Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Konser Salonları ve Tavan Sistemleri

Konser Salonları ve Tavan Sistemleri

Dünyaca ünlü, unutulmaz konserlere ev sahipliği yapmış salonlar arasında Viyana Devlet Operası Binası, Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Berlin Filarmoni Konser Salonu sayılabilir. Çağımızda inşa edilmiş önemli konser salonları için ise, Walt Disney Konser Salonu, Paris Filarmoni Konser Salonu, Casa da Música, Harpa Konser Salonu, Elb Filarmoni Binası ve Suntory Konser Salonu’nu örnek verebiliriz. Tavan tasarımının iç mekanı ciddi şekilde etkilediği bazı örnekleri aşağıda birlikte inceleyelim.

Fotoğraf: Elb Filarmoni 

Dünya’dan Konser Salonu Örnekleri

Paris Filarmoni Konser Salonu

Jean Nouvel Mimarlık Ofisi tarafından tasarlanan konser salonu, geniş kavisli tavanı ve dev ahşap plakalardan kesilmiş bulut şeklindeki panelleriyle neredeyse düz bir çizgiye rastlanmayan bir iç mekan tasarım anlayışını benimsemiştir. Bu stil sadece estetik bir tercih değil, aynı zamanda iç mekanda her yüzeyin daha iyi akustik yalıtım sağlaması için de tercih edilmiş. Tavan tasarımının iç mekan atmosferini ne kadar etkilediği, bu güzel örnekte görülebilir.

Fotoğraf: Paris Filarmoni Konser Salonu (Fotoğraf kullanım hakkı: @archdaily)

Tokyo Opera Şehir Kulesi, Konser Salonu

Konser salonunun geleneksel, dikdörtgen plan yapısının aksine tavan tasarımı, karmaşık ahşap çıtalarla kaplı dev bir piramiti andırır. Oldukça nadir bir iç mekan tasarımına sahip olan bu konser salonunun akustik özellikleri, ünlü çellist Yo-Yo Ma’ya verdiği açılış gecesi konserinde, "Bu salon, bugüne kadar çalma ayrıcalığına sahip olduğum en iyi akustiğe sahip" yorumunu yaptıracak derecede iyidir.

Fotoğraf: Tokyo Opera Şehir Kulesi, Konser Salonu (Fotoğraf kullanım hakkı: @operacity.jp)

Walt Disney Konser Salonu

Ünlü Mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan bu konser salonunun kavisli tavan tasarımı ve duvar panelleri, akustik sistemin olmazsa olmaz bir parçası olarak işlev görürken, dış cephenin heykelsi dili ile de uyum sağlıyor.

Fotoğraf: Walt Disney Konser Salonu (Fotoğraf kullanım hakkı: @archdaily)

La Seine Musicale Sahne Sanatları Merkezi

Shigeru Ban Mimarlık Ofisi tarafından, Paris'te, Sen Nehri üzerindeki bir ada olan Île Seguin'de inşa edilen konser salonunun, petek şeklindeki panellerden oluşan eğrisel yüzer tavan sistemi, panellerin farklı desenlerde ve tekrarından oluşan düzenlemesi sayesinde iç mekana dinamizm katan dev bir dalgaya benzer.

Fotoğraf: La Seine Musicale Sahne Sanatları Merkezi (Fotoğraf kullanım hakkı: @laseinemusicale.com)

Valencia Opera Binası

Santiago Calatrava tarafından tasarlanan opera binasının konser salonu, mimarın tasarım dilini ustalıkla yansıtıyor. Salon boyunca periyodik olarak tekrarlanan dikey taşıyıcı elemanların tavanda birleşerek oluşturduğu kemerli yapı, hem akustik yalıtım anlamında fonksiyonel bir çözüm sunuyor, hem de yarattığı mükemmel illüzyon sayesinde mekana derinlik ve perspektif katıyor.

Fotoğraf: Valencia Opera Binası (Fotoğraf kullanım hakkı: @archdaily)

Konser Salonu ve Akustik

Konser salonu tasarımında elbette ki en öne çıkan teknik beklentilerden biri yüksek akustik yalıtımdır. Konser salonunun akustiği, tavan sistemleri, duvar panelleri, zemin kaplaması ve mobilyalar gibi tüm detayların ses yutucu malzemelerden seçilmiş olması ve aynı zamanda çalışma esnasında herhangi bir ses çıkarmayacak şekilde planlanmasına bağlıdır. Dışarıdan kesinlikle ses gelmemesi, içerideki sesin ise dışarıya taşmaması, yüksek tavanlı bir iç mekan olacağı için sesin yansımalar yaparak dinleyicileri rahatsız etmemesi beklenir. Kısacası kendi nefesinizi duyacağınız bir sessizlik, müzisyenlerin ve dinleyicilerin tamamen esere odaklanmalarını sağlayacaktır.

İyi bir konser salonu tasarımı, mekanın akustik performansını optimize ederken, aynı zamanda ziyaretçilerin konforunu ve göz zevkini de artırır. Tüm malzemelerin akustik performansının yüksek olması, ergonomik mobilyaların tercih edilmesi ve estetik anlamda sanatseverlerin beğeni düzeyine uyar nitelikte tasarlanması bir konser salonunu ve orada gerçekleştirilen etkinlikleri unutulmaz kılar. Mimari tasarım, malzeme seçimi, aydınlatma projesi ve salonun teknik donanımı gibi önemli unsurların yanında, konser salonlarının iç mimari tasarımında ayrıca, dinleyicilerin konforunu artıran koltukların seçilmiş olması, iyi bir organizasyon şeması ve sirkülasyon için yeterli alanların bırakılmış olması gibi teknik detaylar da oldukça önemlidir. Cephe tasarımı ve iç mimari tasarım dilinin birbiri ile uyum ve bütünlük içinde olması, yapının kullanıcı üzerindeki etkisini katlayarak arttıracaktır.

Fotoğraf: Valencia Opera Binası

Tavan sistemleri, konser salonlarının akustik performansı ve görsel estetiği açısından kritik bir rol oynar. Konser salonları için tavan sistemleri, genellikle akustik performansı en üst düzeye çıkarmak için özel olarak tasarlanır. Tavan yüksekliği, salonun boyutları, dinleyici kapasitesi ve yapısal özellikler tavan tasarımını mutlaka etkileyecektir.

Durlum ürünleri

Günümüzde, konser salonları için farklı tavan sistemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında akustik tavan panelleri, gergi tavanlar, genişletilmiş metal tavanlar, yüzer tavan sistemleri yer alıyor. Genel anlamda yoğun kullanıcı trafiği olan alanlar için özel olarak tasarlanan Durlum ürünlerinin akustik yalıtımları oldukça yüksektir. Estetik ve fonksiyonel Durlum ürünlerinin konser salonları için önerebileceğimiz birkaç örneğini aşağıda sizler için kısaca inceledik.

LIVA®

Geçirgen ve homojen bir görünüme sahip, çok yönlü açık hücreli bir tavan sistemidir. Alüminyum panellerin farklı yüksekliklerde birbirine dik açılar ile yerleştirilmesinden oluşan LIVA®, dinamik bir görünüme sahiptir ve birçok kombinasyon seçeneği sunar.

POLYLAM®

Modern dikey lamel tavan sistemi Polylam®, sessizlik gereksiniminin duyulduğu alanlarda kullanılmak üzere özel geliştirilmiş, mükemmel akustik yalıtım kalitesi olan özel bir ürün olarak, konser salonları için idealdir. %70'ten fazla bir boşluk oranına sahiptir ve çok sayıda farklı renk ve desen seçeneği sunar. Farklı tasarım tarzlarına kolayca adapte edilebilir.

Ayrıca dur-SONIC® alçak frekans emici, özellikle alçak frekans aralığındaki emilim için çok uygundur. Özellikle orta ve yüksek frekans aralığında etkili olan POLYLAM® dikey panjur sistemi için mükemmel bir tamamlayıcıdır.

MESH®

MESH® genişletilmiş metal tavan, konser salonları için işlevsel ve modern bir çözüm olarak tercih edilebilir. Mükemmel akustik performansı ve boşluklu yapısı sayesinde hem ses emilimi hem de ses yalıtımı açısından mükemmel bir performans sunar. Mesh® genişletilmiş metal tavanın açık ve kapalı yönünü kendiniz belirleyebilirsiniz, böylece istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz. Sık göz boşlukları sayesinde son derece havadar ve modern bir görünüme sahiptir.

DOMUS®

Kavisli yapısı ve modern dokusu ile tavanlarınıza hareket getiren Domus® tavan elemanları içbükey, dışbükey veya parabolik şekillerde mevcuttur. Yapısal çözümlerle ve aydınlatmalarla entegrasyonu basit ve kusursuzdur.

BUBBLE®

Bu zarif metal tavanın karakteristik özelliği, tavana üç boyutlu bir görünüm kazandıran ve çok çeşitli tasarım seçenekleri sunan dışbükey şekilleridir. BUBBLE aynı zamanda soğutma tavanı olarak da kullanılabilir ve çeşitli akustik gereksinimlere uyarlanabilir. Aydınlatmalar neredeyse görünmez şekilde entegre edilebilir.

TOMEO-R®

Estetik tavan-aydınlatma kombinasyonu TOMEO-R, özel bir atmosfere sahip alanlarda kendini mükemmel bir şekilde bütünleştirir. Farklı boyutlar, şekiller ve renkler kullanılarak bireysel tasarımlar oluşturulabilir. Akustik fonksiyonlar, duman aspiratörleri ve sprinklerler göze çarpmayacak şekilde tavana entegre edilmiştir.

DIAMOND TUBE®

Ayrıca konser salonlarındaki lobi, fuaye gibi yoğun olarak kullanılan alanlarında, ferahlatıcı ve taze bir etki yaratmak için Durlum’un Diamond Tube® gün ışığı sistemleri, gün ışığını iç mekana taşıyarak, sanatseverlere ufuk açıcı bir deneyim yaşatacak, hayal gücünüzü güçlendirecektir.

İyi Dinletiler Dileriz…

Tüm bu bahsettiğimiz gereksinimlerin yerine getirildiği bir konser salonunda yaşayacağınız tek stres, yüksek sesle hapşurmanız ya da karnınızın gurultusunun sessizliği bozması olacaktır. Bunun için önlemlerinizi almanızı ve cep telefonlarınızı kapatmanızı tavsiye eder, iyi dinletiler dileriz.