Karakaya Villaları
-
GOOA Architects
Karakaya Villaları, Gümüşlük/Bodrum'da Koyunbaba Koyu'nda denize doğrudan bağlantılı 18.700 m²'lik bir arazi üzerinde tasarlanmış bir otel mimari konsept projesidir. Otel, üç farklı tipte 14 villa, resepsiyon&spa ve restoran binalarından oluşmaktadır. Toplam inşaat alanı 4.550 m²'dir.
Tasarıma başlarken Bodrum'un geleneksel evleri, kentin ölçekli dokuları, denize açılan dar strüktürler, iklim koşulları gibi başlıklara odaklanılmıştır. Yerel yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak iç ve dış mekânlar arasındaki sınırların geçirgenliğinin sağlanması hedeflenmiştir. Bu nedenle, arazi üzerindeki her konaklama binasında, komşu binalar arasındaki sınırlar korunurken, geleneksel evlerde olduğu gibi mekânlar farklı kütleler halinde planlanarak saçaklar, avlular ve iç bahçelerle birbirine bağlanmaktadır. Böylece ortaya çıkan parçalı yapı topluluğu, Bodrum'un mevcut yapı dokusuyla uyumlu bir ölçeğe indirgenmiştir. Uzaktan bakıldığında dev ve monoton bir yapı algısını kırmak ve geleneksel yapı dinamiklerine uyum sağlamak için tek bir yapıyı oluşturan kütleler ve onları birbirine bağlayan saçaklar farklı üst kotlarda bir araya getirilmiştir.
Binalar, arazinin eğimi ve manzara göz önünde bulundurularak kuzeybatıya doğru yönlendirilmiştir. Bu yön aynı zamanda hakim rüzgar yönüdür ve genellikle yaz aylarında kullanılacak binalar için avantajlıdır. Bodrum'un denize açılan dar sokaklarına gönderme yapan binalar arasındaki yarı açık koridorlar, birimler arasında rüzgâr sirkülasyonuna da olanak sağlamaktadır.
Tüm yapıların ihtiyaçlarına göre belirlenen mekânları, gerekli ölçülerde analiz edilerek uygun işlevsel düzende, manzaraya hâkim bir şekilde konumlandırılmış, kapalı veya yarı kapalı ikincil mekânlar kullanılarak birbirine bağlanmıştır. Kapalı mekânlar genellikle yatay ve düşey sirkülasyon alanları; yarı kapalı mekânlar ise avlular ve gömme iç bahçelerdir. Çevredeki yapılaşmayla doğal zemin kotunun üzerinde tek katlı olarak görünmesi amaçlanan yapılara, gerekli alan ihtiyacını karşılamak üzere bodrum kat eklenmiştir. Bodrum katların doğal havalandırma ve gün ışığı ihtiyacını karşılamak üzere batık iç bahçeler tasarlanmıştır.
Yakın çevrenin sıradan bir parçası gibi görünmesi için şehrin dokularıyla uyumlu doğal malzemeler kullanılmıştır. Yerel kaynaklardan elde edilen doğal taş, yığma duvar kullanılarak villa cephelerine uygulanmıştır. Bu malzeme ve uygulama tekniği hem geleneksel dokuya gönderme yapmakta hem de yalıtımı desteklemektedir. Restoran ve SPA binalarının cephe malzemesi olarak, zamanla değişecek doğal sıcak paslı bir renge sahip, hava koşullarına dayanıklı ve bakım gerektirmeyen doğal taş ve korten çelik saclar tercih edilmiştir. Konaklama ve sosyal yapıların cephe kaplama malzemelerinin ve uygulama tekniklerinin çeşitliliği, işlevsel farklılıklarının dışarıdan okunabilmesini sağlarken aynı zamanda birbirleriyle uyum içinde olmalarını da sağlamaktadır.
Binalar manzaradan maksimum fayda sağlamak ve iç-dış arasındaki geçirgenliği güçlendirmek için geniş şeffaf yüzeylere sahiptir. Geniş açıklıklar nedeniyle güneşin rahatsız edici etkilerine daha fazla maruz kalınacağından buna çözüm olarak geniş saçaklar tasarlanmıştır. Bina sınırının dışına taşan çatılar ve yarı geçirgen elemanlarla gölge sağlanan alanlar sayesinde iç ve dış mekanların bütünlüğü desteklenmiştir. Cephe tasarımını desteklemek için yatay platformlarda işlevlerine göre çeşitli malzemeler kullanılmıştır. Kapalı hacimlerin çatıları yerel bağlama uyacak şekilde düz olarak tasarlanmıştır. Bu düz çatılar genellikle sürdürülebilir ve doğal yalıtım sağlayan yeşil çatılardır. Alt kotlarda bu hacimleri birbirine bağlamak için tasarlanan dış mekan gölgeliklerinde doğal ahşap tercih edilmiştir. Ayrıca villa çatılarında deniz manzarasına hakim, etkileyici bir dış mekan olarak havuz tasarlanmıştır. Buradaki su öğesi de yalıtımı desteklemeye yardımcı olmaktadır.
Ekip Üyeleri: Emre Arslan, Aleyna Karakışla, Esra Atasever, Gamze Zaim, Emre Ayar