Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
  • Atahan Topçu Architecture

  • 2022

Mevcut 1648 ada içerisinde tek parselde yapılmış olan bir tarafı yol, diğer tarafı komşu cepheli bitişik ikiz evlerin arasında kalan parselde yer alan yapı tasarım girdisini komşu ve parsel sınır ilişkilerinden almıştır. Tasarım sürecinin başlarında yola direkt cephesi olan iki ev yapılması amaçlanmış ancak doğu komşu parseldeki mevcut evlerin durumu göz önüne alınarak bu karardan vazgeçilmiştir. Bunun nedeni komşu 1648-5 parselinin 1648-6 parselin yola cepheli iki ev yapma isteği doğrultusunda güneş ışığı alımı ve hava sürkilasyounun bloke edileceği düşüncesidir. Bunun neticesinde ise 6 parselde  bir tarafı yol cepheli diğer tarafı komşu cepheli bir ikiz ev bloğu yapılma sorunsalı ile karşılaşılmıştır. Bu durumda alınan tavır ise iç mekanda birbirinden bağımsız iki farklı plan çözümünü amaçlarken dış kabukta tekil bir yapı görüntüsü elde etmek olmuştur. Evlerin plan şemaları birer adet 4m*3m ebatlarında ikisi de parselin bitişiğinde bulunan mevcut park ve deniz manzarasına yönelimi sağlanan  galeri boşluklarının etrafında biçimlendirilmiştir. Alınan bu karar evlerin merkez hacmini olabildiğince en büyük doğal açıklığa döndürerek hem iç mekanda ferahlık amaçlanmış hem de plan tiplerinin farklı olmasını sağlayarak iki evin sikülasyon patikalarının birbirinden farklı ve bağımısız olması istenmiştir. Ayrıca iki evin arasında yaklaşık 50 cm lik uygulanan ayırıcı duvar ile birlikte evlerin yatak odaları ve yaşam alanlarının olabilidiğince birbirinden kopartılması amaçlanmıştır.

Bununla birlikte iç-dış ilişkisi arttırmak adına açılan galeri ve merdiven boşlukları aynı zamanda 78 m2 taban alanına oturan yapıya hacimsel olarak katkıda bulunması, park-salon, park-üst kat yatak odası, müstakil havuz- üst kat iç yatak odası ilişkilerinin kurulmasını sağlayarak evin içinde bir hacimsel illüzyon yaratması amaç edilmiştir.

Yapının kütlesel karakteri düz çatılı modern konut yapısı tipolojisi yerine; kırma çatılı, çıkmalı konut mimarisinden referansını almayı amaçlamışıtr. Bu referans ile birlikte bir dönem ülkemiz konut yapılarında sıkça kullanılan geleneksel dökme mozaik taraklama tekniği ile kullanılarak dış mekanda ahşap desenli yapısal brüt beton ile birlikteliği arzulanmıştır. Bütünsel olarak evin karakterini yansıtması amaçlanan yapısal ahşap desenli brüt beton cephede metal, kenet kırma çatı, cam ve iç mekanda ise doğal ahşap, porselen seramik, ahşap lake oda dolapları ile bir arada kullanılmıştır.