Piri Reis Üniversitesi
-
Kreatif Mimarlık
-
2014
Piri Reis Üniversitesi, denizcilik alanında yükseköğretim ve uygulamalı eğitim vermesi ile öncü bir yaklaşımı benimsiyor. Öğrencilerine sağlamış olduğu bu benzersiz yaklaşımı ise mimari tasarımıyla pekiştiriyor. İstanbul, Tuzla'da bulunan üniversite, 60.000 metrekarelik alanda 8 bloktan meydana geliyor. Amerika, İngiltere, Japonya ve Çin’de bulunan denizcilik üniversitelerinin kampüslerine yapılan teknik gezilerle planlanan proje; Kreatif Mimarlık tarafından üç yıllık sürece dayanan detaylı bir yaratım aşamasından doğdu.
Deniz taşıtlarının temel varoluş ilkelerinden biri olan “sürdürülebilir yaşam ve enerji tasarrufu” prensibi Piri Reis Üniversitesi’nin ana kavramlarından biridir. Tasarım ekibi, proje planlama aşamasının birinci adımından itibaren “yeşil kampüs” tanımına sadık kalarak, sürdürülebilir kriterleri benimsedi ve seçilen malzemeleri bu yönde değerlendirdi. Benimsediği ilkeler sonucunda, BREEAM sertifikası alarak Türkiye’nin ilk çevreye duyarlı kampüsü başarısını elde etti.
Klassis grubundan; Buzon, Steelcase ve Vetedy ürünlerinin tercih edildiği projede, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konusundaki en iyi uygulamalar yansıtılarak, yüksek konfor standartları hedeflendi. Tasarım ekibi tarafından tercih edilen ürünlerden biri olan Buzon; dünyada dış mekan yükseltilmiş döşeme ayaklarının öncüsü olarak deck ve karo taşların altında kullanılan, drenajı sağlayan ve göllenmeyi engelleyen çeşitli yüksekliklerdeki sabit veya ayarlanabilir ayak sistemleri üretiyor. Piri Reis Üniversitesi’nin dış mekan deck uygulamalarında kullanılan ürün, değişen hava koşullarına uyum sağlayabilen ve kaplamanın altında yer alan izolasyon katmanlarına ve tesisatlara kolay müdahale imkanı sağlıyor. Piri Reis Üniversitesi’nin 7.250 metrekarelik dış mekan zemin çözümlerinde uygulanan Vetedy’nin ahşap deck sistemleri, dış hava şartlarına dayanıklı; Softline patentli bağlantı klipsleri ile yer alıyor. Görünmez montaj aparatıyla estetik bir görünüm oluşturan sistem, uygulanması ve temizliğiyle pratik kullanım sağlıyor. Projede, kütüphaneye uygulanan karo halı da çevreye bağlılığını ISO 14001 çevre yönetim sertifikalı üretim tesisi olması ile ispatlıyor. Kullanıcıların ergonomik standartlarını yüksek kaliteyle sağlama aşamasında ise Steelcase Node koltuk, sınıflarda sunduğu esnek çözümleriyle öne çıkıyor. Kullanıcılarının oturma pozisyonlarına göre ayarlanabilen koltuk, döner özelliğiyle duruş ve yön değiştirmeyi kolaylaştırıyor. Node koltuğunun kişisel çalışma yüzeyi sağ ve sol el kullananlara göre ayarlanabiliyor. Kendinden depolama çözümlerine sahip koltuk, kullanıcıların rahat hareket etmesine, iç mekanın modern tasarım çizgisine ve esnek oturma planlarına olanak tanıyor.
Klassis ailesi, bu projede kullanılan ürünleriyle sürdürülebilir mimari ve çevreye duyarlılığı kanıtlıyor. Firmanın vizyonu doğrultusunda, çevresel sorumluluk ve yenilikçi çözümler sunma hedefi, Piri Reis Üniversitesi projesi ile bir kez daha ortaya konuluyor.