Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Pandemi ile Birlikte Değişiyoruz...

Pandemi ile Birlikte Değişiyoruz...

Aslında bu dönemin bize getirdiği, doğala dönüşüm var. Olumsuza o kadar çok kapıldık ki, olumlu yönler göremez olduk. Tüm sektörler ihraç etmeye, üretim yapmamaya o kadar bağlı kaldı ki… İhracatın durması; ekonomiyi, üreticileri ve tüketicileri sekteye uğrattı. Birden kafalarda gelişen farkındalık bilinci ile üreten bir toplum olmak için firmalar alarm vermeye başladı ve hayatımızın odak noktası “Değişim (Exchange)” oldu. Tüketicinin ihtiyaçları kendini göstermeye başladı. Önce tüketici sonra ürün anlayışındaki değişim su yüzüne çıktı. Yani Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi tablosu önem kazandı.

COVID-19 sayesinde pazarlamanın ne olduğunu daha iyi öğrendik ve ‘Pazarlamayı doğru yapamadığımız’ gerçeğiyle yüzleştik. Farkındalık, kişiselleşme, gelişim, değişim, zamanlama ve sürdürülebilirlik dürtüsüyle dijital pazarlama birden trend haline geldi. Dijital pazarlamanın yarattığı ivme, sektörlerde çok yönlü olarak kullanılmaya başlandı. Tüketiciler ihtiyaçları, ihtiyaçlar ürünü, ürünler üreticileri belirledi. Tüketiciler ve sektörler arası zincirler kırıldı ve yerini yeni etkileşimler yer aldı. ‘Reaktif out, Proaktif in!’. Yani geleneksel pazarlamanın yerini alan dijital pazarlamaya dönüşüm gerçekleşti. Rekabet sektörler arasında hızla yerini aldı. Peki bu dijital pazarlamada sektörler nasıl stratejiler uyguladı. İnceleyecek olursak;

  • Web siteleri, sosyal medya, mobil, güvenlik ve her şeyin başı UX (Kullanıcı Deneyimi)
  • Video, ses ve görsel arama için (SEO) uyumlu arayüzler
  • Müşteri hizmetleri ve 24 saat ulaşılabilir chatboatlar
  • Online etkinlikler-3D sanal etkinlikler, konferanslar, yarışmalar vb.
  • İnteraktif içerik pazarlama (blog, e-kitap, röportaj, video, vaka çalışmaları vs.)
  • Müşteri ve müşteri verilerini oluşturan yazılımlar (Microsoft Dynamics 365, Google Analytics, HubSpot vs.)
  • Firmaların motto, slogan ve reklamları belirlemesi
  • Ödeme ve tıklama sistemlerinin değişimi
  • Sosyal içerik pazarlamasıyla gelen sosyal medya yönetimi
  • Yapay zekanın kullanılmasıyla gerçeklik algısı vb.

 

Geleneksel pazarlama korkularını bir kenara bıraktıran, dijital pazarlama stratejilerinin altında yatan anahtar kelime: Değişim (Exchange). 

Pandemi döneminde en fazla yükselişe geçen sektörlerden birine, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Yapı Sektörü diyebiliriz. Neden mi? Bu sektörlerin, ürün, hizmet ve uygulamalarının gerçekleşebilmesi için tüketici davranışı disiplinini kullanması gerekiyor. Özellikle pandemi döneminde, ev içi tadilatın artmasıyla yapı sektörü de dijital pazarlamaya yönelerek bu alanda önemli bir yere sahip oldu. Yapı sektörü aktörleri, var olan web sitelerini yenileyerek sosyal medyayla birleştirdi. Tüketicilerin dikkatini çekmek için interaktif içerik pazarlaması (eğlenceli, ilginç, güvenilir, ikna edici vs.), influencer pazarlama (Orman köy projesinin reklamını Ender Saraç’ın yapması gibi), sanal showroomlar, B2B satışları, referanslar, yarışmalar, mobil uyumlu uygulamalar ve editöryel içerikler gibi çalışmalar gerçekleştirmeye başladı. Bütün bunları uygularken firmaların, tüketicinin ihtiyaçlarını anladığı, firmaya yöneltilen sorulara en kısa sürede geri-dönüş sağladığı, sektörü anladığı ve güvenilirliğini ispatlaması gerekti ve önümüzdeki süreçte bunu devam ettirmesi de gerekiyor. Mağazalar ve ofisler de uyguladığımız gibi, gerek web siteleri gerek sosyal medya hesaplarını zaman zaman içerik ekranlarını yenileyerek tüketicileri diri tutabilmeyi hedeflemeleri gerekiyor. 

--

Dilara KORTEL

24 Aralık 1997’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstriyel Ürün Tasarımı bölümü 4.sınıfta eğitimine devam etmekte. Eğitimine devam ederken Atatürk Havalimanı ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde çalıştı. Ortaokul ve lise zamanında sanata ve tasarıma olan ilgisini keşfetti. Kendini bu alanda geliştirmek için çalışmaya başladı ve çeşitli yarışmalara katılarak ödül kazandı. Ortaokuldan beri hedeflediği bölümü kazanmak için eğitim aldı. Yetenek sınavlarına girerek hedefini gerçekleştirdi. Halen okumakta olduğu bölümle ilgili tasarım çalışmaları yaparak kendine alt yapı hazırlıyor. Araştırma, seminerler, etkinlikler vb. alanlarda yapılan çalışmalara katılarak yeni bilgiler öğrenerek kendini geliştiriyor.