Building Catalog - Platform for Creating Qualified Space

Contact Us +90 (850) 303 27 83

Toplam inşaat alanı 70.000 m² olan proje, 4 yer altı ve 5 üst kat olmak üzere toplam 9 kattan oluşmaktadır. Spor kompleksi, 186 adet loca, 5.500 adet VIP koltuk ve toplam 52.650 seyirci kapasitelidir. Ayrıca 2900 araçlık stat içi park yeri bulunmaktadır. Başlangıçta otopark katlarında yer alan, standart kolon, kiriş ve döşeme imalatlarının yerini, ilerleyen aşamalarda süper kolonlar, testere kirişler ve stadyumu çepeçevre dolaşan parabolik kirişler gibi özellikli yapılar almıştır.

Süper Kolonlar:

Simetrik olarak 4 köşeye yerleştirilen süper kolonlar yaklaşık 49 m yüksekliğindedir. Süper kolonlar temel üst kotu olan -8,72’den ilk 8 m düz olarak yükselmekte, daha sonra +24,51 kotuna kadar ~25 m boyunca 25 derecelik eğimle içeri doğru yatmakta ve bu kotta yön değiştirerek +40,00 kotuna kadar 15 m boyunca dışarıya doğru yatarak tamamlanmaktadır. Bu değişken yapıya kolay uyum sağlayabilmesi için PANEMAX çelik çerçeveli panel kalıp verilmiştir. Kolonların hem iç yüzünde hem de dış yüzünde 150A tırmanma sisteminin tırmanma konsolları kullanılarak güvenli bir çalışma platformu oluşturulmuştur.

Parabolik Kirişler:

Projenin kalıp mühendisliği açısından en özellikli yapısı, stadyumu çepeçevre dönen toplam 700 mtul uzunluğundaki parabolik kirişler ve tribünleri oluşturan prekast elemanların oturduğu testere kirişlerdir. Bu projede testere kirişleri en tepede parabolik kirişe saplanmaktadır. Parabolik kirişler 150*575 cm kesitinde ve yatayla 35° lik bir eğim yapmaktadır. Kesitin büyük olmasından dolayı çok büyük düşey yükler oluşmakta ve buna ilaveten eğimden dolayı ciddi yatay yükler de oluşmaktadır. Ayrıca kirişin, bir altındaki döşemeden yüksekliğinin yaklaşık 15 m olduğunu düşündüğümüzde nasıl bir kalıplama problemi ile karşı karşıya bulunduğumuz daha açık olarak ortaya çıkmaktadır. Çözüm HD 150 yük taşıyıcı iskele sistemi ile yapılmıştır. Sistem “ana çerçeve” adı verilen, bir yönde kaynaklı çerçevelerden oluşmaktadır. Bu çerçeveler diğer yönde “çapraz gergi” boruları ile birbirine bağlanmaktadır. Her iki yöndeki birleşim detayları yatay yüklerin etkili olduğu bu tür eğimli ve ağır kirişlerde yüksek taşıma kapasiteleri elde etmemize olanak sağlamıştır. “Ana çerçeveler” bir yönde “çapraz gergiler” ile birbirine bağlanırken diğer yönde “düz bağlantı boruları” ve “ boru kelepçeleri” ile birbirine bağlanarak, sistem yatay yüklere karşı daha rijit hale getirilmiştir. Toplamda 200 mtul kiriş kalıbı ve iskelesi ile 700 mtul uzunluğundaki parabolik kirişler yaklaşık 75 günde tamamlanmıştır. Bu projede kullanılan kalıpların plywood ve H20 ahşap kirişler dışında kalan tüm malzemeleri kiralık olarak verilmiştir.