Çatı Kaplama Malzemeleri

Çatılar, yapıların en büyük koruyucusudur. Binayı kötü hava koşullarına karşı korur. Çatı kaplama malzemelerinin tamamı korumalı, dayanıklı, su geçirmez özellikte ya da yalıtımlı olmalıdır. Farklı tipte ve farklı boyutlarda çatılar için üretilen çok çeşitli ürün grupları vardır. Kiremit, metal, bitümlü membran, şıngıl, sac, cam, polimer, vb. malzemeden çok çeşitli Çatı Kaplamaları malzemesinin seçimi için binanın yapısal özellikleri, iklim koşulları, çatı eğimi, malzeme direnci, vb. koşullar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu doğrultuda fiyata göre bir değerlendirme yaparak en ucuz değil, sayılan koşullara en uygun çatı kaplama malzemesi seçimi yapılmalıdır.

Çatı Kaplama Malzemesi Çeşitleri

Çatı kaplama binaların çatı iskeletlerinin birçok farklı malzeme ile kaplanması işlemidir. Çatılar hem su hem de ısı yalıtımı gibi işlemler yapıldıktan sonra metal ya da ahşap malzemeler ile kaplanır. Bu işlemler sırasında kullanılan oldukça fazla sayıda malzeme çeşidi vardır. Bu malzemelerin kalitesi, binalarda yaşam kalitesinin artırılması ve mevsim şartlarından daha iyi korunabilmek için büyük önem taşır.  Bu kapsamda çatı kaplamada kullanılan malzemelerin çeşitleri oldukça fazladır.

Shingle / Şıngıl Çatı Kaplama Malzemeleri

En fazla tercih edilen çatı kaplama malzemelerinden biri olan Shingle çatı kaplama malzemeleri ahşap ve çelik konstrüksiyon çatılar ile eğimli beton çatılar başta olmak üzere en az  yüzde 20 eğimli olan tüm alanlarda uygulanabiliyor. Çok estetik bir duruşa sahip olan  Shingle malzemeler pergola, kubbe ve kameriye gibi alanlarda da çatı örtüsü olarak tercih ediliyor. Yeşil, bordo, gri, kahverengi gibi renk seçeneklerinin yanında Shingle çatı kaplamaları, çift katlı, petek, parçalı, yuvarlak ve kare gibi farklı modelleri ile yapılara estetik ve dekoratif bir görünüm kazandırıyor.

Membran Çatı Kaplama Malzemeleri

Membran kaplama malzemeleri çatıların yalıtımı için vazgeçilmezlerdendir. Bir su yalıtım örtüsü olarak kullanılan ve polyester keçe ve cam tülü taşıyıcılı çeşitleri bulunan çatı membranları, çatıların yanında teraslar için de tercih edilir. Desenli de olabilen membranların özellikle bu çeşitlerinin terasların olduğu yapılarda teras dışındaki alanlarda kullanılması yapılara estetik değer katmaktadır.  

Esnek Çatı Kaplama Malzemeleri

Esnek çatı kaplama malzemeleri kolay şekil alması ile birçok kullanıcının tercihidir ve uygulaması pratiktir.  Pek çok modeli bulunan esnek çatı kaplama malzemeleri tüm yapı tiplerinde rahatlıkla uygulanabilir.

Sac Çatı Kaplama Malzemeleri

Binanın yapısı veya tercihe bağlı olarak ahşap veya profil demir üzerine inşa edilebilen sac çatılar, hemen her renkte üretilmektedir ve böylece yapılarla görsel anlamda bütünlük sağlamak mümkün olmaktadır. Sac malzemenin kolay bulunur ve ekonomik olması, istenilen ölçüde kesmeye uygunluğu, dayanıklı ve hafif bir malzeme olması avantajlar arasındadır. Aynı zamanda sac çatılar rüzgara karşı mukavemeti, yağışlara karşı dayanıklı olması, her eğimde rahatlıkla uygulanması, binalara ek yük bindirmemesi ve uygulamasının doğru yapılması halinde uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilmesi gibi sebeplerle daha fazla tercih edilmektedir. 

En İyi Çatı Kaplama Malzemesi Hangisidir?

“En iyi çatı kaplama malzemesi hangisidir?” sorusuna verilecek cevap pek çok koşula bağlı olarak değişim gösterir. İklim koşulları, binanın mimari özellikleri, binanın fonksiyonu, estetik beklentiler, ekonomik koşullar vb. durumlar bu yanıtın farklılaşmasına neden olacaktır. Geleneksel olarak kiremit kiremit,  sert yapısı nedeniyle en sağlam, en iyi çatı malzemeleri arasında yer almaktadır. Isı yalıtımı ve su geçirmez oluşu ile bilinen en kaliteli çatı malzemelerinden olan kiremitten sonra bilinen en iyi çatı malzemeleri sac ve levha kaplamalardır.

Çatı Kaplama Malzemesi Fiyatları

Çatı kaplamalarında her türlü mimari projenin ihtiyaçlarını karşılayacak, renkli, dayanıklı, estetik, hızlı, ekonomik ve çevreci çözümler mevcuttur. Çatı kaplama malzemesi fiyatları da birçok farklı bileşene göre değişkenlik gösterir. Alanında uzman yapı sektörü markaları tarafından özenle kullanıma sunulan çatı kaplama malzemelerinde kullanılan her türlü materyal ve tasarım özelliği fiyat performanslarını da doğrudan etkiler. Bu sebepten çatı kaplamalarında fiyat skalası geniş bir aralığa sahiptir. Ürünlerde kalite standartları fiyat performansları bakımından oldukça önemlidir ve bu standartların yükselişi doğal olarak fiyatlarda da yükselişe sebep olur. Her koşulda kullanıcı bütçesi doğrultusunda seçim yapmadan önce ihtiyaçlarını belirlemeli, bu doğrultuda alternatifler arasından seçim yapmalıdır.

En Ucuz Çatı Kaplama Malzemesi Hangisidir?

Çatı kaplamada en uygun malzeme kullanıcı ihtiyaçlarına ve bulunulan iklime göre değişkenlik gösterir. Bu durum malzemelerin fiyatlarına da yansır. En ucuz çatı kaplama malzemelerinden biri olan kiremit, aynı zamanda en çok kullanılan malzemeler arasında da yer alır. Kiremit kalitesi bakımından tartışılmazken diğer bir ucuz malzeme olana PVC ise çok ince yapısı nedeniyle dayanıksızdır. Üretim maliyeti düşük olmasına rağmen şiddetli hava koşullarında hasar alması mümkündür.