Yarın Çok Geç - Su Krizi için Yapı Sektörü Neler Yapabilir?
Su krizi, canlıların temel ihtiyaçlardan biri olan temiz suya yeterli miktarda erişimin olmaması sonucunda ortaya çıkan ciddi bir sorundur. Bugün, su krizi, küresel ısınma sonucu ortaya çıkan kuraklık, kontrolsüz kentleşme, su kaynaklarının kirliliği gibi pek çok faktöre bağlıdır.
İklim değişikliği, su krizine neden olan etmenlerin başında gelmektedir. Artan sıcaklıklar, su buharının atmosfere salınmasına ve yağışların azalmasına neden olarak var olan su kaynaklarının azalmasına yol açar. Aşırı nüfus artışı ise su kaynaklarına olan talebi artırdığından, su kıtlığına yol açmaktadır. Bunların yanı sıra, sanayi sektörü, endüstri sektörü, tarım sektörü gibi insan faaliyetleri de su kaynaklarının kirlenmesine yol açtığından su kaynaklarının azalmasına neden olmaktadır.
Yapı sektörü de dünya genelinde su kullanımının en yoğun olduğu sektörlerden biri olduğu için su krizi ile doğrudan ilişkilendirilir. Yapı malzemelerinin üretimi, binaların yapımı ve işletimi için gereken su miktarlarının yüksek olması su krizini derinleştirmektedir.
Peki insanlar, hayvanlar ve bitkiler için ciddi bir tehdit oluşturan su krizi için yapı sektörü neler yapabilir? Gelecekte oluşabilecek kuraklığın bugünden önlenmesi ve yarını düşünerek yapılabilecek su tasarrufu için yapı sektörünün atabileceği adımları derledik:
Daha az su tüketen ürünler seçmek: Su tasarrufu için özel olarak tasarlanmış, daha az su tüketen aletler kullanmak, su tüketimini azaltmanın önemli yollarından bir tanesi. Bunun yanı sıra, banyolarda ve mutfaklarda kullanılacak fotoselli ürünler, gereksiz su tüketimini azalttığı için su tasarrufuna katkıda bulunur.
Bocchi – Gömme Rezervuar ve Klozetler
Bocchi, küresel ısınmanın beraberinde getirdiği kullanılabilir su kaynaklarının azalması sorunuyla mücadeleye katkı sağlamak için “Çevre Dostu Klozeti” geliştirdi. “Çevre Dostu Klozet”, 4 kişilik bir ailenin yılda 30.000 litreden fazla su tasarrufu etmesine katkıda bulunuyor.
Kalekim, Diamante serisinin lavabo bataryalarında kullanılmış olan özel ±70 oynar başlıklı akış düzenleyici sayesinde %40 su tasarrufu elde edilmektedir.
Yağmur suyu toplama sistemleri kullanmak: Yağmur suyu toplama sistemleri, yağmur suyunun biriktirerek kullanılabilir su miktarını artırır. Bu sistemler, bina çatılarından yağan yağmuru toplayarak, bahçe sulama, tuvalet gibi alanlarda değerlendirebilmektedir. Bu sistemde kullanılabilecek arıtma filtreleri, yağmur suyunu temizler ve suyun kalitesini artırır.
Düşük su kullanımlı bahçe ve peyzaj tasarımları: Yapıları çevreleyen bahçe ve peyzaj alanlarında su tasarrufu sağlayan bitkiler ve su tasarrufu sağlayan sulama teknikleri kullanılabilir.
DA Peyzaj , tasarım aşamasında, her türden peyzaja yaratıcı, yenilikçi çözümler getirme ve aynı zamanda çevre açısından sorumlu olma hedefiyle hareket etmektedir.
Su yönetimi planı hazırlamak: Yapılardaki su tüketimini azaltabilmek için, su yönetim planları hazırlanabilir. Bu planlar, yapıdaki su tüketimini düzenli olarak takip ettiği için nerede ve ne gibi değişiklikler yapıldığında tasarrufun sağlabileceği ile ilgili fikir verir.
Kendi kendini temizleyebilen teknolojiye sahip ürünler kullanmak: Son teknoloji ile çalışan ve kendi kendini temizleyebilen ürünler daha az su kullanımı sağlamasının yanı sıra, daha az temizlik kimyasalı gerektirdiğinden, bir taraftan su tasarrufu sağlarken, diğer taraftan su kaynaklarının temiz kalmasına katkıda bulunur.
Bütün bu tavsiyeler, yapı sektöründe su tasarrufu sağlamak için kullanılabilecek maddelerden yalnızca birkaçı. Bunlar haricinde, toplumsal ve bireysel bilincin artırılması da su kaynaklarının korunması ve su krizi riskinin azaltılması için son derece önemli görünmektedir.
_________________