Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi

Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi

  • Sergiler

  • 10 Mayıs 2025, Cumartesi

  • 23 Kasım 2025, Pazar

  • Venedik, İtalya

10 Mayıs–23 Kasım 2025 tarihleri arasında (önizleme: 8–9 Mayıs) Giardini, Arsenale ve Venedik’teki çeşitli mekânlarda düzenlenecek Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin başlığı ve teması, Venedik Bienali Başkanı Pietrangelo Buttafuoco ve 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörü Carlo Ratti tarafından açıklandı. Ratti, Venedik Bienali Yönetim Kurulu tarafından 21 Aralık 2023’te Mimarlık Departmanı’nın sanatsal direktörü seçilmişti.

19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin başlığı: Intelligens. Natural. Artificial. Collective.

Carlo Ratti, Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin başlığının genellikle hem İngilizce hem de İtalyanca olarak duyurulduğunu, ancak 2025 yılı için başlığın “intelligence / zekâ” teriminin her iki dilde de ortak Latince kökenine atıfla intelligens'te yoğunlaştığını açıkladı. Başlık, modern kullanımıyla zekâ terimiyle ilişkilendirilse de Ratti, kelimenin son hecesi gens’e vurgu yaparak bunun Latincede insanlar anlamını taşıdığının altını çiziyor: “[Gens] yeni, kurgusal bir köke işaret ediyor ve günümüzün yalnızca yapay zekâya odaklanan yaklaşımının ötesinde zekâ için kapsayıcı, çoklu ve yaratıcı bir gelecek öngörüyor.”

Sergi; sanat, mühendislik, biyoloji, veri bilimi ve diğer pek çok disiplini kentsel mekân ve iklim kriziyle bağlantı kurmak üzere bir araya gelmeye çağırıyor.

Ratti aynı zamanda serginin, dört farklı metodolojiyi öne çıkaracağını duyurdu. “Disiplinlerüstülük” (Transdisciplinarity), bilimsel bilgiyi ilerletme hedefiyle birden fazla profesyonelin bir araya geldiği mimari projeleri içerecek. “Yaşayan Laboratuvar” (Living Lab), Giardini’deki Merkez Pavyon’un renovasyon nedeniyle kapalı olacağı 2025 yılında, Venedik’teki ve özellikle bienal alanları çevresindeki özel projelere odaklanacak. Katılımcılar, işbirlikçi tasarım yaklaşımlarını teşvik eden “Fikirler İçin Alan” (Space for Ideas) adlı üçüncü bir temel üstünde, bienalin web sitesi üzerinden fikirlerini paylaşmaya davet edilecek. Son olarak “Döngüsellik Protokolü” (Circularity Protocol), geleceğin kültürel etkinlikleri için yeni bir standart tanımlamak üzere bir manifesto geliştirilmesini amaç ediniyor.

Ulusal pavyonlara uluslararası serginin temasıyla ilişki kurma daveti yapan Ratti, katılımcı ülkeleri “Tek yer, tek çözüm” (One place, one solution) mesajıyla ortak bir zeminde buluşturmayı hedefliyor. “Günümüzün varoluşsal çıkmazları ancak bir yaklaşım çokluğunu yansıtan ortaklaşa bir tavırla aşılabilir. Her ülke masaya bir çözüm önerisi getirirse, geleceğe uyum sağlamamıza yarayacak küresel bir araç setini hep birlikte tasarlayabiliriz.”