Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Sağlık Yapılarının Tasarımı ve Tavan Sistemleri

Sağlık Yapılarının Tasarımı ve Tavan Sistemleri

Bu yüzden düzenli bir hayat yaşamanın yanında, belirli aralıklarla sağlık kontrollerimizi yaptırmamız ve hastaneleri ziyaret etmemiz gerekiyor. Birçoğumuz hastanelerden uzak durmak adına kontrollerimizi aksatıyoruz. Bunun nedenlerinden biri de hastanelerin tasarımı olabiliyor.

Sağlık çalışanlarının mesleki yeterlilikleri ve hastane yönetimin izlediği politikalar dışında, hastaları doğrudan ilgilendiren ilk etken olan mimari tasarımın, hasta psikolojisi ve iyileşme süreci üzerinde oldukça etkili olduğu söylenebilir. Hastane ziyaretlerinde tedirgin ve çaresiz hissetmemize neden olan bazı mimari hatalar, biz farketmesek de kontrollerimizi ertelememize yol açabilir. Ziyaretçiyi kucaklayan, endişelerini azaltan, iyi organize edilmiş ferah bir tasarım, hastane ziyaretlerimizi daha çekici hale getirebilir.

Malzeme seçimleri, gün ışığına yeterli erişim, iyi bir havalandırma sistemi , yüksek kullanıcı trafiğine uygun malzemeler, hijyen, akustik yalıtım ile gürültü kirliliğinin önlenmesi ve iyi ısı yalıtımı ile ortam sıcaklığının optimize edilmesi gibi donanımsal gereklilikler yerine getirildiğinde, düzenli olarak ziyaret etmekten çekinmeyeceğimiz mutlu mekanlar yaratmış oluruz. Unutmayalım ki iyileşmenin anahtarlarından biri de, hayatımızdan endişeyi çıkarabilmemiz. Yani sağlık yapılarının tasarımında konfor ve güvenlik çok önemli. Bu konuda mimarinin üstlendiği rolü gelin birlikte inceleyelim.

Hijyenik ve Steril Ortamın Korunması

Sağlık yapılarında hijyen ve sterilizasyon son derece önemlidir. Tavan sistemlerinden zemin kaplamalarına ve mobilyalardan dekoratif objelere kadar tüm malzemenin hijyenik koşulları sağlayacak şekilde uzmanlarca seçilmesi ve malzemenin ömrünü uzatacak şekilde bakım ve temizliklerinin yapılması gerekir. Gerekli bakım ve temizliğin istisnasız bir düzende sağlanıyor olması, tam ve mükemmel hijyeni ve malzemelerin performansından üst düzeyde faydalanabilmemizi sağlar.

Elbette tavan sistemleri de bu hijyenik gereklilikleri yerine getirmelidir. Kolay uygulanabilen, kolay değişim yapılabilen, kir tutmayan ve kolay temizlenebilen malzemelerin tercih edilmesi, yüksek kullanıcı trafiğinin olduğu bu yapılarda, hızlı ve efektif çözümlere ulaşmamızı sağlar.

Aydınlatma ve Havalandırma

Sağlık yapıları, doğru aydınlatma ve havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyar. Kaliteli ve doğru aydınlatma, ortamdaki stresi ve yorgunluğu azaltır. İyi bir havalandırma sistemi ise hem hijyenik açıdan hem de hava kalitesi açısından oldukça önemlidir. Tavan sistemleri de aydınlatma ve havalandırma elemanları ile kusursuz şekilde uyum sağlamalıdır. Doğru tasarlanan ve doğru ürünlerin uygulandığı bir tavan planı, havalandırma ve aydınlatma sistemlerinin daha etkin çalışmasına yardımcı olur ve performansını arttırır. Bunun yanında tavan sistemlerinin ve entegre armatürlerin yansımaları azaltmaları ve ortam koşullarına göre uyarlanabilmeleri de konforu arttıran özelliklerdir.

Gün ışığına yeterli erişimin olması hasta psikolojisi üzerinde çok olumlu bir etkiye sahiptir. Doğru tasarlanmış bir yapı uygun yoğunlukta ve şiddette gün ışığını iç mekana davet etse de, kompleks yapılarda yeterli ışığı alamayan hacimlerin oluşması kaçınılmaz olabiliyor. Bazı kör noktalar ve işlevi gereği ışık almaması gereken bazı odalar, koridorlar veya bodrum katlar gibi gün ışığına erişimi olmayan noktalarda, gün ışığı sistemleri ve gün ışığı simülasyon duvarları yardımımıza yetişiyor. Yeterli ışığı alıyor olsalar bile, lobi ve bekleme salonu gibi çok zaman geçirilen prestijli karşılama alanlarında da gün ışığı sistemlerini kullanarak çok daha şık ve ferah bir atmosfer yaratabilirsiniz. Bunun için , Durlum’un Diamond Tube ve Light Pipe gün ışığı sistemleri ve Parea Gün ışığı simülasyon duvarı, istenilen dingin, şık ve ferah etkiyi sağlayacaktır.

DIAMOND TUBE, benzersiz tasarımı ile kullanıldığı her alana zarif bir estetik ve kalite getiriyor. Ürün, yüksek reflektif alüminyum bileşenler aracılığıyla iç mekana yönlendirilen gün ışığını etkin bir şekilde toplayarak, gün boyunca güneşin yönüne ve şiddetine göre değişen ışık oyunları yaratır. Gün batımından sonra ise yapay aydınlatma devreye girer. Doğal ışıkla etkileşimi arttıran Diamond Tube, fiziksel ve ruhsal sağlığımıza olumlu etki etmemin yanında, görsel açıdan oldukça etkileyici bir tasarıma sahiptir.

LIGHT PIPE, doğal ışığı iç mekana yönlendiren yenilikçi bir gün ışığı sistemidir. Ürünün üst kısmındaki Fresnel difüzörü, gelen gün ışığını homojen bir şekilde yayarak dengeli ve konforlu bir ortam oluşturur. Özellikle gün ışığına erişimi olmayan alanlar için mükemmel bir çözümdür. Ayrıca, yapay aydınlatma ile mükemmel bir şekilde entegre olur. Dairesel ve üçgen formları ve farklı ebatları ile birçok farklı ihtiyaca uyarlanabilen ürün, hem fonksiyonel hem de estetik açıdan tatmin edici sonuçlar sunar.

PAREA gün ışığı simülasyon duvarı, etkileyici bir derinlik yanılsaması yaratarak yumuşak ve homojen bir şekilde aydınlatılmış yüzeyler oluşturur. Doğrudan görünmeyen LED armatürlerin ışığı, reflektörler tarafından odaya yönlendirilir ve yüzeyin arkasında gerçekten bir pencere varmış izlenimi yaratır. Bu da mekansal algıyı genişleterek hastaları dinginleştirir ve klostrofobi gibi olumsuz durumlara karşı rahatlatıcı bir etki sağlar. Bu nedenle sağlık yapılarında PAREA gün ışığı simülasyon duvarı, gün ışığına erişimi olmayan alanlar için idealdir.

Akustik Yalıtım

Sağlık yapılarındaki yüksek trafik oldukça fazla gürültü üretebilir. Hastaların ve sağlık çalışanlarının psikolojik durumu üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olan gürültü kirliliği de bu yapı tiplerinde öncelikli olarak çözülmesi gereken konulardan biridir. Tüm yapı elemanlarının akustik açıdan mükemmel yalıtım sağlaması ve mekansal organizasyonun gürültüyü çoğaltmayacak şekilde planlanması önemlidir. Tavan sistemlerinin akustik yalıtımı, gürültü kontrolü açısından büyük önem taşır. Akustik tavanlar, yankıyı azaltarak hastaların, çalışanların ve ziyaretçilerin daha rahat iletişim kurmasına yardımcı olur.

Fotoğraf: Memorial Bahçelievler Hastanesi

Durlum’un akustik tavanlarından LOOP metal tavan, sağlık yapılarında uygulanabilecek ideal örneklerden biridir. Mimari projesini Zoom/TPU Mimarlık’ın üstlendiği Memorial Bahçelievler Hastanesi’nin ve Medicana Proje Yönetimi tarafından tasarlanan Medicana Ataşehir Hastanesi’nin tavanlarına da başarıyla uygulanan modern metal tavan LOOP, ritmik yuvarlak boşluklu yapısıyla uygulandığı alanları olduğundan daha ferah ve geniş gösterir. Hijyeniktir, bakım ve onarımı zahmetsizdir.

Fotoğraf: Medicana Ataşehir Hastanesi

Üstün akustik özelliklere sahip olan LOOP metal tavan üzerindeki yuvarlak açıklıklar, Durlum’un PUNTEO-J 60 LED spot aydınlatması ile de son derece şık ve mükemmel bir entegrasyon sağlar. Yoğun ve homojen aydınlatma sağlayan bu entegre armatür, parlak ışık kalitesi ve yumuşak ışık geçişlerini garanti eder. Teknik özelliklerinin yanı sıra oldukça dinamik ve estetik bir üründür. Sağlık yapılarına uygun nitelikte gözü yormayan ve ideal bir aydınlatma sağlar.

Yangın Koruma

Sağlık yapılarında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli başlık ise yangın güvenliği. Afet sırasında binanın hızlı tahliye edilebilmesi ve teknik ekibin maksimum verimde müdahale edebileceği boşlukların yaratılmış olması, yangın söndürme ekipmanlarının yönetmeliğe uygun yeterlilikte ve doğru yerleştirilmesi ve yapı malzemelerinin yangın dayanımının yüksek olması yangın güvenliği açısından büyük önem taşır. Tavan sistemleri, yangın güvenliği önlemlerinin önemli bir parçası olarak dikkatlice seçilmelidir. Örneğin, yangının yayılma riskini azaltan malzemelerin kullanılması, yangın alarm ve sprinkler sistemlerinin tavana kusursuz şekilde entegre edilmiş olması gerekir.

dur-F30 310.30 Easy-Click Yangına Dayanımlı Tavan Sistemleri, 30 dakikalık nominal yangın dayanım süresine sahip antre ve koridor alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış yangına dayanıklı olarak sınıflandırılmış özel bir tavandır. Easy-Click mekanizması sayesinde dur-F30 tavan panelleri, herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan kolayca takılır ve ardından kaydırma işlemi ile taşıyıcı elemanlara doğru itilerek yerleştirilir. Bakımı ve onarımı kolaydır. Sağlık yapılarının toplanma ve koridor alanlarında kullanmak için idealdir.

Estetik

Estetik her zaman ve her yerde olduğu gibi sağlık yapılarının tasarımında da oldukça önemli. Göze hitap eden zarif tasarım, ustaca planlanmış hacimler, doğru renk ve malzeme kullanımı, ergonomik tasarımlar, kendimizi iyi hissetmemizi sağlar ve her türlü tedavinin etkisini arttırır.

Örneğin, Medicana Ataşehir Hastanesi'nin giriş ve bekleme alanlarında kullanılan Durlum'un estetik metal tavanı LIVA, ziyaretçiler üzerinde ilk olumlu izlenimi yaratmak için başarılı bir şekilde kullanılır. Tercih edilen bronz renk, beyaz ile güzel bir kontrast ve kompozisyon oluşturur. LIVA metal tavan panellerinin birbirine dik açıda yerleşimi, bronz renk panellerin farklı yönlerden ışık alarak, farklı tonların algılanmasına katkıda bulunur. LIVA'nın tasarımı sayesinde elde edilen %95'ten fazla serbest tavan kesiti, açık ve homojen bir tavan görünümü elde edilmesini sağlayarak lobinin tasarımını ferahlatmıştır.

Fotoğraf: Medicana Ataşehir Hastanesi

Genel anlamda sağlık yapıları için renk tercihi yaparken, umut ve iyimserlik duygularını uyandıran, sakinlik, huzur ve sükunet duygusunu teşvik eden tonları seçmek önem taşır. Beyaz, masumiyeti, saflığı ve huzuru temsil eder ve sağlık yapıları için güven duygusunu ve hijyeni güçlendiren bir rol oynar. Elbette, sağlık yapılarında birçok farklı tonu beyaz ile birlikte kullanmak olumlu etki yaratabilir. Örneğin, enerjik kırmızı; motive eden turuncu; mutluluk veren sarı; sakinleştirici ve iyileştirici yeşil; huzur ve dinginlik veren mavi; yatıştırıcı mor ve güvende hissettiren kahverengi tonları, farklı mekanlarda ve farklı şekillerde kullanılarak hasta üzerinde iyileştirici etkiyi arttırabilir. Malzeme olarak ise olabildiğince doğal malzemeler tercih edilmeli, sadece estetik kaygı ile yaralanmalara kapı aralayan hiçbir tasarıma yer verilmemelidir.

Sağlık yapılarında yardımcı renklerin kullanımı için, Durlum’un yaratıcı baskı çözümlerinden dur-GRAPHICS örnek verilebilir. Metal tavanlar, metal duvar kaplamaları ve sıva altı armatürleri üzerine baskı seçeneği sunan dur-GRAPHICS ile, mimari yüzeylere farklı dokular, motifler veya yazılar ekleyerek özelleştirebilir; tasarımlarınızı eğlenceli hale getirebilirsiniz. Metal ve DUROSATIN'in yanı sıra sıva altı tavanların plastik veya cam kapaklarına da baskı seçeneği sunan dur-GRAPHICS, özellikle sağlık yapılarındaki ameliyathane, diş sağlığı polikliniği ve MR odası gibi, hastalar tarafından çekinerek kullanılan alanları rahat ve eğlenceli bir hale getirmek için ideal.

İyi Tasarım, Mutlu Hastalar

Sağlık yapılarının tasarımı, hastaların iyileşme sürecindeki rahatlığı ve mutluluğu için son derece önemlidir. Yapılan araştırmalar hastaların, daha iyi tasarlanmış sağlık yapılarında daha hızlı ve etkili bir şekilde iyileştiğini gösteriyor. Bu nedenle, iyi tasarlanmış sağlık yapıları, hastaların konforu ve güveni açısından olduğu kadar iyileşme sürecinin daha hızlı ve etkili olmasını sağlamak için de gerekli. Bu yüzden başarılı bir sağlık tesisinin tasarımı da, en az hizmet veren sağlık çalışanlarının donanımı kadar önem arz eder diyebiliriz.