Feltouch’a Altın Çekül’de Tüzel Fikir Birincilik Ödülü
Firmanın “Zero Burn” projesi ile ilgili yaptığı bilgilendirme şöyle:
“PET’ten geri dönüştürülmüş elyaftan elde ettiğimiz malzememiz iç mekan tasarımlarında akustik problemleri çözmek için dekoratif olarak çözümler sunabiliyor. 2021 yılı itibariyle doğrusal ekonomi modelinden döngüsel ekonomi modeline geçerek firmamızın bu anlamda belirlediği stratejik adımlardan biri atık değerlendirilmesi oldu. Atıkların yakılarak bertaraf edilmesi hem karbon emisyonunu arttırıyor hemde ekonomik açıdan bir kayıp haline geliyordu.
‘Zero Burn’ ismiyle başlattığımız bu projenin duyurusunu zeroburn.org adresinden ve Instagram hesabından yapmaya başladık. Amaç öncelik kendi atıklarımızı yeniden değerlendirmek, daha sonra bölgesel atıklarında değerlendirilmesiyle karbon emisyonunu azaltarak bölgesel kalkınmaya destek olmak. Sonucunda ise katma değer üreten yeni bir material ortaya çıkarmaktı.
Hollanda’dan Envisions Design Lab Türkiye’den Ottan ile birlikte Otura Design küratörlüğünde atıkların ileri dönüştürülerek katma değer kazanmasını sağlamak için çalışma başlatıldı. Hollanda hükümetinin desteklediği fonlardan yararlanarak 90 teknik geliştirildi. Bu tekniklerden geçerli 4 tip seri üretime uygun bulundu.
90 teknik ilk etapta 2021 Hollanda Tasarım Haftasında sergilendi. Ardından 2022 yılı ilk çeyreğinde Hollanda’nın Utrecht kentinde düzenlenen Material District’te geçerli tekniklerin bir kısmıyla yer aldı. Mayıs ayında Zorlu PSM’de düzenlenen DAC Space etkinliğinde ise Rulo akustik baffle ve Rulo akustik duvar kaplama çözümüyle yer aldı.
Seri Üretime Uygun Bulunan 4 Yöntem
-
İlk yöntem atıkların kırma makinasında belli büyüklüklerde kırdırılarak ısı ve pres yardımıyla yeniden birleştirilmesi oldu. Bu teknikle atığın yeniden ham maddeye dönüşebildiği keşfedildi. Böylece ham maddenin atık olmadan önce yapılmış tüm testleri geçerliliğini korudu. Bu yöntemle üretilen plakalar kumaş kaplanarak dolgu malzemesi olarak iç mekanda yeniden hizmet etmeye başlayacaktır.
-
İkinci yöntem vücut panel üretiminden elde edilen ince spaghetti tipi atıkların formlu hale getirilerek farklı aydınlatma üretiminin sağlanması oldu. Bu yöntemle hem dekoratif hem akustik konforu bir arada tutan birbirinden benzersiz ama şık aydınlatmalar elde etmek oldu.
-
Üçüncü yöntemde 12mm ve 6mm keçe plakalardan ortaya çıkan farklı kalınlıklardaki plakaların 5 adet genişlikte birbirinin yanına eklenmesiyle ortaya çıkardığımız, barkod benzeri akustik duvar paneli oldu. Bu paneli, metre kareye göre kullanıcının kendi kurgusuna göre satın alabileceği ve yapıştırıcıyla döşeyebileceği hale getirdik.
-
Kumaş atıklarını rulo hale getirerek daha butik bir çalışmayla rulolara sarılarak renkli akustik bafflelar yapıldı. Birbirinden farklı boylardaki bu kumaş rulo bafflelların içerisine ince bir tüp aydınlatma geçirdiğimiz versiyonlarla tasarıma aydınlatma entegresi sağladık.
Zero Burn sürecinde başvuru yaptığımız, SKD Türkiye, bizi döngüsel ekonomi metodolojisinin anlatıldığı 3 aylık bir eğitim periyoduna aldı. Circo’nun düzenlediği bu eğitim periyodu ile marka yı derinlemesine incelememizi sağladı.
2022 Ekim ayı itibariyle Hollanda tasarım haftasında daha büyük bir sergi ile aynı zamanda Orgatec fuarında bu proje sergilendi.
Amacımız sıfır atık politikasıyla endüstride öncü olarak karbon emisyonunu azaltmak ve katma değerli yeni malzemeleri sektöre kazandırmak.”