Enerji Tasarrufu ve Aydınlatma
Doğadaki sınırlı kaynakları tüketerek yok etmek yerine, doğanın bize sınırsızca sunduğu güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, karbon ayak izimizi düşürmek, daha az atık üretmek ve geri dönüşüm projelerine destek vermek ve aslında her birimizin attığımız her adımda doğaya ve iklim sorunlarına karşı hassas davranması günümüzde oldukça önemli hale geldi. Bireysel girişimlerin de oldukça değerli olduğu bu süreçte, sorunun daha büyük paydaşı olan sektörlerin daha bilinçli davranması elbette çözümü çok daha hızlandırıyor. Doğaya karşı sorumluluğunu yerine getirerek iklim sorunlarının çözümüne büyük katkı sağlayabilecek birçok sektör bulunuyor. İnşaat sektörünün de oldukça büyük sorumluluk üstlenmesi gereken çevre sorunları ile ilgili, üretici firmaların her zaman sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir ürünler üretmesi çok büyük etki yaratıyor.
Mimari projelerde kullanılan her ürünün, yapının enerji tasarrufuna katkı sağlaması da en az inşaat süreci ve ürünün kendisi kadar büyük değer taşıyor. Ayrıca hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük kazanımlar getiriyor. Tavan ve aydınlatma sistemleri ve duvar panelleri de, mimari projelerde büyük yer tutan ve sürdürülebilir olmalarına en çok dikkat edilmesi gereken ürünlerden biri. Bu yazımızda, enerji tasarrufu konusunu genel olarak ve aydınlatma sistemleri bağlamında sizin için inceledik…
EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı
15 -17 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen EIF Uluslararası Enerji Kongresi Ve Fuarı genel olarak; yenilenebilir enerji sistemleri ve teknolojileri, enerji verimliliği, doğal kaynakların doğru ve verimli kullanımı, üretim ve uygulama süreçlerinde uygulanabilecek çevreci yaklaşımlar, karbon ayak izinin düşürülmesi ve sürdürülebilirlik gibi küresel iklim krizine yönelik çözüm önerilerine odaklanıyor. Rüzgar türbinleri ve otomasyon sistemleri, güneş santralleri, hidroelektrik santraller, jeotermal enerji santralleri, gaz türbinleri ve motorları gibi enerji sektöründeki farklı alanlarda faaliyet gösteren firmalar da etkinlikte yer alıyor. EIF Uluslararası Enerji Kongresi Ve Fuarı, enerji sektöründeki farklı firmaların bir araya gelerek işbirliği yapabilecekleri ve yeni teknolojileri keşfedebilecekleri bilgilendirici ve etkileşimli bir platform sunuyor.
Enerji sektöründeki yerli lider firmaların yanı sıra dünyanın dört bir yanından katılım sağlayan yabancı firmaların çalışmalarından da haberdar olmak ve enerji sektöründeki yeni teknolojileri yerinde inceleyebilmek için mükemmel bir fırsat sunan EIF Uluslararası Enerji Kongresi Ve Fuarı; sürdürülebilirlik başlığı altındaki çözüm önerilerini 11 başlık altında toplamış. Bu başlıklar arasında; yoksullukla mücadele, sağlıklı ve kaliteli yaşam garantisine adaletli erişim, kapsayıcı ve nitelikli eğitimde fırsat eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları, temiz enerjiye adaletli ve kolay erişim, kaliteli istihdam ile sağlanan sosyo-ekonomik gelişim, dayanıklı ve sürdürülebilir altyapı sistemlerinin yaygınlaştırılması, sektörel anlamda uluslararası eşitlik, akıllı ve sürdürülebilir şehirlerin inşa edilmesi, iklim değişiklikleri ile mücadele ve tüm bu amaçlar doğrultusunda etkili bir küresel iletişim ağı kurmak bulunuyor.
Durlum’un Gün Işığı Aydınlatma Sistemleri
Enerji tasarrufu, sürdürülebilirlik ve estetik değerleri bir araya getiren Durlum’un ‘Gün Işığı Aydınlatma Sistemleri’, doğal ışığı iç mekana taşıyarak, ortamın aydınlatmasını optimize ederken enerji maliyetlerini de düşürür. Doğal kaynaklardan maksimum faydayı sağlamamızı hedefleyen bu ürünler, enerji tasarrufu elde etmek amaçlı olarak üretilmesinin yanı sıra, insanın doğayla ilişkisini ve gün ışığına erişimini iyileştirmeyi amaçlar. Doğal kaynaklardan maksimum oranda faydalanmamız, sınırlı kaynakların olabildiğince az tüketilmesi ve doğaya olabildiğince az müdahalede bulunmamız anlamına gelir. Bu açıdan, yenilenebilir enerji kaynaklarımızın başında gelen güneşi, en verimli şekilde hayatımıza dahil etmeyi planlayarak geliştirilen ‘Gün Işığı Aydınlatma Sistemleri’ çok kıymetli ve efektif ürünlerdir.
‘DIAMOND TUBE’ ve ‘LIGHT PIPE’ güneş ışınlarını gün boyunca toplayarak iç mekana taşır. Bu sistemler sayesinde, insan psikolojisi üzerinde büyük olumlu etkilere sahip olan gün ışığını hayatımızın merkezine koymuş oluruz. İnsan biyolojisinin güneşin doğuşu ve batışını takiben planlanan bir doğal mekanizma olduğu kabulüyle, iç mekanda güneşin ve gün ışığının varlığını yeterli derecede hissetmemizi sağlayan bu modern aydınlatma sistemleri, hayat kaynağımız güneşten maksimum faydayı sağlamamız konusunda çevreci bir yaklaşıma sahiptir. Tüm Durlum ürünleri gibi ‘DIAMOND TUBE’ ve ‘LIGHT PIPE’ da geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilir ve uygulama dahil tüm süreçler, doğaya zarar vermeyecek ince hesaplamalarla planlanır.
Fulton Center ve ‘Gökyüzü Reflektör Ağı’
New York Times’ın, gün ışığıyla aydınlatılmış muhteşem bir kamusal alan yaratan turistik bir cazibe merkezi olarak tanımladığı "Fulton Center", "21. yüzyılın istasyonuna hoş geldiniz" sloganıyla Aşağı Manhattan'da açılan ve New York'un şimdiye kadarki en büyük ulaşım bağlantı noktası olan bir istasyon. Bu istasyon, dokuz metro hattını birbirine bağlıyor ve oldukça yüksek bir kullanıcı trafiğine ve kaotik olmaya yatkın bir sirkülasyona sahip. Kasım 2014'ten bu yana, günlük yaklaşık 300.000 yolcuya etkileyici bir seyahat deneyimi sunan projenin merkezinde; James Carpenter, Grimshaw Architects ve Arup tarafından tasarlanan ve gün ışığı danışmanlığını Durlum'un gerçekleştirdiği "Gökyüzü Reflektör Ağı" bulunuyor. Bu şeffaf ve aydınlık gökkubbe, kullanıcılara iç mekanda olduklarını unutturarak, yoğun trafiğin neden olabileceği gerilimi hiç hissetmeden rahatlamalarını sağlıyor.
"Gökyüzü Reflektör Ağı", güneşin sürekli olarak değişen ışıklarını ve renk tonlarını yakalayarak günün dinamizmini atriyuma ve tünel koridorlarına aktarıyor. Bu mimari düzenleme, ziyaretçilerin yapıyla ve dış dünyayla kurdukları ilişkilerini özel kılarak, ulaşımlarını benzersiz hale getiriyor.
İstasyonun merkezinde yer alan ve yaklaşık 24 metre yüksekliğindeki aydınlık oval kubbe, özel konstrüksiyona ve ileri teknolojik altyapıya sahip bir sistem. Durlum'un 952 adet gün ışığı yansıtıcı paneli, çelik kablolardan oluşan bir ağa asılarak gün ışığını yukarıdan aşağıya, koridorlara ve alışveriş merkezinin iki kat altındaki alana dahi efektif biçimde yönlendirmeyi başarıyor. Her bir panel, durlum tarafından projenin genel tasarımını, statiğini ve aydınlatmasını sağlayacak şekilde ayrı ayrı boyutlandırılmış. Her bir elemanın perforasyonu montaj konumuna ve açısına bağlı olarak farklı çaplarda ve biçimlerde yapılmış. Bu yenilikçi konseptin hayata geçirilmesindeki kusursuz uygulama, üst düzey mühendislik becerileri ve projeye dahil olan herkes arasındaki üstün koordinasyon sayesinde başarılmıştır.
Yeşil Bina - Sürdürülebilir Tavan ve Aydınlatma Çözümleri
Durlum'da hayata geçirilen tüm faaliyetler, temelinde firmanın global çaptaki tüm iş ortakları ve ekip üyeleri aracılığıyla, topluma ve çevreye karşı sorumluluk bilinciyle yürütülür. İnovatif ve çevreci bir kuruluş olarak Durlum, çevreye saygılı süreçler ve teknolojilerle çalışarak, ürünlerinde sürdürülebilirliği daima ön planda tutar. Tüm süreçlerine yansıyan bu hassas tutumu, yenilikçi ve şeffaf yaklaşımı sayesinde, Yeşil Bina teknolojisine direk ve dolaylı yollardan önemli katkılar sağlar.
Durlum açısından Yeşil Bina, sağladığı ürünlerin uygulandıkları yapılardaki enerji tüketiminin azaltılmasına mümkün olduğunca fazla katkıda bulunması gerektiği anlamına gelir. Örneğin, gün ışığı sistemleri ve LED aydınlatma çözümleri, geleneksel aydınlatma sistemlerine oranla büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar. Bununla birlikte, durlum'un metal tavan sistemleri Yeşil Bina Standartlarında tanımlanan tüm VOC emisyon gereksinimlerini karşılayarak, doğaya zarar vermez.
Çevreye duyarlı bir kuruluş olarak durlum, ürünleriyle uluslararası geçerliliğe sahip ekolojik bina sertifikalarının elde edilmesine de aktif katkıda bulunur. Örneğin; tüm çelik, alüminyum ve soğutulmuş/ısıtılmış tavanlar için EPD olarak adlandırılan çevresel ürün beyanlarını geliştirilmiştir.
durlum, uluslararası çevre yönetim standardı ISO 14001'in yanı sıra enerji yönetim standardı ISO 50001'e göre de başarıyla sertifikalandırılmıştır. Bu sayede çevre ve enerji yönetimi sistematize edilmiştir. Tüm iş ortakları tarafından hassaslıkla yönetilen üretimden lojistiğe dek tüm süreçler, dünyamızı ve doğayı koruyarak, enerji tasarrufu elde etmeyi odağına alarak gerçekleştirilir.
Durlum Kalite Standartları ve INTERSEROH İklim Koruma Sertifikası
durlum ürünleri, en yüksek kalite standartlarını karşılar. Mükemmel malzeme kalitesi, yüksek dayanıklılık ve tüm spesifik yönergelere istisnasız uyum sağlanması sayesinde kusursuz bir üretim gerçekleşir. Durlum, TÜV sertifikaları sayesinde ISO 50001, ISO 9001 ve ISO 14001 gerekliliklerini karşıladığı kanıtlanmıştır. TAIM E.V. sertifikaları ise, metal tavan sistemlerinin üretim süreçlerindeki kalite gereksinimlerini karşıladığını doğrulamaktadır.
Durlum'un metal tavanlarının, solunum toksisitesi açısından zararsız olduğu ve dolayısıyla yangın durumunda sağlık riski oluşturmadığı, ‘Energie- und Prozesstechnik Aachen GmbH’ tarafından verilen ‘Solunum Toksisitesi Açısından Zararsızlık Sertifikası’ ile belgelenmiştir. IBMB MPA sürekli performans sertifikası, DEFEO, DEFEO-Plus ve DEFEO-sf ile olan metal tavanlar için geçerlidir.
Ayrıca INTERSEROH İklim Koruma Sertifikası (Interseroh – Climate Protection Certificate), Durlum'un tüm faaliyetlerinde iklimi korumaya karşı gösterdiği hassasiyeti ve iklim krizi çözüm süreçlerine olan katkısını yansıtır.