Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Sosyal Medyanın Günümüz Koşullarında Pazarlamadaki Önemi  & Influencer Alarmı

Sosyal Medyanın Günümüz Koşullarında Pazarlamadaki Önemi & Influencer Alarmı

Dijital reklam harcamalarının her geçen sene çift haneli oranlarla büyümeyi sürdürmesi durumun ciddiyetini gözler önüne sermekte. Uzmanlar, dünya genelinde önümüzdeki birkaç sene içinde dijital reklamlara ve medyaya yapılan harcamaların yaklaşık olarak 375 milyar dolara kadar artacağını tahmin ediyor. Bu sebeple de trendleri takip, etmek uzun vadede olduğu kadar kısa vadede dahi verim sağlayabilmek açısından dijital alanda varlığını göstermek isteyen markalar için oldukça önem taşıyor. 

Son yıllarda artış gösteren sosyal medya kullanımıyla birlikte markalar da tüketicisiyle sosyal medya platformları aracılığıyla iletişimlerini güçlendirmeye yöneldiler. 

Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, markalar bu ‘yeni normal’ içerisinde yerini bulmaya çalışıyor. Yaşamlarımızın yüksek temposu bu dönemde evlerden çıkmamaya özen gösterilmesi ile birlikte daha sakinleşmiş bulunmakta. Süreç içerisinde fiilen varlığını devam ettiremeyen kurum ve işletmeler, yine sürecin getirmiş olduğu yeniliklerle birlikte, sosyal medyayı para kazanmak ve marka imajını desteklemek amacıyla kullanmaya başladı.  Bu süreçte sosyal medya, işletmelerin ticari işlevlerini sürdürebilmelerin de en büyük araç haline geldi.

COVID-19 salgını sırasında çalışmalarını evden yürütmeye yönelen milyonlarca insanla  beraber ev içi veri kullanımı arttı. Comscore'a göre, ortalama ev içi veri kullanımı 2019  yılındaki Mart ayı ve günümüzdeki aynı zamana kıyasla Mart 2020'de şu ana kadar yüzde 18 oranında artış gösterdi (1-17 Mart 2019 - 1-17 Mart 2020). Şimdiye kadar görülen en önemli veri kullanımı artışları cihaz düzeyinde, cep telefonları, akıllı hoparlörler, bağlı TV'ler ve akış  kutuları / çubuklarında görüldü. İzlenen bu artışları, tüm aile üyelerinin evde bulunmasıyla birlikte daha fazla medya akışıyla etkileşime girmesi etkilemiştir. 

Yapı malzemeleri markaları da, kendileri için önemli bir fırsat haline gelen ‘evden çalışma’ konseptini pazarlama açısından doğru şekilde değerlendirerek sosyal medyadaki varlığını kullanıcılarla yeni yollarla iletişim kurmak için kullanıyor.  

İnsanların evlerinde geçirdikleri vaktin artmasıyla evlerini yenileme ve güzelleştirme girişimlerinde bulunmaları yapı sektörünü de bu süreçte canlanan sektörler arasına katmış oldu.  

COVID-19'un ekonominin birçok bölümünü olumsuz etkilemesi sebebiyle bu yıl ülkelerdeki toplam perakende satışlarında görülen düşüşlere rağmen ev geliştirme satışları güçlü kalmaya  devam etmesinin yanı sıra tüketici uzmanlarına göre, ev geliştirme satışlarının aslında arttığı da gözlemlenmiş durumda. 

Ünlü müzisyenlerin yatak odalarından konserler verdiği, politikacıların ve iş adamlarının bile ev ofislerinden röportajlar verdiği dönemde iç mekan tasarımlarının sosyal medya yöntemiyle oldukça fazla insana ulaştığı aşikar. Resmiyet, “dördüncü duvarı”nı kırarak yerini yeni ve daha samimi iletişim aracı olan sosyal medyaya bırakmış oldu. 

Özellikle Youtube, Instagram gibi günümüzde popülerliğinin zirvesini yaşayan sosyal medya platformalarında doğrudan ürününüzle ilgilenen kullanıcıların tespit edilebilmesiyle potansiyel müşteriye doğrudan ulaşmak oldukça kolay olduğu gibi, kullanmış olduğunuz pazarlama yönteminin (ürün yerleştirme, reklam vs gibi) kaç kişiye ulaştığının istatiksel verileri de kolayca takip edilebilmekte. Örneğin geleneksel yöntemlerden biri olan billboard reklamınızın kaç kişi tarafından görüldüğünü takip edemezken sanal platformlarda bu verilere ulaşmak oldukça kolay. Bu sayede markalar dijital ortamda yapmış olduğu reklam ve  pazarlama stratejilerinden geleneksel yöntemlere oranla maksimum verimi alabilmekteler. 

Günümüzün normaline hızlıca uyum sağlamayı ve trendi yakalamayı başarıp sosyal medyadaki varlığını aktifleştiren, ve sosyal medyanın sahip olduğu kitleyle iletişimi yakalayan markalar için pandemi süreci pazarlama açısından daha az maliyetine rağmen daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesi açısından süreci avantaj haline dönüştürdü. 

Sosyal medya kullanımının artış göstermesiyle birlikte bu ekosistemin içerisinde de zaman  içerisinde diğer kullanıcılara etki eden fenomenleşmiş kullanıcıların (influencer) da oluşmasıyla birlikte, bu kullanıcıların yapmış olduğu paylaşımlarda gözüken her bir ürünün potansiyel bir reklam haline dönüşmesi ile ürün pazarlama sektöründe markaların işi de  oldukça kolaylaşmış oldu. Günümüzde markalar, popülerlikleri sayesinde milyonlarca kişinin  etkileşimine sahip olan kişiler ile reklam anlaşmalarına imza atarak potansiyel müşterileri ile olan iletişimini artırmakta.

--
 

Meryemnur Ekşi

1997 yılında İstanbul’da doğan Meryemnur Ekşi, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde başladığı iç mimarlık eğitimini İstanbul’da mimarlık bölümünde devam ettirerek 2018  yılında mezun oldu. Eğitim hayatına yüksek lisans yaptığı Haliç Üniversitesinde, aydınlatma üzerine yaptığı tez çalışmasıyla devam etmektedir.  “Durmak yok” mottosu ile kariyerine freelance şekilde devam etmekle birlikte akademik  çalışmalarını da aktif bir şekilde sürdürmektedir.