Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
  • Zoom/TPU Mimarlık

  • 2015

1994 yılında sektöre giren Bahat Hastaneler Grubu’nun dördüncü hastanesi olan BHT Klinik İstanbul Tema Hastanesi, İstanbul, Halkalı, Atakent 3. bölgede 41.736 m2 arazi üzerinde, 19 katıyla 50.000 m2’lik kapalı alanda 330 yatak kapasitesi ve 16 ameliyathanesi, onkoloji, KVC ve anjiyo başta olmak üzere nitelikli ve özellikli branşlarıyla 85 hekim ve toplam 800 çalışan kapasitesiyle hizmet vermektedir. 

Grubun bünyesine katmayı planladığı hastaneyi tasarlamak ve mimari tamamlamasını yapmakla birlikte aynı zamanda Bahat Hastaneler Grubu’nun kimliğinin oluşması, dışarıya görünür yüzünün daha kaliteli hale gelmesi ve bununla birlikte sağlayacağı sağlık servislerinin de daha iddialı, daha üst bir noktada konumlanması projenin genel amaçlarından biriydi. Bu bağlamda yaklaşık 50.000 m2’lik bir proje planlandı. Öncelikle, mevcuttaki yapıya cephe tasarımı ile proje başlanmıştır. Cephede, mümkün olduğunca cam yüzeyler fazla kullanılmış, mekân içerisine ışığın maksimum seviyede kullanılması sağlanmıştır. Hem poliklinik birimlerinde hem doktor muayene alanlarında hem de hasta odalarında güneşin maksimum seviyede içeriye alınması, içerdeki enerji kullanımının minimuma indirilmesine katkı sağlamıştır. Aynı zamanda gün ışığının hastalar üzerindeki kanıta dayalı iyileştirici etkisinden yararlanılması sağlanmıştır. İç mimari planlamada tüm poliklinik alanların birbiriyle koordinasyonu, sirkülasyonu, iletişimi en üst seviyede tutulmuştur. Tüm poliklinik alanları kendi özel oturma alanlarına sahiptir. Bu oturma alanlarında o birime ait bankolar konumlandırılarak, birime gelen hastaların bankolara kolayca erişmeleri, bekleme sürelerinin konforlu bir şekilde değerlendirilmesi mümkün kılınmıştır. 

Polikliniklerin tasarlanırken, poliklinik masaları cam kenarına yerleştirilmiş, bu sayede doktorun maksimum seviyede gün ışığından faydalanabilmesi sağlanmıştır. Muayene alanındaki özel perde tasarımı sayesinde, tavanda çözülen kanal sistemiyle, perdenin açılmasıyla oda hacminin daha geniş kullanımına imkân verilmiş, kapandığında ise hasta mahremiyeti sağlanmıştır. 

Hasta katlarında hasta bilgilendirmeleri için hemşire bankoların olduğu kısımlarda hasta odalarının numaraları ve bulundukları yerlere ait bildirişimler konumlandırılmıştır. Oda tipleri ise, standart hasta odası, süit ve king suit olmak üzere üçe ayrılmıştır. Suit ve king süit hasta odaları metrekare olarak daha alana sahip olup refakatçı alanları daha geniş, konforlu, malzeme seçimleri bakımından daha üst seviyede tasarlanmıştır. Aynı şekilde hastane çalışanlarına ait yemekhane ve kafeteryalar da özel olarak tasarlanmış, yine üst seviyede materyaller seçilmiştir. Hastane, çalışanların kuruma bağlılıklarını arttıracak, çalışan mutluluğunu göz önüne alan tasarımlarla desteklenmiştir. Çevresel iyileşme faktörleri esas alınarak, hastane personelinin, hemşirelerin ve doktorların mutluluğu, refah seviyeleri üst seviyede tutulup, tasarımların hastalara olumlu yansıması hedeflenmiştir.