Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Bir Dönüşüm Malzemesi Olarak Kaplamalar

Bir Dönüşüm Malzemesi Olarak Kaplamalar

Günlük hayatta kaplamalar ile en çok karşılaştığımız örneklerin dış cephe kaplamaları olduğunu düşünebiliriz. Fakat pandemi ile birlikte daha çok vakit geçirme fırsatı bulduğumuz evlerimizde sürekli etkileşim halinde bulunduğumuz zemin kaplamaları, görsel olarak temas halinde olduğumuz tavan kaplamaları ve sayılabilecek birçok alan ile kaplama malzemelerinin önemini anladığımız günlerden geçiyoruz. Bu dönemde iç mekânda yapacağımız zemin veya tavan kaplama değişimleri ile yaşam alanlarımıza yenileyebiliriz.

  •  Cephe Kaplamaları

Yapı sektöründe yaygın olarak mantolama prosedürü olarak bilinen dış cephe kaplamaları, çeşitli yalıtım malzemeleri ile yapıların dış cephesinin teknik yöntemlerle mimari olarak giydirilmesi ve donatılmasıdır. Günümüzde ise yalnızca mantolama prosedürü olmaktan çıkmış ve görsel olarak bizlere doyum sağlayacak bir tasarım yöntemine dönüşmüştür. Dış cephe kaplamaları kullanım amacı değişen yapıların veya zaman aşımına uğrayan dış cephe tasarımlarının dönüşümünde kullanılabilecek çok etkili bir yapı malzemesidir. Dekoratif olarak kullanılan dış cephe kaplamaları doğru yöntemlerle uygulandığında binanın yalıtımını da sağlamaktadır. Dış cephe kaplamaları ile birlikte binaların ısı yalıtımı maksimum seviyeye ulaşır ve ısıtma-soğutma sistemleri iyileştirilen binada bu sayede enerji ve ısı tasarrufu sağlanır. 

Sık olarak tercih edilen dış cephe kaplama çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz; 

-       Ahşap Cephe Kaplama

-       Prekast Cephe Kaplama

-       Alüminyum Kompozit Cephe Kaplama

-       Doğal Taş Cephe Kaplama

-       Dekoratif Cephe Kaplama

-       Tekstil Cephe Kaplama

-       Nano Cephe Kaplama

Yukarıda sıralamış olduğumuz dış cephe kaplama çeşitleri arasında popüler olan “Tekstil Cephe Kaplama” günümüzde yeni olarak nitelendirebileceğimiz kaplama çeşitlerinden biridir. Tekstil cepheler hem eski yapılara hem de yeni inşa edilmiş yapılara basit uygulama yöntemleriyle kısa sürede uygulanabilir. Bu yönüyle birçok avantaj sağlar. Ayrıca yapının estetik görünüşüne katkılarının yanı sıra güneş kırıcı fonksiyonu ve ısı yalıtımı için kullanılan bu cephe sistemi, uygulama kolaylığı ve ekonomik maliyetleri ile yoğun ilgi görmektedir. Alışveriş merkezlerinden, stadyum yapılarından konutlara kadar birçok yapı türü için tercih edilebilir. 

  •   Zemin Kaplamaları

Zemin kaplama malzemeleri, düzgün ve sağlam bir yüzey sağlarken hem de estetik bir görünüm yaratmamıza yardımcı olan, düz beton ile temasımızı önleyen kaplama gereçleridir. Uygulayacağımız mekânın kullanım amacına göre belirlenmesi gereken son katman ürünlerden biridir. Tasarım ve kullanım amacı doğrultusunda oluşacak ihtiyaçları karşılayabilecek doğru malzeme seçimi yapılmalıdır. Örneğin; darbeye, aşınmaya, çizilmeye, suya, kimyasal maddelere, ısı ve gün ışığına, yağa ve pasa, yangına ve yırtılmaya karşı dayanım gücü yüksek olan zemin kaplama malzemelerinin tercih edilmesi yatırımlarımızı uzun ömürlü tutacaktır. Saymış olduğumuz parametreler mekanların kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Günümüzde sık olarak kullanılan zemin kaplama çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; 

-       Laminant Parke Kaplama

-       Seramik Zemin Kaplama 

-       PVC Zemin Kaplama

-       Kauçuk Zemin Kaplama

-       Poliüretan Zemin Kaplama

-       Epoksi Zemin Kaplama

-       Üç Boyutlu Zemin Kaplama

-       Spor Saha Zemin Kaplama

Evlerimizde yaygın olarak kullandığımız laminant parke kaplama ve seramik zemin kaplama dışında birçok zemin kaplama çeşidi olduğunu görüyoruz. Bu kaplama çeşitlerinden olan kauçuk zemin kaplama ile çoğunlukla çocuk oyun parklarında karşılaşıyoruz. Kauçuk malzemesi; estetik görünüş sağlaması, aşınmaya karşı yüksek dirençli olması, kaymayı engellemesi ve parlatma bakımı gerektirmemesi nedenlerinden dolayı genellikle açık mekanlarda tercih edilmektedir. Fabrika gibi endüstriyel mekanlarda ise darbeye yüksek dayanım gösteren ve yalıtım özelliği yüksek olan epoksi zemin kaplama ve PVC zemin kaplamaları kullanılmaktadır. Epoksi malzeme aynı zamanda iç mekanlarda dekoratif özelliği nedeniyle sık tercih edilmektedir. 

  • Tavan Kaplamaları

Tavan kaplama malzemeleri konut ve iş yerlerinde ses ve ısı yalıtımı sağlamak, estetik görüntü, dengeli aydınlatma ve akustik sağlamak için tercih edilmektedir. Mekânın ihtiyaçları doğrultusunda kullanacağımız malzemeyi ve yöntemi belirlememiz gerekmektedir. Tavan ile alt konstrüksiyon arasında boşluk bırakılarak yapılan tavan kaplamalarına “asma tavan” denir. Tavan kaplamalarında en çok asma tavan sistemi uygulanır. Yapının tavanında çatı elemanları, klima, havalandırma, tesisat ve kalorifer boruları vs. varsa bunları kapatmak için asma tavan sistemi uygulanır. Tavan kaplamaları yapım şekillerine ve kullanılan malzemeye göre farklılıklar gösterir. Bu nedenle tavan çeşitleri oldukça fazladır. 

Sıklıkla tercih edilen tavan kaplama türlerini şöyle sıralayabiliriz; 

-       EPS Strafor Köpük Tavan Kaplama Malzemeleri

-       Akustik Tavan Kaplama Malzemeleri

-       Plaka Görünümlü Dekoratif Tavan Kaplama Malzemeleri

-       Havalandırma Sistemleri Tavan Kaplama Malzemeleri

-       Alüminyum ve Metal Asma Tavan Kaplama Malzemeleri

Yukarıda saymış olduğumuz tavan malzeme çeşitlerinden olan akustik tavan kaplamaları; üzerine gelen ses dalgalarını emerek yankı oluşmasını önleyen bir tavan kaplama çeşididir. Bu özellikteki tavanlara gözenekli, delikli akustik tavanlar denir. Tavanda akustik özellik sağlamanın bir yolu da esnek yüzeylerden yararlanmaktır. Esnek yüzeye gelen ses enerjisinin bir bölümü yüzeyi titreterek hareket enerjisine dönüşür ve yankı yapma özelliği azalır. Elemanların araları girintili, çıkıntılı olmalı, yüzeyleri değişik konum ve açılarda düzenlenmelidir. Havalandırma sistemine sahip olan tavanların tasarımı, havalandırma projelerine uygun olmalı veya klima düzeni tamamlandıktan sonra tavan tasarımı yapılmalıdır. Bu durumda tavanda yeterli hava akımı sağlanmalıdır. Hava delikleri ve asma tavandaki boşluklar, basınçlı havanın düzenli geçeceği şekilde olmalıdır. Klima borularının geçtiği tavanda ses yalıtımı da isteniyorsa akustik özellik veren camyünü, izocam, izomantar gibi malzemeler hava üfleme ağızlarında dağılmamaları için ahşap ya da metal çerçevelerle koruma altına alınmalıdır.

--

Ruken MEŞE

2019 yılında Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünden mezun oldu. Mimarlık mesleğini pratik olarak gerçekleştirmenin yanında teorik olarak geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Eğitim aldığı süreçte uzak kaldığı yapı malzemelerinin öneminin farkında olan bir genç mimar olarak bu alanda gelişmeleri takip ediyor.