Sivas Kızılırmak ve Çevresi Ulusal Yarışma Projesi
-
MVDY Mimarlık
Proje, Sivas Kızılırmak ve Çevresi Ulusal Yarışma Projesi kapsamında MVDY Mimarlık tarafından oluşturulmuştur.
Kızılırmak ve kentsınırı :
Kızılırmak ve kentin sınırı birbirine paralel ilerlemektedir. Irmak, kentin yapı alanlarına değmeden kentin etrafından akar. Kent ve ırmak arasında bulunan tarım alanları doğal bir peyzaj olarak Kızılırmak Nehiri boyunca uzanır.
Çevre Yerleşim Alanları :
Kızılırmak’ın güney yakasında da küçük yerleşim alanları mevcuttur. Bu yerleşiminlerden bir tanesi de Cumhuriyet Üniversitesi’dir.
Mevcut Bağlantı Köprüleri :
Hali hazırda çevre yerleşim birimlerine ulaşan 4 adet bağlantı mevcuttur. Mevcut durumda kentin merkezinden Kızılırmak’ın güneyindeki bir yerleşim alanına giderken kent ölceği yerini yapılaşmaya açılmamış tarım arazilerinin ölçeğine bırakır.
Yeni Bulvar :
Kent ve kampüs arasında konumlanacak yeni bulvar, tarım alanlarını keserek yeni bir imar planı yaratma eğilimindedir. Yeni imar planı, kenti sadece kesintisiz bir şekilde genişletmeye odaklanmıştır.
Köprü + Bulvar + Park :
Köprü istenilen maksimum genişliği kullanarak (70 m) kendi enini bulvar enine eşitler.Köprünün belirlediği bir kural olarak başlayan araç yolu ve raylı sistemi (geliş ve gidis) ikiye ayırıp, kenara yapıştırma tüm bulvar boyunca kesintisiz olarak devam eder ve şehirin ulaşım ağlarına (enini daraltmadan) kenetlenir. Ortada kalan yaklaşık 42 metrelik alan kent parkı olarak kesintisiz devam eder.BULVAR ve KÖPRÜ kentin yeni ulaşım omurgasıdır ve yeni imar planından dolayı kentin kaybettiği doğal peyzaj alanlarını tekrar kente PARK alanları olarak kazandırmaya calışır.
Köprü:
Köprü, Kızılırmak üzerine önce dolu bir döşeme olarak oturur.Proje, 3+3 şeritli araç yolu ve hafif raylı sistemin gerektirdiği genişliği sabit tutarak, yaya ve bisiklet yolu için yeni bir rota önerir.
Köprü, yol arasında yer alan kent parkının "Yer"(LAND) olarak devam etmesi şeklinde kendini oluşturur. Silüeti yukarı doğru değil suya uzanarak aşağı doğrudur.
Kotlanarak Kızılırmağın yüzeyine doğru çekilen döşeme, içeriden büyük bir ANFİ olarak şekillenirken, dışarıdan suyun yüzeyine oturmuş bir ÇANAK olarak şekillenir. Yapının formu, zaman zaman değişen su seviyesini de göz önünde bulundurur ve su seviyesinin değişkenliğine göre bünyesine bazı programlar yükleyebilir. Zaman zaman değişen su seviye ile birlikte yapı, hem içeriden hem de dışarıdan bazen suya gömülür bazende su üstünde belirir.