Ulus Belvedere
-
Cafer Bozkurt Mimarlık
Kentsel Doku
Doğa ile bütünleşen zemin kotu altında yer alan bir alt kitle üzerine oturan iki kule yapı, projenin özünü oluşturmaktadır. Yerleşkede üstteki Peker Sokak’tan Ortaköy Vadisi’ne ve dolayısıyla deniz yönüne bakıldığında; zemin üzerinde yatay bir duvar gibi konacak kitleler yerine, yatayda bu cephenin toplam dörtte birine oturan iki kule yapısı ile proje, manzara yönünde olabildiğine geniş bir görüş olanağı sağlamaktadır. Zemin kotu altında kalan yapının geriye çekilen teraslardan oluşması, uzun olan cephede üç ana parçaya ayrılarak kademelenmesi ve önündeki yeşil teraslar ile vadideki yeşil dokunun sürekliliği sağlanmaya çalışılmıştır. Köşe kotları arasındaki fark yaklaşık 21 m. olan arazide, projenin altta kalan yapısında yaratılan yatay ve düzey kademelenme, içte yaratılan ve Peker Sokak’a ve Yeni Akmerkez yoluna açılan yatay ve düşey boşluklar, galeriler, geçitler ile içinde kalan tüm sosyal mekanlara ve fonksiyonlara zenginlik katmıştır.
Fonksiyon
Öneri plan lejantındaki ticaret ve turizm fonksiyonları, projede kültürel, sosyal ve sağlık yönünde zenginleştirilerek, rekreatif görünüm ve olanak sağlanmıştır. Yeşil teraslar, geniş cephe olanağının sağladığı güneş ve manzara, kule yapılarının içinde yer alan boşluklar, yeşil katlar, ve örneğin çift cephenin verdiği ekolojik özellikler ile içinde zengin yaşam ortamını sağlayan şeffaf bir yapı tipolojisi tasarlanmıştır.
Ulaşım
Gayrettepe – Etiler yönü ile Peker Sokak’tan gelindiğinde, topografyanın doğal kademelenmesiyle ortaya çıkan üç giriş noktasına araçla yaklaşılıp, bodrum katlardaki otoparklara yerleşkenin iki ayrı noktasından döner rampalar ve diğer düz rampalar ile ulaşılıyor. Peker Sokak’tan yalnız girilmekte iken, yeni açılan Akmerkez yolundan her iki yönde giriş ve çıkış yapılabiliyor. Böylelikle projenin getireceği ek taşıt yoğunluğunu Peker Sokak’a yüklenmek yerine, daha uygun olan Akmerkez yoluna kaydırılmış olmaktadır.
Proje, 2011 yılında The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design tarafından verilen “Green Good Design 2011” ödülünü almaya hak kazanmıştır.