
Mimari Mekanda Akustik Kavramı
Mimari Mekanda Akustik Kavramı
Pek çok sektör için farklı anlam ifade eden akustiğin, yapı sektörü için kilit taşı konumunda olduğunu söylemek yanlış olmaz çünkü iç mekan kalitesini ve dolayısıyla kullanıcı memnuniyetini doğrudan etkileyen bu faktör tasarlanan alanlarda diğer faktörler ile birlikte kenetlenerek mekanın değerini belirler. Mekanların akustik planlaması yapılırken en önemli nokta mekanın ihtiyacına uygun ses değerlerinin, yapının fonksiyonu ile bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Yani öncelikle alanın ne amaçla kullanılacağı belirlenmeli ve akustik tasarıma bu doğrultuda yön verilmelidir.
Akustik Çözümler Neler Olabilir?
Mekan tasarımlarında ihtiyaca yönelik kullanılacak olan akustik ürünler (akustik camlar, yosun paneller, akustik levhalar, akustik paneller, akustik ses yalıtım süngerleri, dekoratif ses yalıtım süngerleri, zemin ses yalıtım malzemeleri, yanmaz akustik malzemeler, akustik perdeler, akustik ahşap tabakalar… vb.) ile ses yalıtımı sağlanırken aynı zamanda dekorasyona renk, doku ve ahenk katılabilmektedir.
Hangi Mekan? Neden İhtiyaç? Hangi Çözüm?
1. Açık Ofislerde Akustik Çözümler
Çevik (agile) ve kolektif çalışma (co-working) kavramlarının hayatımıza girmesi ile ofis yapıları hızlı bir değişim süreci içine girmiştir. Bu süreç kaçınılmaz olarak açık planlı ofisleri gündeme getirmiştir. Bu sistemde çalışanlar kendileri için ayrılmış özel alanlar yerine bir masa ve sandalye ile ortak mekanlarda çalışmakta, her çalışma disiplininin koşulları ve ihtiyaçları birbirinden farklı olduğu için alanlarının ortak oluşu çoğu zaman bir kaos yaratmaktadır. Yaşanan gürültü problemi, ses kirliliği ofis ortamında çalışan kişilerde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Düzensiz sesler, çalışanların stres seviyesini artırırken; konsantrasyonda, iş performansında ve iş konforunda azalmaya sebep olmanın yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Bu durumda da akustik planlaması zaruri bir ihtiyaç haline gelmektedir. Bu ihtiyacı karşılamak için alınabilecek basit önlemler ve kararlar, daha sağlıklı ve verimli çalışma ortamları tasarlamasına imkan tanıyacaktır. Doğru konumlandırılmış masa arası bölücüleri, ölçümlenerek konulmuş tavan akustikleri, ihtiyaca yönelik hazırlanan duvar akustikleri, akustik değeri olan ofis mobilyaları, gerekli noktalara konumlandırılan sessiz odalar bu doğrultuda uygulanacak çözümlere örnek verilebilir.
2. Müzik Stüdyolarında Akustik Çözümler
Akustik, stüdyolarda yapılacak işin kalitesini doğrudan etkilemenin yanı sıra içeriden çıkan seslerin dışarıda bir gürültüye yol açmaması noktasında da oldukça önem taşır. Mekanda uygulanacak akustik kumaş kaplı paneller ve akustik süngerler ses yalıtımı problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilmenin yanında farklı renk ve doku seçenekleriyle estetik bir görüntü oluşturmaya da yardımcı olabilmektedir.
3. Spor Salonlarında Akustik Çözümler
Spor salonları, ses yalıtımı gerektiren mekanlardan birisidir. İnsan hareketinden kaynaklı sesler, müzik sesleri, konuşmalar, top ile yapılan sporlarda topun zeminde yarattığı titreşimler, spor aletlerinin harmonik olmayan sesleri birleşerek gürültüye sebep olmakta ve spor yapma süresinin verimliliğini düşürmektedir. Özel olarak uygulanan ses izole uygulamaları ile spor salonlarında ses yalıtımı büyük ölçüde sağlanabilmektedir. Spor salonu izolasyon malzemeleri olarak duvarlara uygulanabilecek akustik halılar ile akustik ses yalıtım süngerleri ortamdaki sesin insan sağlığını etkileyecek rahatsız edici boyutlara ulaşmasını engelleyerek müşterilere veya okul spor salonlarında öğrencilere gürültüden uzak, sağlıklı ve huzurlu bir spor yapma imkanı sunacaktır.
Yukarıda örnek olarak verilen mekanlar ve daha pek çok mimari mekanda, akustik çözüm kavramının gittikçe önem kazanmasının temelinde yatan sebep gürültünün insan sağlığını ve verimi doğrudan etkileyen bir faktör olmasıdır diyebiliriz.
____________________________
Melisa KAYA
Gaziantep’te doğup ilkokul ve lise öğrenimimi burada tamamladı. 2015 yılında başladığı Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden 2020’de mezun oldu. Mimarlık okumak istemesinin temelinde yatan tasarım yapma, yeni bir şeyler üretme dürtüsü, 4 senelik lisans hayatı boyunca başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmesinin temel kaynağı oldu. Akademik hayatının yanı sıra kendini pek çok alanda geliştirmenin yollarını arayarak, bu doğrultuda pek çok etkinliğe, seminere, atölye çalışmalarına ve öğrenci proje yarışmalarına katıldım. YAKTAŞ Firmasının organize ettiği ‘’Geleceğine Zemin Yarat / Alternatif Bir Sosyal Gerçeklik’’ konulu yarışmada arkadaşlarıyla beraber 1.lik ödülüne layık bulundu.