bir yer edineceğini düşünüyorum.
Elinizin sürekli gittiği, farklı yönlerini keşfetmekten keyif aldığınız, onunla çalışırken kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz malzeme hangisi?
Ahşap
Projelerinizde “asla kullanmam” dediğiniz malzeme nedir?
Aslında her malzemenin vakti ve yeri geldiğinde kullanılabileceğini düşündüğüm için baskın bir şekilde 'asla kullanmam' diyemem ama sanırım genel anlamda sağlığa belirgin bir şekilde zararı dokunan her şey diyebilirim.
2021’in tasarım ve malzeme trendleri sizce nasıl olacak?
2021 için keskin bir tahminde bulunmak kolay değil, mutlaka pandeminin etkilerini yapı sektöründe de hissetmeye devam edeceğiz ama yine belirgin bir şekilde sürdürülebilir malzemelerin öne çıkacağını ve tasarımda da giderek yalın ve sade tasarımların sektöre yansıyacağını tahmin ediyorum.