İstanbulSMD’nin “I2p - Idea To Product” Stüdyosunda Üretilen “Öz Eleştiri-Self Criticism” Enstelasyonu Ziyarete Açıldı
Türkiye’nin önemli yapılarına imza atan İstanbul merkezli serbest mimarlık ofisleri ve yapı sektörünün tüm paydaşlarının desteğiyle 22 yıldır faaliyetlerini sürdüren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği- İstanbulSMD, mimarlık eğitimindeki temel malzeme bilgisi ve pratiğe dair uygulamaların eksikliğine dikkat çekmek, konuyu çözümü yönünde tartışmaya açmak üzere uygulamalı bir eğitim projesi olan “I2P- Idea To Product” eğitim programının ikincisi tamamlandı. “I2P- Idea To Product” projesi, İstanbulSMD’nin mimarlık öğrencilerinin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projelerinden biri.
“I2P- Idea To Product”, 2024-2025 Güz Yarıyılı’nda MEF Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde, İstanbulSMD Üyesi Y. Mimar Erhan Vural’ın yürütücülüğünde “Design Fabrication” adı altında bir seçmeli ders olarak gerçekleştirildi. 13 Ocak 2025 tarihinde “Dönem Sonu Jürisi ve Kapanış Sergisi” gerçekleştirilen stüdyonun, final çıktısı olan “Öz Eleştiri- Self Critisim” isimli enstelasyon, Hangar’da kalıcı bir eser olarak da ziyarete açıldı.
Bu yılki atölye yürütücüsü İstanbulSMD Üyesi, Y. Mimar Erhan Vural görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Ana temasını "Self Criticism - Öz Eleştiri" olarak belirlediğimiz dersin hedefini, akademi ile özel sektördeki malzeme üreticilerini bir araya getirerek, temel malzeme bilgisinin tasarıma etkilerini ve fikrin ürüne dönüşme sürecindeki çizim, iletişim ve imalat süreçlerini mimarlık öğrencilerine aktarmak, farkındalıklarını arttırmak olarak belirledik. Programa katılan öğrencilerle, ana hedefe ek olarak, fiziksel çevre farkındalığı, tasarımı ifade etme ve üretme yöntemlerindeki güncel arayüzler & teknolojiler ve yapay zeka gibi konuları da inceledik.
Atölyenin süreci dört aşamadan oluşuyor; ilki katılımcıların kendi mesleki disiplinleri olan mimarlık ve iç mimarlık perspektifinden İstanbul'u gözlemleyerek, karşılaştıkları ve tasarım eksikliğinden kaynaklandığını düşündükleri olumsuzlukları tasarım ve malzeme düzlemine indirgeyerek, tasarımcının bu problemdeki rolünü sorguladıkları, öz eleştiri aşaması. İkinci aşama katılımcıların, tanımladığı problemi hem metin olarak hem de görsel olarak ifade ettikleri aşama. Bu aşamada bireysel olarak üretilen görseller “yapay zeka” araçları kullanılarak kolektif bir kolaja dönüştürüldü. Bu kolaj estetik ve güzel görünenin ardındaki yoğunluk, karmaşa, katmanlaşma, kaos gibi olumsuz tınlayan, ama İstanbul’un doğal ve tarihi zenginliği ile bir araya geldiğinde İstanbul’u İstanbul yapan özgün dinamikleri odağına alan soyut bir anlatıma sahip. Teorik tartışmalardan elde edilen bu kolajın fiziki bir ürüne dönüşebilmesi için, dersin üçüncü aşamasında projeye sponsor olan 4 farklı malzeme üreticisinin üretim tesislerine ziyaretler gerçekleştirdik. Bu ziyaretler sonucunda her malzemenin tektoniğine ve atölyenin üretim teknolojisine uygun bir yöntem belirledik.
Dersin dördüncü ve son aşamasında dijital olarak tasarlanan bütün katmanlar, ilgili üretici firmalara iletilerek imalata dönüştürüldü. Üç günlük yoğun bir montaj sürecinin ardından son ürün Hangar amfisinin duvarında yerini aldı. Oluşturulan enstalasyonda, ziyaretçiler ve Hangar’da eğitim gören tüm öğrenciler için interaktif bir arayüz bırakılmasını sağladık. Bu sayede enstalasyonun değişken, eğlenceli ve dinamik bir yüzey olmasını hedefledik. Emeği geçen tüm destekçilere, yürütücülere ve katılımcı öğrencilere sonsuz teşekkür ediyoruz”.
İstanbulSMD’nin fikirden ürüne inşa sürecindeki pek çok konuyu tek çatı altında buluşturan bir eğitim programı olan “I2P- Idea To Product” projesi ile; endüstri ile akademi arasında bir köprü oluşturularak, mimarlık öğrencilerinin temel malzeme bilgisinin desteklenmesi, uygulamada malzemeye dair farkındalıklarının arttırılması hedefleniyor. Gördüğü ilgi nedeniyle devam etmesine karar verilen projenin ilki, derneğin geçtiğimiz dönem yönetimi döneminde, İstanbulSMD Yönetim Kurulu Üyesi Y. Mimar Burak Pekoğlu tarafından geliştirilmiş ve MEF Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi 2022-2023 bahar döneminde yürütülmüştü.
İstanbulSMD “I2P- Idea To Product” Projesi
-
Stüdyo: i2p - Idea to Product
-
Stüdyo Yürütücüsü: Erhan Vural
-
Stüdyo Öğrenci Asistanı: Asım Yaldız
-
Stüdyo Katılımcıları: Ada Kilimci, Ahmet Kutay Doğan, Ali Haydar Ararut, Batuhan Avcı, Beyza İlhan, Cenk Hüsnüoğlu, Dilara Köybaşı, Duru Ecem Öksüz, Ege Yuyar, Ezgi Güner, İrem Albayrak, Melisa Ortatuna, Nazlı Kaya, Nergis Lal Sinel, Perinaz Duman, Yaren Şentuna, Zeynep Yalçın, Zeynep Yeşil
-
Destekçiler: Atelier TAS, Feltouch, Kasso, SilkarStone