Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Levent Aksüt = Yaşar Marulyalı | UMO Mimarlık

Levent Aksüt = Yaşar Marulyalı | UMO Mimarlık

14 Mart 2024, 18:00
Salt Galata
Bankalar Cd. No:1
Beyoğlu/İstanbul

 

Aksüt ve Marulyalı’nın İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık okudukları dönemden (1948-1953) günümüze mesleki pratiklerini kişisel anekdotlarla örülü bir yapı içinde aktarırken, Türkiye’de mimarlık ve inşaat sektörünün geçirdiği değişimleri de ele alıyor.

Kitabın ilk bölümü Aksüt ile Marulyalı’nın mimarlık öğrenimi gördükleri dönemi, mimarlık kültürüne katkılarını ve kurucusu oldukları UMO Mimarlık, USKON ve Çelik Yapı’nın faaliyetlerini odağına alıyor. İkinci bölüm ise proje dizinleri, ödülleri ve bibliyografya seçkisiyle bir katalog niteliği taşıyor.

Kitabın yayıma hazırlık sürecinde oluşturulan UMO Mimarlık Arşivi’nin, Salt Araştırma tarafından kapsamı genişletilerek çevrimiçi erişime açılması planlanıyor.

UMO Mimarlık 1955’ten beri mimarlık ve inşaat şektöründe inovasyonun öncüsü olmaya devam ediyor.

“Yapı, insanı mutlu etmek için vardır” ilkesiyle projelerini gerçekleştiren UMO Mimarlık, 1955 yılından beri yeteneği ve deneyimi sayesinde ulusal ve uluslararası arenada kendini kanıtlamış, köklü bir mimarlık firmasıdır. Katıldığı mimari yarışmalarda, birçok derece ve mansiyon ödülü kazanan UMO Mimarlık, Londra İslam Kültür Merkezi ve Camii yarışmasında aldığı ikincilik ödülü ile uluslararası arenada etkileyici bir başarı hikayesi yaratmıştır. Türkiye’de prefabrik çelik çatı yapım teknolojisini başlatan ve çelik yapılarda uzmanlaşan UMO Mimarlık, mimarlık alanında öncü projeler gerçekleştiren firmalardan biri olma misyonunu sürdürmektedir.

Fotoğraf: Londra İslam Kültür Merkezi ve Cami Projesi, ikincilik ödülü, 1969.

1955’ten bugüne kadar UMO Mimarlık resmi, yarı resmi ve özel kuruluşlar için çeşitli yapı projelerini başarıyla uygulayarak geniş bir deneyim kazanmıştır. Proje süreçlerinde tüm teknik detayları dikkate alarak, projeyi mükemmeliyetçi bir yaklaşımla hayata geçirir. Tasarım süreçlerinde işlevsellik, estetik, konfor ve sürdürülebilirlik ilkelerini ön planda tutan UMO Mimarlık, yenilikçi fikirleri ve çağdaş yapı teknolojilerini her zaman ilk deneyimlemeye ve proje süreçlerine dahil etmeye gayret eder.

1979 yılında prefabrike çelik çatı yapım teknolojisi konusunda öncü olma misyonu üstlenen UMO Mimarlık, USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları AŞ.’yi kurarak Türkiye’deki inşaat süreçlerinde yeni bir dönem başlatmıştır. Bu inovatif yaklaşım, inşaat sürelerinin kısaltılması ve kolonsuz geniş açıklıkların oluşturulabilmesi gibi önemli imkanları mümkün kılmıştır. Bugüne dek 14.000.000 m2’den fazla uygulama gerçekleştiren UMO Mimarlık, çeşitli yarışmalar ve teklifler için de birçok proje tasarlamıştır.

Fotoğraf: Antalya Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi Projesi ile Avrupa Çelik Birliği ödülü, 1999.

Çelik yapılar konusunda derin bir uzmanlık kazanan UMO Mimarlık, bu alanda olağanüstü başarılara imza atmıştır. 1999 yılında, Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi projesiyle Türkiye Çelik yapı birinciliğine layık görülmüştür. Bu başarı, UMO Mimarlık’ın sektördeki liderliğini pekiştirmiş ve firmayı uluslararası arenada da tanınır hale getirmiştir. Ayrıca, Avrupa Çelik Birliği tarafından özel ödülle onurlandırılmıştır. 2003 yılında ise Çok Katlı Otomatik Otopark Binası projesi Avrupa Çelik Birliği Ödülü’nü alarak firmaya bir kez daha Türkiye çelik yapı birinciliği kazandırmıştır.


Fotoğraf: Kıbrıs Özgürlük Anıtı, birincilik ödülü, 1975.

 

UMO Mimarlık’ın kurucuları Yaşar Marulyalı ve Levent Aksüt’ün mesleki hayatlarına genel bir bakış

Fotoğraf: UMO Mimarlık Ofisi, 1960’lar, (solda) Yaşar Marulyalı ile (sağda) Levent Aksüt.

Yaşar Marulyalı, 1931’de Mersin'de doğdu. 1953’te İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1955’te sınıf arkadaşı Levent Aksüt ile birlikte UMO Mimarlık’ı kurdu. 1965-1972 yıllarında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde (bugün Yıldız Teknik Üniversitesi); 2001-2008 yıllarında Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ve 2009-2011 yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak proje dersi verdi. 1979’da USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi; 2000’de Çelik Yapı Proje, İmalat, Montaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu (Levent Aksüt ile birlikte). 1989’dan itibaren kuruluş çalışmalarında yer aldığı Türk Yapısal Çelik Derneği’nin başkan yardımcılığını üstlendi. 1996-2000 yıllarında Mimarlık Vakfı’nın kuruluş safhasında yer aldı ve 2005-2017 yıllarında başkanlığını yaptı. 2023’te meslek hayatının 70. yılını kutlayan Marulyalı, çeşitli mimari proje yarışmalarında pek çok ödüle layık görüldü. Hâlen İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve International Association for Shell and Spatial Structures (IASS) üyesidir.

Levent Aksüt, 1930’da İstanbul’da doğdu. 1953’te İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Sınıf arkadaşı Yaşar Marulyalı ile birlikte 1955’te UMO Mimarlık’ı; 1979’da Türkiye’ye ilk defa çelik prefabrike uzay kafes sistemini getiren USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu. 1962-1969 yıllarında TMMOB Mimarlar Odası’nın İstanbul ve Ankara şubelerinde çeşitli görevler üstlendi; İdari Heyeti’nde görev aldı ve Mimarlık İhtisas Komitesi ile Yarışmalar Düzeni Komisyonu üyeliklerinde bulundu. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne iki defa (1976-1980 ve 2000-2002 yıllarında) başkanlık yaptı. 1998’de Türk Serbest Mimarlar Derneği İstanbul Şubesi’ni kurdu ve başkanlığını üstlendi. 2000’de Marulyalı ile birlikte Çelik Yapı Proje, İmalat, Montaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu. 2002’de bir grup meslektaşıyla kurduğu İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin geçici başkanlığını yaptı. 2023’te meslek hayatının 70. yılını kutlayan Aksüt, bugüne dek yurt içi ve yurt dışında düzenlenen mimari proje yarışmalarında birçok ödüle layık görüldü.

USKON A.Ş.: Türkiye’nin öncü uzay kafes sistemleri üreticisi

Türkiye’nin ilk uzay kafes sistemleri üreticisi olan USKON A.Ş. sektörün lider firmalarından biridir. Kuruluşundan bu yana sürekli gelişim gösteren ve yeniliklere öncülük eden USKON, konusunda uzman mühendis, mimar ve teknik personellerden oluşan bir kadroya sahiptir.

Fotoğraf: N.T.C. Telecom Binası - Konferans Salonu ve Restaurant.
 
Fotoğraf: Brunei Modern Gübre Kompleksi.

Kırk ülkede sayısız projeyi hayata geçiren USKON müşteri odaklı ve inovatif hizmet anlayışı ile uzay kafes sistemlerinin tasarım, üretim ve uygulama süreçlerini başarı ile gerçekleştirmekte, ayrıca geometrik olarak ifade edilebilen her türlü çelik yapının dizaynını, üretimini ve montajını da uygulamaktadır.