YP Oditoryumu
-
CAA.Studio
-
2018
ODTÜ yerleşkesi, iyi tasarlanmış ve sürdürülen alanları ile Türk mimarisinde önemli bir örnek teşkil etmektedir. 1961 yılında düzenlenen bir proje yarışması sonucunda tasarlanan ve 1980'li yıllara kadar mimarlar Altuğ ve Behruz Çinici tarafından inşa edilen yerleşke, bütüncül bir mimari dile sahiptir. Bu dil, beton ve tuğla gibi yapı malzemelerinin yalın haliyle kullanıldığı brütalist yaklaşımdan kaynaklanmaktadır. Ayrıca tüm yapıların bir master plana uygun olarak ara sokak üzerinde konumlandırılması ve yaya yaşamı oluşturan güçlü peyzaj öğeleri de yerleşkeyi oluşturan diğer önemli unsurlardır.
Böyle bir bağlamda YP Oditoryumu'nun en önemli tasarım girdisi doğal olarak kampüsün kendisi olmuştur. Amaç, çevresel bağlamı sürdürecek bir bina yaratmanın yanı sıra çağdaş bir tasarım ile mevcut mimari arasındaki diyaloğu sürdürecek bir dönüm noktası yaratmaktı. 1960'ların orijinal tasarımını anımsatan bir yapı oluşturulurken, sadece malzeme ve biçim dikkate alınmamış, aynı zamanda mekansal kalite ve ortak alanların özellikleri de dikkate alınmıştır.
Binada dört adet amfi tiyatro ve on yedi adet derslik bulunmaktadır. Tüm derslikler ve amfiler, dışarıyla da bütünleşen ortak bir galeriye açılıyor ve sürekli bir sosyalleşme ve etkileşim alanı yaratır. Brüt beton yüzeyler arasında yer alan kırmızı prizmatik elemanlar, hem galeri mekanında hareketlilik yaratırken, hem de hareketsiz ve soluk yüzeylerle renkli ve canlı bir kontrast oluşturur. Dört amfitiyatro, binanın genel tasarımında önemli bir rol oynayan büyük bloklardır. Bu bloklar, yapıdan peyzaja doğru uzanarak heykelimsi bir his yaratırken, aynı zamanda iddialı bir mühendislik çalışması olarak öne çıkan büyük çıkıntılar oluşturuyor.