Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
  • MAA - Melike Altınışık Architects

MAA - MELIKE ALTINISIK ARCHITECTS ofisinin 2019 yılında Seul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan uluslararası yarışmayı kazanan projesi Seul'deki yeni Robot ve Yapay Zeka Müzesi (RAIM), Robotik ve Yapay Zeka teknolojilerinin sergilenmesi ve keşfi için özel bir bilim müzesi rolünü üstlenecek.

RAIM’ın Seul’un kuzeydoğusunda Changdong Sanggye bölgesinde bir bilim ve kültür müzesi olarak 4. Endüstri Devrimi için bir üs görevi görecek. Yakındaki üniversitelerin, araştırma enstitülerinin, kurumların ve halkı birbirine bağlayan bir bilim ve kültür ağı oluşturarak bölgeye ilham vermesi beklenmektedir.

Ayrıca, yakındaki girişimcilik ve kültürel yapılarla bağlantılı olarak planlanan sergilere, örneğin “Changdong Aurene” (2020'de tamamlandı), “Seul Fotoğraf Müzesi” (2024 yılında tamamlanacak) ve “Start-Up ve Kültürel Endüstri Kompleksi” (2024 yılında tamamlanacak) festivallere ve forumlara ev sahipliği yapması planlanmaktadır. RAIM Changdong Sanggye bölgesindeki yerel ekonominin ve kültürel ağın yeniden canlandırılmasında da merkezi bir rol oynayacaktır.

RAIM’ın temel atma töreni 20 Mayıs 2021’de gerçekleştirildi.

Melike Altınışık, RAIM mimari tasarımının arkasındaki süreci şu cümleler ile anlattı: “Toplum genelinde bilim, teknoloji ve yeniliği ilerletmede ve teşvik etmede katalitik bir rol oynayan yeni Robot ve AI Müzesi (RAIM), insanların robotik teknolojilerle etkileşime girmesine izin verebilecek bir deneyim alanı olacak. MAA’nın yarışmayı kazanan projesi ile geliştirdiği tasarım, robotları ve yeni teknolojiyi sergilemenin yanında, tasarım sürecinden üretim ve inşa sürecine kadar robotik teknolojiler kullanılarak ilerleyecek. Başka bir deyişle, RAIM ilk sergisini akıllı tasarım ve akıllı inşa etme metodolojileri ile başlatacak.”

RAIM'in tasarım manifestosu, akıllı tasarım ve yapı metodolojileri ile benzersiz bir mimari dil geliştirmeye odaklanmaktadır. Tercih edilen form, kendi evrenini müzenin içindeki robotlar, yapay zekâ teknolojileri ve ziyaretçileri için oluşturan küremsi, yönsüz, akıcı ve organik bir formdur. Bina yüzeyinin akıcı formu ve peyzaj oluşumu, kamusal alanı iç mekâna dahil eder. Yaya ve araç hareketini düzenler, ara mekânlar oluşturur. Geleneksel yapı metodolojilerinin yerine akıllı inşaat teknolojileri kullanılacak, 4. endüstriyel devrim çağında yapı çevresinin gelişimlerini ve yeniliklerini ortaya koymak için ileri mühendislik tekniklerini hem mimari tasarımda hem de yapı metodolojisinde sağlamayı hedeflemektedir. Akıllı tasarım teknolojilerinden off-site ve on-site akıllı inşaat teknolojilerine bilgi aktarım sürecinde özel dijital imalat yöntemleri kullanılacaktır.

RAIM'in tasarım yolculuğu, giriş kapısında misafirperver robotlarla başlar. Karşılama alanı kapsamında yer alan kabul, bilet gişeleri, kafe ve mağaza alanı gibi zemin katındaki işlevler, dış mekân halka açık alanları ile iç mekân arasında süreklilik ve etkileşimi sağlar. RAIM'in merkezinde bulunan eğimli sergi tüneli, bu dünya ile yapay zekâ teknolojileri dünyası arasındaki keskin sınırı muğlaklaştıran özel bir alandır. Başka türlü bir deneyim sunan bu eşik tünel, ziyaretçileri 3. ve 4. katta bulunan kalıcı ve geçici sergi alanlarına doğru bilimsel, teknolojik ve yenilikçi bir misyonla kurgulanmış bir yolculuğa çıkarır. Eğitim ve idari birimler ise 2. ara katta planlanmıştır. Ayrıca otoparklar ve teknik hizmet birimlerini içeren iki bodrum katı bulunmaktadır.

RAIM, Seul’de toplumun bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında ilerlemesine ve bunları teşvik etmeye katalitik bir rol oynayacak ve ziyaretçilerinin robotlar, yapay zeka, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), genişletilmiş gerçeklik (XR) gibi akıllı teknolojilerle etkileşime girmesine olanak tanıyacaktır.

Müzenin, 2024 son çeyreğinde resmi olarak açılması planlanmaktadır.