Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Nasıl Yapılır? | Hissedilebilir Yüzey

Nasıl Yapılır? | Hissedilebilir Yüzey

“Nasıl Yapılır?” editoryal içerik serimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bu linke tıklayabilirsiniz. Yayınlanmasını istediğiniz ürününüz ile “Nasıl Yapılır?” serimizin bir parçası olmak için doldurmanız gereken başvuru formuna ise bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Hissedilebilir Yüzey Nedir?

Hissedilebilir yüzey, görme engelli yolu, görme engelli bireylerin hissedebileceği ve onlara hitap eden yer işaretleridir. Ayrıca az gören bireylerin de kontrast renk ile daha iyi algılaması sağlanarak; halka açık alanlarda bireylerin yatay dolaşımda yönlendirilmesini sağlamak, tehlikeli alanlar konusunda uyarmak için zemine uygun olarak tasarlanmış, kabartma dokulu, hissedilebilir yüzey işaretleridir. Görme engelli bireylerde dokunma ve hissetme duyusu daha gelişmiş bir duyu olduğundan, hissedilebilir yüzeyler görme engelli bireylerin hayatlarını engelsiz bir şekilde yaşamaları için uygulanan kabartmalı yer işaretleridir.

RednaSIS Hissedilebilir Zemin Uygulaması

Neden RednaSIS?

RednaSIS firmasının üretimini yaptığı hissedilebilir yüzey görme engelli yolu ürünlerinde, en üst seviye kaliteli polimer hammadde ve paslanmaz hammadde kullanılmaktadır. RednaSIS firmasının üretimini yaptığı hissedilebilir yüzeyler, mevcut yüzeyde belirgin ses ve görsel farklılık sağlaması, ürünlerin kaydırmaz yüzeye sahip olması, tekerli sandalye geçişlerine uygun olması, ayakkabı tabanı ve baston ile ayırt edilebilmesi, hızlı ve kolay montaj imkanı sağlaması sebepleriyle öne çıkmaktadır. Tüm bu özelliklerin yanında RednaSIS firmasının ürünleri çevreye ve insan sağlığına zarar verici herhangi bir katkı maddesi ve zehirli, atık madde içermemesi ve endüstriyel tasarım tescil belgesine sahip olması konularında da tercih sebebidir.

Hissedilebilir Yüzey Çeşitleri Nelerdir?

Hissedilebilir yüzey çeşitlerinden ilki Kılavuz (İz) yüzey işareti, görme engelli ya da az gören bireylerin kullandıkları baston yardımı ile gitmek istedikleri yere güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlamak amacı ile çubuk şeklinde tasarlanmış kabartma (çıkıntılar) olan yer işaretleridir. Bu yüzeyler yürüme yönüne paralel olarak uygulanır. Ayrıca bu ürünlerin kaydırmaz özelliğinin de olması engelli bireyler için tehlikeyi aza indirerek daha güvenli bir yürüme ortamı sağlamaktadır. 

Kılavuz (iz) Yüzey İşaretleri

Bir diğer hissedilebilir yüzey çeşidi, Uyarıcı (Boncuk) yüzey, engelli ya da az gören bireylerin yürüme yolunda karşılaştığı engelleri belirtmek için kullanılan kesik koni ya da kubbe şeklinde imal edilen yer işaretleridir. Oluşacak kot farkı, kapı giriş ve çıkışları, merdiven önleri, asansör önleri ve bunlar gibi görme engelli bireyler için tehlike oluşturacak yerlerde kullanılır. Bu ürünlerin kaydırmaz özelliğinin bulunması engelli bireyler için tehlikeyi minimum seviyeye indirerek çok daha güvenli bir yürüme ortamı sağlamaktadır. 

Uyarıcı (Boncuk) Yüzey İşaretleri

Hissedilebilir Yüzeylerde Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

  • Danışman Eşliğinde Tasarım: Hissedilebilir yüzey uygulama çalışmaları danışman eşliğinde doğru bir şekilde tasarlanmalıdır. Aksi uygulamalar ciddi hatalarla sonuçlanmaktadır. 
  • Doğru Miktarda Malzeme Kullanımı: Gereğinden fazla yapılan uygulamalar, farklı engel gruplarına yeni sıkıntılar oluşturabilmektedir. 
  • Renk Seçimi: Hissedilebilir yüzeyler sadece tamamen görmeyen bireyler için değil, az gören bireyler içinde kılavuzluk yapmaktadır. Az gören bireyler için fark edilebilir renk seçimi bir şarttır. Hissedilebilir yüzeyde görsel zıtlık, uygulama yapılacak olan zemin üzerinde ürünün kolayca fark edebilmesidir. Böylece az gören bireylerin yüzeyleri fark etmesi sağlanacaktır. Bir diğer önemli konu ölçülendirmedir. 
  • Standart Dışı Uygulamalar: Merdiven altı üretimden ve kalitesiz ürünlerden kaçınılmalıdır. Elektronik sistem kullanımlarında mutlaka referans ve kalite belgesi aranmalıdır. RednaSIS hissedilebilir yüzey ürünleri, TS 13720, TSEK 484, TS ISO 23599, TS 13536 uygulama standartlarına uygun olarak üretilmiştir. Aynı zamanda Türkiye’de ilk CE belgesine sahip hissedilebilir yüzey ürünüdür. Hissedilebilir yüzeylerde ürün ölçüleri paralel dizilimli kılavuz yüzey 300x300mm ebadındaki alanda dört adet olmalıdır ve uygulandıktan sonra yükseklik iç mekanda 5 mm, dış mekanda ise 8 mm olmalıdır. Paralel dizilimli uyarıcı yüzey 300x300mm ebadında olmalıdır. Uygulandıktan sonra yüksekliğin iç mekanda 5 mm, dış mekanda 8 mm olduğuna dikkat edilmesi gerekir.

Hissedilebilir Yüzey Uygulama Alanları Nerelerdir?

Engellilerin kamusal alan kullanımları önemlidir. Bu yüzeyler onlara günlük hayatlarını kolaylıkla sürdürebilmeleri, çevrelerinde var olan tehlike unsurlarını fark edebilmeleri ve uyarılmaları yönlerinden fayda sağlamaktadır. RednaSIS, hissedilebilir yüzeylerin Türkiye genelinde hastaneler, üniversiteler, alışveriş merkezleri, banka, müze, otobüs terminalleri, tren garları, belediyeler, özel ve kamuya ait birçok yerin engelli erişilebilirlik kapsamında projelendirilmesi ve yapım işini üstlenmiştir.