Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Sağlık Yapılarında Dönüşüm

Sağlık Yapılarında Dönüşüm

Bu bağlamda, sağlık yapısı tasarımcıları son yıllarda, insanı nesne olarak algılama eğiliminden uzaklaşarak; iyileşmenin yalnızca doktor ve tıbbi aletlerin varlığından çıkartılıp, bütüncül olarak ele alması gerektiğinin ve mekanın iyileştirici gücünün yansıtılması gerekliliğinin altını çiziyorlar.

Aidiyet hissi günümüze yaklaştıkça azalıyor, yerin ruhu kayboluyor ve yapılar yalnızca bir hastane, sağlık merkezi, termal vb. olarak değerlendirilmekte ve biliyoruz ki bu durum kullanıcıda hizmet alarak bir an önce mekanı terk etme hissi doğuruyor. Oysaki sağlık yapıları tasarımının topluma değer katacak ve şekillendirecek kuvvete sahip, maliyeti büyük ölçekte etkilemeyecek bir zenginlik olduğunu unutmamak gerekiyor. Topluma, kente, bireylere ait “iyileştirme” mekanları, sağlıklı nesiller yetişmesine fırsat tanıyacak niteliklere sahip olmalı; doğru tasarım ve uygulamalarla günümüz sağlık yapısı algısı yeni nesillere ve belki de yüzyıl sonraki insanlığa olumlu hissettiren kodlarla geçiş yapmalı. Sağlık yapıları; hastaların yatarak veya ayakta tedavisi için elverişli mekanlar olmanın yanı sıra, sosyal ortamlar oluşturabilen, ortaklaşa eylemlerin gerçekleştirildiği bir merkez olabilirler. Ortaklaşa kullanıma açık mekan tanımları için ise; sürdürülebilir bahçeler, dinlenme alanları, bekleme alanları, beceri stüdyoları, oyun alanları ve daha bir çok eylem merkezli tasarım gerçekleştirilebilir.

2020 başlarında Covid-19 Pandemisi ile birlikte sağlık yapılarına çözümler üreten birçok yapı firması, yapmakta oldukları ar-ge çalışmalarını hızlandırdılar ve sonuçlarını kamu ile paylaştılar.  Bu firmalardan biri de 25 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de zemin çözüm merkezi olarak hizmet veren Yaktaş - Gerflor Türkiye markası. Firma son yıllarda hastane projelerinde yenilikçi mimari konseptlerin gelişmekte olduğunu yakından ve büyük bir heyecanla takip etmekte. Bu modern çizgi ve teknolojiyle iç içe gelişen tasarım odaklı anlayışın hayata geçmesi için ar-ge departmanını sürekli geliştiren, doğaya dönük tavrını her zaman insani olandan yana kullanan Gerflor, mühendis, mimar ve tasarımcılarla birlikte, tüm projelerin hayal edildiği gibi gündelik hayata kazandırılması için hizmet veriyor.

Sağlık Yapılarında Geniş Kullanım Alanı

Sağlık sektöründeki 60 yılı aşkın deneyimi ile Gerflor, zemin, duvar, köşe ve kapı koruması, korkuluklar ve duvar kaplaması için kanıtlanmış çözümlerin kombinasyonunu kusursuz bir şekilde ihtiyaç sahipleri ile buluşturan bir marka. Gerflor’un sağlık yapıları başlığı altında hizmet verdiği mimari fonksiyonlar şöyle:

  • Hastaneler
  • Bakım ve huzurevleri
  • Palyatif bakım tesisleri
  • Rehabilitasyon & Ruh Sağlığı tesisleri
  • Engelliler için bakım ve destek merkezleri

Geliştirilmiş Hijyen ve Enfeksiyon Kontrolü

Günümüz reel sorunlarından biri olan “dönüştürülebilir”, “sürdürülebilir”, “karbon-0” gibi yapı ürünü özelliklerine, dünyaya yayılan bulaşıcı hastalığın hızını kesebilmek adına yeni kavramlar eklendi. Bunların başında da özellikle sağlık yapılarının zeminlerinin ve el temasının yoğun olduğu yüzeylerin “anti-bakteriyel” kadar “anti-viral” de olması.

Gerflor, çok katmanlı zeminleri Protecsol®2, Protecsol®, Sparclean®, PUR yüzey işlemlerinden geçirmekte; Homojen zemin kaplamaları için de enfeksiyona karşı en önemli savunmaya sahip EvercareTM ve PUR yüzey işlemlerini uygulamakta.  

Zeminlerde Virüs Sayısı

Evercare® veya Protecsol® 2 teknolojili Gerflor zeminler, İnsan Koronavirüslerine karşı anti viral aktiviteye sahiptir: 2 saat sonra virüs sayısı, % 99,7 oranında azalır.

Korkuluklarda Virüs sayısı

SPM Lineatouch korkulukları, insan Koronavirüslerine karşı anti viral aktiviteye sahiptir: 2 saat sonra virüs sayısı % 99,9 oranında azalır.