Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mermerin Senfonisi

Mermerin Senfonisi

Tarihte Hititliler, Eski Mısırlılar, Lidyalılar, Romalılar, Osmanlılar gibi büyük medeniyetler birçok alanda temel yapı malzemesi olarak mermeri işlemişlerdir ayrıca mermer heykeltraşlar içinde vazgeçilmez bir malzeme olmuştur. Malzemenin kullanışlı olması dışında günümüzde geri dönüştürülebilir olması da oldukça önemlidir. Mermer metaformik bir kayaç olduğundan dolayı, dolomitik ve kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle oluşan bir bileşim içermektedir, içeriğinde yüksek miktarda kalsiyum karbonat bulunur. 

Bir taşa mermer diyebilmenin en önemli kriteri; kesme, bloklama, cilalama ve parlatma işlemleri sırasındaki dayanıklığıdır. Bu özellikleri taşıyan her taş, mermer olarak nitelendirilebilir. Ülkemizde kaliteli ve zengin alternatifleri olan mermerin çıkarıldığı önemli mermer ocaklarının ve yatakları; İzmir Efes, Kütahya, Yozgat, Gebze, Bursa, Afyon, Niğde, Bilecik ve Koçhisar'da bulunur. Özellikle dekorasyon, iç mimari, zemin kaplama için ülkemizde bol bulunabilen ve sıklıkla kullanabilen mermerin, en bilinen türleri arasında granit, fanolit, lösitli siyanit, serpantin, diyabaz bulunmaktadır. Mermerler birçok farklı şekilde çeşitlendirilebilir;

  • Normal mermerler; dolomit, kongromera.
  • Sert mermerler; granit, serpantin, diyabaz.
  • Traverten ve Oniks mermerler; kuvars ve karbonhidrat açısından zengini mermerlerdir.

Minerolojik oluşumuna göre;

  • Metamorfik mermerler; gnays, kuvartis, şişt.
  • Magmatik mermerler; magmanın yeryüzüne çıkması ile bağlantılı olan mermerler diyabaz, andezit, serpantin, granit, gabro magmatik mermerdir.
  • Sedimanter mermerler ise, çeşitli kayaçların parçalanıp çimentolaşmasından oluşur ve kalitesi düşüktür cilalanarak kullanılır hale getirilir

Mermerler yapı ve dokularına göre de çeşitlilik gösterir;

  • Breşik mermer olan tür, ikincil mineraller sayesinde dolgunlaştırılıp cilalanırlar.
  • Masif mermer türü ise, iri- ince taneli ve dokusu güzel olduğu için tercih edilir.
  • Şişti mermer türü, dokusu yapraksıdır.
  • Laminal mermerler de renkli şeritleri ile dikkat çeker.

Mermerlerdeki renklerin farklı olması ise; yapılarındaki mineral ve organik maddelerin oranlarına göre değişir.  Ayrıca renkler mermerin kullanım yerlerinin doğru olarak belirlenmesi açısından önemli bir özelliktir. Beyaz, gri, siyah, kahverengi ve sarı renkleri daha çok kullanılmaktadır.

İnce kristalli mermerler iç mekanlarda yatay ve düşey olarak kullanmaya daha elverişliyken; orta ve iri kristalli mermerler ise, düşey olarak kullanılır ve su emme değerleri yüksek olduğundan ıslak mekanlarda tercih edilir. Dış mekanda ise; mermerin kullanımını kısıtlıdır. Orta ve iri kristalli mermerler dış mekanda kullanılmaz. Renkli mermerler zaman içinde parlaklığını kaybeder ve doğadaki rengine döner bu nedenle dış mekanlarda kullanılması sağlıklı bir seçim değildir.

Mermer toz mermer ve parça mermer artıkları olmak üzere de ikiye ayrılır. Toz mermer çoğu zaman moloz büyüklüğündeki parçaların ocakta patlatılmasından elde edilir. Oluşan toz mermer artıkları sıkıştırılmış yol zemini, demir yolu zemin malzemesi, beton agregası, baraj ve inşaatlarda dolgu malzemesi ve paledyen-yer döşeme malzemesi vb. alanlarda kullanılır.

Gelelim parça mermere… Adından da anlayacağımız üzere parça mermer iri boyutlarda kullanabileceğimiz yapıdadır. Parça mermer artıkları çimento, kireç, cam, kağıt üretiminde, refrakter malzeme, şeker rafinasyonu, asit nötrleştirmede ve baca gazından kükürdün gideriminde vb. kullanılır.

Bu kadar önemli bir yapı malzemesinin kullanıma gelirken aldığı yol çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sürdürebilirliği sağlarken çevre kirliliğine de sebep olabiliriz. Neden mi? Mermer çıkarılan veya mermer işleme tesisi olan çoğu yerlerde mermer rastgele kontrolsüz bir biçimde dökülmektedir. Bu yüzden de çevre kirliliğine merhaba diyebiliyoruz. Ancak işlemi doğru ve kontrollü bir şekilde uygulayabilirsek farklı endüstri alanlarında kullanabiliriz.  Bu nedenle geçmişten günümüze kadar gelen mermer daha uzun süre dokusu, zerafeti, dayanıklılığı ve kalitesiyle yaşam alanlarımıza estetik bir değer katacaktır.

--

Dilara KORTEL

24 Aralık 1997’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstriyel Ürün Tasarımı bölümü 4.sınıfta eğitimine devam etmekte. Eğitimine devam ederken Atatürk Havalimanı ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde çalıştı. Ortaokul ve lise zamanında sanata ve tasarıma olan ilgisini keşfetti. Kendini bu alanda geliştirmek için çalışmaya başladı ve çeşitli yarışmalara katılarak ödül kazandı. Ortaokuldan beri hedeflediği bölümü kazanmak için eğitim aldı. Yetenek sınavlarına girerek hedefini gerçekleştirdi. Halen okumakta olduğu bölümle ilgili tasarım çalışmaları yaparak kendine alt yapı hazırlıyor. Araştırma, seminerler, etkinlikler vb. alanlarda yapılan çalışmalara katılarak yeni bilgiler öğrenerek kendini geliştiriyor.