MalatyaLife Ticaret ve Yaşam Merkezi
-
OCADO Mimarlık
Proje alanı, kentin tüm kesimine hitap eden, halkın sosyal aktivite ihtiyacının karşılandığı kent parklarının bulunduğu bir bölgede yer almaktadır. Bölge mimari dokusu, daha çok beş ile on katlı konut yapılarından oluşmakta, geniş bulvar hattı bölgenin yoğun yaya sirkülasyonuna sahip arteri halindedir. Yapıların kentte bıraktığı iz, kentin büyüklüğü, güvenlik, iklim, trafik hacmi, ulaşım, kullanıcı yoğunluğu ile yeme-içme, alışveriş, dinlenme, otel, barınma gibi sunduğu servisler ve birbirleriyle ilişkileri ile şekillenmektedir.
Yaklaşık 175.000 m² inşaat alanine sahip karma projenin çıkış noktası, şehrin merkezinde, yeşil alanları, kullanıcı ihtiyaçlarına çözüm üreten sosyal alanları, tamamen yer altında planlanan otopark alanları, ticaret hattı, otel ve yaya sirkülasyonları ile çevreyle etkileşim sürecini arttırarak sosyal ve kültürel ortamı güçlendiren bir kurgu oluşturmaktır. Karma yapıya sahip proje, ticaret, ofis, konut bloklarının konumlandırıldığı, Malatya’nın tekil yapı tipolojisine karşı kendini, karma kullanımın sağladığı fonksiyonel süreklilik ve avlu kurgusu ile önerdiği yaşam alanlarıyla göstermektedir. Malatya’nın ilk yüksek katlı ofis kulesini barındırması ile de proje, şehirde özgün ve simgesel bir özellik taşımaktadır. Tüm blokları ile bir bütün halinde tasarlanan karma yapı, kent merkezinde çevresindeki hayatı, yaya-araç sirkülasyonunu ve yaşam biçimini örgütlemesi anlamında kent merkezinde bir değişim ve dönüşüm yaratmaktadır. Bu nitelikleri ile süreklilik sağlayarak biçim ve karakter bakımından dinamik bir doku oluşmasını sağlar ve kentin bütüncül imgesini destekler.
Bulunduğu konumun merkez ulaşım hatlarının kesişiminde olmasından dolayı, ticaret alanları Malatya Park Alışveriş Merkezi ve Buhara Bulvarı’na paralel, güney-kuzey ve batı-doğu istikametinde konumlandırılarak, ticaret ve yeme-içme aksına dönüşmesi sağlanmıştır. Yeşil alanlar ile ticaret-yaya sirkülasyonu bütünlüğünü sağlamak amacıyla dükkân blokları arasında kamusal alan boşlukları bırakılmıştır. Kamusal boşluklar, yeşil alanlar ve açık otoparklarla sirkülasyon güçlendirilmiştir.
Ticari alanların çevrelediği bölge içerisinde kalan kısım, konut alanı avlusu olarak planlanmıştır. Caddeleri bir ticaret aksı haline getirmek, konutların kendi içinde yoğun peyzaj alanlarına sahip izole bir alan yaratılmasına olanak sağlanmıştır. 18.575 m² avluya sadece acil durumlar için araç girişi planlanmış, konut sakinlerinin iç avluda sosyalleşmelerini sağlayacak şekilde, kafeterya, sosyal alan binaları, çocuk oyun alanları ve su öğesi ile güçlendirilmiş peyzaj alanları ile bütünleştirilmiştir.
MalatyaPark Ofis Kulesi ise, aynı parselde bulunan Mövenpick Otel ile bütünleşik bir yapıda tasarlanarak otel-ofis programlarının bir arada çalışması ve baza bölümündeki ticari alanların sürekli bir şekilde devam ederek birbirini beslemesi sağlanmıştır. Tasarımın aynı parselde bulunan otel ile form ve fonksiyon sürekliliği açısından uyumlu olması amaçlanmıştır. Planda eğrisel bir forma sahip olan otel binasının baza hattı yine eğrisel formda dış bükey olarak devam ettirilerek, zemin kot baza ticaret aksı güçlendirilmiştir. Otel cephesi, Malatya şelalelerini simgeleyen, bakış açısına göre değişken ve akışkan bir süreklilik yaratan, dinamik bir cephe kurgusu ile tasarlanmıştır. Cephe tasarımında kullanılan elemanların iklim verileri göz önüne alınarak güneş kırıcı özellikle olması sağlanarak cam yüzey oranı da azaltılmıştır.
Yapı geneli bodrum katında yaklaşık 2.500 m² bir SPA alanı, terzi-kuaför, cep sinemaları, oyun salonları, yaklaşık 500 araçlık kapalı otopark, 5 adet acil durum asansörü, 12 adet yangın merdiveni, 12 adet yolcu asansörü, sığınak (1.540 m²) alanları bulunduğu ve 7/24 ticaret konut, ofis bloklarının ihtiyacını karşılayacak şekilde daha konforlu ve güvenli bir yaşam biçimi oluşturulması sağlanmıştır.
MalatyaPark Ticaret ve Yaşam Merkezi, şehrin süregelen yaşantısını koruyarak, günümüzün teknolojilerini kullanıp kent silüetinde yükselerek ve iç avlular oluşturarak kendini gösterir. Projenin tasarımında, Malatya’nın ve kullanıcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak modern ve kullanışlı bir yapı tasarlanırken aynı zamanda proje mevcutta bulunan değerlere de saygı duyup şehrin geçmişi ve geleceği arasında bir geçit işlevini üstlenmiştir. Tüm bu nitelikleri dolayısıyla MalatyaLife, şehrin sosyal ve ticari alan çemberinin ortasında bir "landmark" haline gelerek Malatya’nın mimari kültüründe kendine yer edinmiştir.