Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Washi Kağıdından Yüzeyleri ile Kişisel Arşiv Müzesi

Washi Kağıdından Yüzeyleri ile Kişisel Arşiv Müzesi

Washi, “wa” – ‘Japon’ ve “shi” – ‘kağıt’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Ağaçtan elde edilen sıradan kağıtlardan genellikle daha sert olması, birçok geleneksel sanatta kullanılması ve en önemlisi UNESCO tarafından bir Japon zanaatı olarak somut olmayan kültürel miras ilan edilmesi washi’yi benzersiz bir tasarım öğesi haline getiriyor.

Katalan ressam, heykeltıraş, matbaacı, sahne tasarımcısı ve kostüm tasarımcısı Antoni Clavé’nin sanat eserlerinin sergileneceği kişisel arşiv müzesi, sanat hayatının çoğunu geçirdiği ve sanat camiasının parçası olduğu Paris’te bulunuyor.

240 metrekarelik arşiv projesi, bir zemin kat ve eğimli tavanın altına yerleştirilmiş bir asma kattan oluşuyor. Tasarım ekibi, ofis ve arşiv alanı için aydınlık bir alan yaratmak istedikleri için stüdyoya girebilecek maksimum doğal ışıktan yararlanmayı hedeflemişler.

Doğal ışık miktarını kontrolünü elinde tutmak isteyen mimari ekip, bölücü duvarların yaratacağı algıyı yumuşatmak amacıyla, geleneksel Japon kağıdı Washi’nin ıslak halde yapıştırıldığı alüminyum örgü levhalar kullanarak geçirgen yüzeyler oluşturmuşlar.

Alüminyum tel örgülerin kağıtlar ile birleştirilerek tamamlandığı iç mekanda özellikle müzenin merkezinde merdiven boşluğu ve çatı penceresinin kaplamasının kullanılması ile hafif bir ışık-gölge oyunu oluşturulmuş ve bu yönüyle Clavé’in sanat çalışmalarındaki güçlü dokulara selam verilmiş. Kullanılan malzeme sayesinde, iç mekanda etkileyici yüzeyler ve kaliteli dokular elde edilmiş.

20.yüzyıl Avrupası’nın ünlü sanatçılarından Clavé’in arşivinin yer aldığı kişisel müze; kullanılan hafif malzemeler ve tercih edilen sade renk skalası sayesinde, çalışmalarında güçlü dokulara yer veren Antoni Clave’in eserleri ile aynı dili konuşmuş ve projenin bütününde bir kompozisyon oluşturulmuştur.

________________________

Kaynak ve fotoğraflar antoni-clave.orgdesignboomarchdaily ve dezeen‘den alınmıştır.

Kaynak: dressyourwall.net