Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Su Yalıtımı Temelden Çatıya Bir Bütündür

Su Yalıtımı Temelden Çatıya Bir Bütündür

Yapıların her yönden gelebilecek su ve neme karşı korunmaları için yapılan işlemlere ‘’Su Yalıtımı’’ denir. Duvar ve cepheler, teras ve çatılar, temel ve temel altı, mahzen, bodrum, kapalı otopark gibi toprak altında kalan alanlar ve havuzlar su izolasyonu yapılan alanlardır. Su yalıtımının amacı, yapının her noktasında koruma sağlayarak taşıyıcı sisteme suyun nüfuz etmesini önlemektir. Dolayısıyla, su yalıtımı binaların uzun ömürlü olması ve güvenilirliği açısından çok önemlidir. Aynı zamanda mekân içlerinde oluşabilecek küf ve mantar gibi sağlığa zararlı oluşumlardan da su yalıtımı sayesinde korunmuş olur.

Su Yalıtımı Olmayan Yapılardaki Tehlike: Korozyon

Betonarme yapılarda meydana gelen en önemli sorunlardan biri korozyon ve korozyonun neden olduğu aderans ve dayanım kaybıdır. Beton, donatıyı sararak paslanmaya karşı korur ve korozyon oluşumunu engeller. Ancak betonda dış etkenler nedeniyle kılcal çatlaklar oluşabilir ve oluşan çatlaklar giderek büyür. Su yalıtımı olmayan yapılarda, betona- donatılara su ve nem nüfuz ederek beton içerisindeki donatıların korozyona uğramasına sebep olur ve bina taşıma kapasitesini yüksek oranda yitirir. Taşıyıcı sisteme zarar verecek olan suya karşı bir yalıtım önlemi alınmamış olması, deprem için yüksek risk faktörü oluşturur. Yapılardaki su izolasyonu özellikle deprem kuşağında yer alan ülkemiz için kritik öneme sahiptir. Bu sebeple, binaların su veya nemden zarar görmemesi için su yalıtımı yapılması gereklidir.

Bitüm Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri

Su yalıtımı temelden başlar ve sistemin bütün olarak doğru çalışması için uygulama kurallarına titizlikle uyulması oldukça önemlidir. Temel ve perde betonların su yalıtımında kullanılabilecek ürün gruplarından biri bitüm emülsiyon esaslı tek ya da çift bileşenli ürünlerdir. Yüzeyin maruz kalacağı su basıncı ve aranan diğer performans değerlerine (çatlak köprüleme, basınç dayanım, yağmura dayanım vs.) göre ürün seçilmeli, sürekli basınçlı suya karşı yalıtımda tüketim ve uygulama kalınlığı mutlaka arttırılmalıdır. Bu ürünler, temel ve temel altında, mahzen, bodrum, kapalı otopark gibi toprak altında kalan alanların yalıtımında, iç ve dış mekân, yatay ve düşey beton yüzeylerde kullanılır. Kılcal çatlak köprüleme kapasitesi yüksek olması, düşey yüzeylerde akma ve sarkma yapmaması, beton yüzeylerde mükemmel yapışma sağlaması teknik açıdan önemlidir. Solvent içermeyen bu ürünler, çevre dostu olma özelliği taşır.

Poliüretan Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri

Temel ve perde su yalıtımı uygulamalarında kullanılacak olan diğer ürün grubu ise poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleridir. Poliüretan esaslı su yalıtım ürünleri; süper elastik özelliği sayesinde yapı hareketinin fazla olduğu ve darbelere karşı yüksek dayanım istenen yüzeylerde kullanıma uygundur. Poliüretan esaslı bitüm modifiyeli su yalıtım malzemeleri, hızlı kürlenen, süper elastikiyete sahip, bina temel ve istinat duvarlarının uzun ömürlü su yalıtımında uygulanan malzemelerdir. Poliüretan esaslı malzemeler, suya ve dona karşı dayanıklı, yüksek yapışma gücü ve su buharı engelleme özelliğine sahip, çatlak köprüleme kapasitesi yüksek su yalıtımı ürünleridir. Poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri teknik olarak -30°C ile +90°C arasındaki sıcaklıklarda mekanik özelliklerini korur, aynı zamanda asidik ve bazik solüsyonlara (%10), deterjanlara, deniz suyuna, yağlara ve yağlama maddelerine karşı iyi dirence sahiptirler. Lokal onarımının hızlı ve kolay olması uygulama esnasında kolaylık sağlar ve zaman kazandırır. ANTİROOT bitki kökü dayanım sertifikasına sahip olan bitüm poliüretan su yalıtım malzemeleri, köklere karşı yüksek elastikiyet özelliği ile yeşil çatılarda da kullanıma uygundur.