Kaplama: Kozmetik mi, Zaruriyet mi?
Tasarım çalışmalarının temel odaklarından biri estetik olduğu düşünülürse; mimari ürünün duyulara hitap ederken en büyük etkinin görsel duyu üzerinde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu görsel etki meydana getirilirken kullanılan en faydacı yöntem ise kaplamadır.
Mimari yapılarda kaplama, amaç olmaktan ziyade araç olarak kullanılmaktadır. Yani cephenin, zeminin veya herhangi bir alanın gizlenmesi veya dış mekandan korunması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Mantolamaya zemin hazırlaması yönünden de özellikle dış cephe konusunda oldukça önemlidir.
Dış cephenin giydirilmesi sayesinde yapıların ısı yalıtımı maksimum düzeye çıkarılır. Böylece ısıtma ve soğutma sisteminin veriminin sağlandığı yapılarda da enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Zemin ve tavan kaplamaları sayesinde ise döşenen tesisat gizlenmekle beraber oluşturulan mekanın atmosferi de tamamen bu zemin üzerine kurgulanacağından oldukça önemlidir.
Dış cephe ve zeminde uygulanan kaplama çeşitleri ve yöntemleri farklılık göstermektedir.
Dış Cephe Kaplaması
Dış cephe, yapının izolasyonunu sağlamasının yanında aynı zamanda da makyajı olma özelliğini taşır. Gelişen teknoloji doğrultusunda günümüzde dış cephe kaplama uygulamaları artmış ve çeşitlenmiştir. Yapı, taşıyıcısı fark etmeksizin istenilen stil ve tarzlara göre farklı çeşitlerde kaplama malzemeleriyle giydirilebilir. Bu şekilde doğal görünümlü bir yapı istiyorsanız yapı betonarme olsa bile taş veya ahşap yapı görüntüsüne ulaşabilir. İstediğiniz atmosferi oluşturmak sizin elinizde.
Alüminyum Dış Cephe Kaplama: Bu kaplama çeşidinde iki yüzey çevre dostu olan polietilenler ile alüminyum arasında olacak şekilde kaplanır. Hafif, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Üzerine boya yapılabilir. Isıya ve suya karşı da izolasyon sağlamaktadır. Günümüzde çoğunlukla yüksek katlı binalar veya iş merkezleri dış cephelerinde kullanıldığı görülür.
Ahşap Dış Cephe Kaplama: Taşıyıcınız ne olursa olsun ahşap ile doğal bir yapı görünümüne ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda ahşap malzeme kullanmış olmanın avantajı izolasyon alanında da kendini göstermektedir. Isı yalıtımı özelliği vardır. Bunun yanında malzemede hava bariyeri bulunduğundan hafif bir malzemedir ve cephenin sürekli nefes almasını sağlar.
Betopan Dış Cephe Kaplama: Bu tip dış cephe kaplama levhaları dayanıklı olduğundan cepheyi uzun yıllar korur. Bununla birlikte geleneksel kaplama yöntemlerine göre de daha ekonomiktir. Betopan kaplama sistemleri ahşap ve çimentonun birleşimi ile elde edilmektedir. Çimentonun neme karşı dayanıklı bir malzeme olmasından dolayı ıslak ve rutubetli yüzeylerde kolayca deforme olmaz ve üzerinde küf barındırmaz. İçeriğinde ağaç yapısı da bulunduğundan yalıtım ve hafiflik yönünden de avantajlıdır.
PVC Dış Cephe Kaplama: Polimer, dış cephede yarım asrı aşkın süredir oldukça yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Geri dönüştürülebilir olan bu malzeme türü Dünya Sağlık Örgütü tarafından da onaylıdır. Kaplama plastik temellidir, su geçirmezdir ve yapıyı neme ve paslanmalara karşı korur. Hafif olması, tüm hava koşullarına uygun olması ve ısı yalıtımı da sağlaması sebebiyle fazlaca tercih edilmektedir. Yangına karşı yüksek dayanıklılığı vardır. Yapısından dolayı üretimi kolay ve maliyeti düşüktür. Enerji tasarrufu yüzde 40’tır. Aşınmaya oldukça dayanıklıdır. Renk ve doku olarak çok çeşitli olduğundan; okullar, konutlar, ofisler, fabrikalar, oteller, AVM’ler, sinema ve tiyatro salonları, hava alanları, hastanelerde sıklıkla görürüz.
Taş ve Tuğla Dış Cephe Kaplama: Bu tip kaplama türleri yapıya doğal bir görünüm kazandırmaktadır. Gerçek tuğla veya taş duvar ördürmektense yalnızca kaplama malzemesi olarak kullanılması çok daha ekonomiktir.
Prekast Dış Cephe Kaplama: Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan bu kaplama türü ısı yalıtımı ile ön plana çıkmaktadır. Kaplama haricinde ayrıca bir mantolama uygulamasına ihtiyaç bırakmamaktadır.
Amerikan Siding Dış Cephe Kaplama: Bu kaplama türü ekstra boya ve bakım masrafı gerektirmemektedir. UV ışınları, dış mekan gürültüsü ve olumsuz hava koşullarına karşı da oldukça dayanıklıdır. Neme karşı dayanıklı olmasıyla beraber alev almayan ve kendisini söndürme özelliğine sahiptir. Yapının taşıyıcı iskeletini korur ve yapının içindeki çeliklerin paslanmasını önler. Deforme olma olasılığı en düşük olan kaplama türlerinden biridir.
Giydirme Dış Cephe: Dış cephede en çarpıcı örneklerin görüldüğü cephe kaplaması türüdür. Metal malzeme kullanılarak komple tüm cepheyi örten kabuk niteliği taşır. Oldukça estetiktir.
Zemin Kaplaması
Zeminde uygulanacak olan kaplama tercihi, mekanın kullanım amacı göz önünde bulundurularak belirlenmesi gereken en önemli son katman ürünlerden birisidir. Mekanda yapılacak işe göre kullanılacak olan malzemenin, sertlik, yumuşaklık, silinebilir özellik, doğallık değişkenler doğrultusunda tercih yapılmalıdır.
Epoksi Zemin Kaplama: Likit olarak uygulanan malzeme, kuruduktan sonra aşınmaya, neme ve aside karşı dayanıklı bir zemin haline gelir. Kolay temizlenebilmesi, antibakteriyel olması ve çeşitli renklerde uygulanabilir olması tercih edilme sebeplerindendir.
PVC Zemin Kaplama: Plastik temelli olan bu ürünün ömrü 15-20 yıldır. Rulo ve karo şekillerde üretilir. Esnek ve dayanıklı olmasının yanında zemin bozukluklarını da başarıyla örter. Genellikle ofis ve hastanelerde tercih edilmektedir.
Parke Zemin Kaplama: Laminat, lamine ve masif olmak üzere üç çeşidi olan kaplama ahşap temellidir. Ahşap malzeme olduğundan dolayı bulunduğu mekana sıcaklık katmanın yanında akustiği de olumlu etkiler.
Kauçuk Zemin Kaplama: Açık hava şartlarına dirençli olması sebebiyle dış mekanlarda kullanımı yaygındır. Diğer yöntemlere nazaran daha yumuşak bir malzeme olduğundan parklar, yürüyüş parkurları, tenis sahaları, spor salonları, garajlarda kullanımı yaygındır. Kir tutmayan hijyenik yapısı sayesinde kreşlerde ve okul bahçelerinde de tercih edilebilir.
Karo Zemin Kaplama: Kaplamada kullanılan karolar çeşitli malzemelerden oluşturulabilir. Dikey yüzeylere de uygulanabilir olması sebebiyle yekpare görünümün istendiği mekanlarda tercih edilmektedir. Seramik, porselen çeşitlerde uygulamaları vardır.
Söve Kaplama: Çoğunlukla tavanlarda tercih edilen bu kaplama çeşidi yaklaşık 5-10 sene ömürlüdür. Kabartmalı yapılı olduğundan estetik açıdan hoş görünmesiyle beraber aynı zamanda köpük temelli olmasından dolayı ısı yalıtımı da sağlamaktadır.
__________________________
Meryemnur Ekşi