Felix Marina
-
Deren Uysal Architecture
-
2020
Marmaris’in ilk yerleşim yeri olan Kale Bölgesi ve devamında gelişen ve günümüzde “Barlar Sokağı” olarak anılan sokağın çevresinde, dönemin sivil mimarlık ürünlerinin bulunduğu bir eski yerleşim dokusu bulunmaktadır. Felix Marina projesi de bu dokunun içinde yer almaktadır. Marmaris Kalesi’nin bulunduğu tepe ile Barlar Sokağı’nın kesişim noktasına çok yakın bir noktada yer alan mevcut yapı, doku içerisinde inşa edilmiş görece yeni, betonarme bir yapıdır. Daha önce yerinde bulunan eski yığma bir yapının rekonstrüksiyonu olabileceği tahmin edilmektedir. Felix Marina projesi ağırlıkla açık alan düzenlemelerine dayanmakla birlikte, mevcut yapıyı da arındırarak mekan organizasyonunun bir parçası haline getirir. Barlar Sokağı’ndaki yapılar genellikle bitişik nizamda yer alırken, söz konusu yapı üç cephesi de açık olan nadir bir konuma sahiptir. Bir cephesi deniz ve Yat Limanı’na, diğer iki cephesi ise Yat Limanı ile Barlar Sokağı’nı bağlayan, biri meydansı bir boşluğa, diğeri dar bir sokağa bakmaktadır.
Atıştırmalık yiyecekler ve içecekler ağırlıklı bir eğlence mekanı olarak yeni kurulan Felix işletmesinin ilk şubelerinden biri olan Felix Marina projesi, işletmenin “doğal unsurlarla yaratılmış ve yeşil dokuyu bolca içeren bir atmosfer” yaratma hedefi üzerine geliştirilmiştir. Tasarım kararları; mevcut yapının zaman içerisinde üzerine eklenen onlarca düzensiz ve niteliksiz ekten arındırılıp, mevcut yapıya hiç dokunmadan ama mekansal bir bütünlük yaratarak ve yeni mekanın doğal unsurlarının tamamen mobil olarak eklenmesi şeklinde iki aşamada özetlenebilir.
1. Arındırma
Mevcut yapı, kendisine eklenen çelik konstrüksiyon tonozlu eklenti, düzensiz cephe dokusu ve boyaları, pvc doğramalar, tabelalar, iç ve dış mekanlarda süreç içerisinde eklene eklene oluşagelmiş çok farklı malzeme kullanımları, sirkülasyon bozuklukları gibi tüm kusurlu görünen etmenlerden arındırılmıştır.
2. İyileştirme
Mevcut yapı arındırıldıktan sonra iç ve dış mekanda son derece sade ve aslına uygun olacak şekilde doğal malzemelerle iyileştirilmiştir. Cephede serpme sıva ve beyaz boya, doğramalarda masif ahşap, iç mekanda da yine beyaz boya ve zeminlerde ahşap rabıta kullanılmıştır.
3. Yapı ile Mesafe İlkesi
Niteliksiz eklerinden arınan, sadeleşen ve özüne dönmesi hedeflenen mevcut yapı; arındırma ve iyileştirme müdahaleleri sonrasında adeta temizlenmiş ve beyaz bayramlıklarını giymiş gibi tekrar kendini göstermeye başlamıştır. Bunun ardından mekansal organizasyonun gereksinim duyduğu tüm elemanlar mevcut yapıyla arasına bir mesafe koyacak ve asla ona dokunmayacak şekilde organize edilmiştir. Bu temel ilke, tüm elemanların mobil olarak tasarlanması ile güçlenmiştir.
4. Mobilite
Dış mekanı kurgulayan ahşap zeminler paletler şeklinde tasarlanmış ve gerektiğinde kaldırılabilir olarak düzenlenmiştir. Yarı açık mekanları tanımlayan ahşap strüktür gölgeleme elemanları da yine zemine ankre edilmiş metal parçalar aracılığıyla monte edilmiş ve gerektiğinde bu metal parçaların içinden çekip çıkarılarak kaldırılabilecek şekilde düzenlenmiştir. Dolayısıyla istenildiğinde tüm ahşap zemin paletleri ve gölgeleme elemanları kaldırıldığında, yerde sadece mevcut sert zemin ve yeni eklenen metal ankraj elemanları kalmaktadır.
5. Diğer Unsurlar
Mekanı tanımlayan ahşap zemin paletleri ve gölgeleme elemanlarına ek olarak, tamamen masif ahşap masa ve sandalyeler, toprak ve hasır saksılar, hasır aydınlatma elemanları, ve gölgeleme elemanlarının üzerinde yer alan kurumuş palmiye yaprakları mekanının tamamlayıcı unsurlarıdır.
6. İç Mekana Dair
Yapının içinde ise oldukça sade bir organizasyon yer almaktadır. Bir merdiven ve ıslak mekanın oluşturduğu yapı çekirdeği ve çekirdek dışında kalan tüm alanların her katta tek fonksiyonla tanımlanması yapının temel organizasyonunu özetlemektedir. Zemin katta birlikte çalışan bar ve mutfak, birinci katta ofis, ve teras katında açık ve yarı açık oturma alanı yer almaktadır.
7. Zemin Kurgusu
Zeminde yapının içinden servis veren bar ve mutfak, dış mekanda yaklaşık 80 kişilik bir kapasiteye hizmet vermektedir. Zeminde yer alan açık ve yarı açık oturma alanı, yaratılması hedeflenen doğal atmosferin, dışarıdaki görüntü ve gürültü kirliliğinden izole edilebilmesi amacıyla ağırlıkla içe dönük olarak kurgulanmıştır. Bu içe dönüklük iki uzun kenar cephesinde yer alan, sokak ve meydansı boşluk taraflarında yer alan ve meydansı boşluktaki mevcut yeşil alan düzenlemesiyle hacimsel olarak ilişkilenen peyzaj ve bitki organizasyonuyla kurgulanmıştır.
İki uzun kenarın sınırında yer alan bank şeklinde uzun oturma birimleri içe dönük kurguyu güçlendirmektedir. Orta alanda ve denize yakın tarafta yer alan oturma organizasyonları ise, esneklik ve müşteri sirkülasyonu göz önünde bulundurularak serbest sirkülasyona imkan verecek şekilde, çeşitli sandalye, masa ve bistro varyasyonlarıyla düzenlenmiştir.