Building Catalog - Platform for Creating Qualified Space

Contact Us +90 (850) 303 27 83
Kastamonu Entegre’nin 250 Milyon Dolarlık Yatırımı Meyvelerini Veriyor

Kastamonu Entegre’nin 250 Milyon Dolarlık Yatırımı Meyvelerini Veriyor

Ahşap bazlı panel sektörünün global markası Kastamonu Entegre, son dört yılda gerçekleştirdiği 700 milyon euroluk yatırımla büyümesini sürdürüyor. Şirketin pandemi döneminde başlattığı yatırım hamlelerinin ilki olan Samsun yonga levha  tesisi 2020 yılında üretime başladı. Balıkesir MDF tesisi ise 2023 yılın ilk çeyreğinde devreye alındı. Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni yonga levha fabrikası da 2023 yılında faaliyete geçti. Kastamonu Entegre, bu süreçte katma değerli ürün kapasitesini artırmak için 100 milyon euro ilave yatırım yaptı. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek için biyokütle ve güneş enerji santrallerine yönelik yatırımlara da imza attı. 

Dünyanın en büyük MDF tesislerinden 

Üretim kapasitesi bakımından Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı MDF tesislerinden olan Balıkesir fabrikasında, yılda 600 bin metreküp ahşap bazlı panel ve 36 milyon metrekare parke üretimi yapılıyor. 600 bin metreküp yonga levhanın üretildiği mevcut tesisle birlikte Kastamonu Entegre’nin Balıkesir fabrikası tek bir lokasyonda 1 milyon metreküpü aşkın üretim kapasitesine sahip. 

Toplam 400 bin metrekare büyüklüğe sahip tesisin, Kastamonu Entegre’nin toplam 7,8 milyon metreküplük üretim kapasitesinin yüzde 19’unu gerçekleştirmesi hedefleniyor. Bugünkü kurulum değeri 500 milyon dolar olan ve büyüklüğü bakımından “mega site” olarak adlandırılan tesiste; yonga levha, MDF ve parke üretimi her geçen gün artan bir kapasitede devam ediyor. 

Yaptıkları son yatırımlarla birlikte hem üretim kapasitesi hem de teknoloji kullanımı bakımından ahşap bazlı panel sektörünün önde gelen fabrikalarından birine sahip olduklarını vurgulayan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, Balıkesir ve çevresinin hammadde potansiyeli, pazarlara yakınlık ve ulaşım imkânları ile, ahşap bazlı panel üretimi için ideal koşulları sunduğunun altını çizerek, tesisin halihazırda sahip olduğu altyapı imkânları ve işgücü potansiyeli bakımından Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yer almasının yeni yatırım kararlarında etkili olduğunu belirtti. 

Yıldız: “Bölgenin ticaret hacmine katkı sunuyoruz”

Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, yeni tesise ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut yonga levha tesisimizin yer aldığı Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruluş yerimizin hazır olması, uzun zamandır hazırlandığımız bu yatırımı ülke ekonomisine kazandırma açısından bize önemli bir fırsat sundu. Hizmete aldığımız Balıkesir MDF tesisimizle bölge insanına istihdam imkânı sağlarken, bölgenin ticaret hacmine de önemli bir katkı sunuyoruz. Ayrıca, MDF tesisimizin odun hammaddesi ihtiyacını karşılamak üzere bini aşkın orman işçisine de dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz”

Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımız devam edecek 

Kastamonu Entegre’nin ulusal ahşap bazlı panel sektöründe yüzde 30’a yakın pazar payı ile liderliğini sürdürdüğünü belirten Haluk Yıldız, “Yurt içindeki üretim tesislerimize Balıkesir’deki ikinci fabrikamızı dahil etmemiz mevcuttaki gücümüzü ve potansiyelimizi daha da artırdı. Bu topraklardan çıkmış global bir şirket olarak, 55 yıllık tarihimizde ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzü artırmak için hep yeni ve öncü atılımların peşinde olduk. Bu doğrultuda son dönemde de önemli yatırımlar yaptık.”

Kastamonu Entegre’nin tek başına dünya laminat parke üretiminin yüzde 7’ini karşıladığını belirten Haluk Yıldız, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yarım asrı aşkın üretim deneyimi, satış gücü ve dağıtım ağıyla global pazarlarda Türkiye’yi başarıyla temsil eden şirketimiz, sektör hedeflerinin gerçekleşmesine ulusal ve uluslararası ölçekte katkı sunmaya devam ediyor. İtalya’nın en büyük Türk yatırımcısı ve Rusya’nın en büyük MDF üreticisi olarak, yolumuzda kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Sektörün köklü ve taşıyıcı markalarından biri olarak; Türkiye başta olmak üzere, Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve İtalya’daki üretim tesislerimizle ürünlerimizi altı kıtada, 100 ülkede, milyonlarca kullanıcıyla buluşturuyoruz.”